IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия първа внесе своя план за възстановяване в Брюксел

Парите от ЕС по този план могат да се харчат само по няколко приоритетни области, сред които за зелени проекти и образование

15:25 | 22.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Португалия е първата държава от ЕС, която е готова и внася в Брюксел своя План за възстановяване, който ще получи финансиране по схемата NextGenerationEU, става ясно от съобщение от Европейската комисия (ЕК).

Страните от общността имат срок до края на април да внесат своите предложения за проекти, но преди няколко дни от ЕК коментираха, че сроковете не са толкова важни, колкото качеството на предложенията.

Парите за възстановяване на европейската икономика са 750 млрд. евро, като половината от тях са безвъзмездни грантове, а останалите - нисколихвени заеми. Средствата трябва да бъдат използвани за проекти в няколко приоритетни области - използване на възобновяеми енергийни източници, енергийна ефективност на сгради, включително и на частни, умни транспортни мрежи, цифровизация, включително и 5G, както и подобряване на системата на образованието.

Целта е страните от общността, излизайки от кризата, породена от коронавируса, да се подготвят за бъдещите предизвикателства, които ще постави въглеродната неутралност.

Португалия представи първите си предложения за обсъждане на 15 октомври 2020 година, става ясно от съобщение на сайта на португалското правителство. След обсъждане с представители на ЕК и преработка, проектът беше представен за обществено обсъждане в страната, а днес (22 април) и внесен официално в ЕС.

Лисабон очаква да получи 13,7 млрд. евро грантове по схемата и 2,7 млрд. евро заеми за възстановяване на икономиката си. Страната залага на подобряването на енергийната ефективност на сградите, цифрово образование и други мерки по дигитализация и "позеленяване" на икономиката.

Европейската комисия ще прегледа плана в следващите два месеца, а след това документът трябва да бъде одобрен и от Европейския съвет. Едва тогава Португалия може да получи първите траншове по плана.

Планът за възстановяване е болна тема в няколко държави в ЕС, включително и България. Правителството в оставка у нас отказа да внесе предложение до Брюксел и коментира, че новите управляващи ще трябва да се заемат с тази задача. Документът в момента се обсъжда в Народното събрание. По плана България очаква 6,3 млрд. евро под формата на грантове.

В Италия също се опасяват, че може да бъде пропуснат крайния срок. Страната беше поета само преди месец от нов премиер - Марио Драги, който дойде на поста след критики към старите управляващи, че не се прави достатъчно за излизане от кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
миналата година португалците имат търгове за фотоволтаици общо за 670МВт . от тях 72% са спечелени от проекти в комбинация със съхранение на батерии ... за цените на токът нема да пишем , че е банално ... :))) ... а в момента общината Santiago do Cacеm обмислят проект от 1ГВт с мега батерия на тесла на стойност около $1млрд ... само за протоколът колко струваше единият хилядник на беляНЕ или прогнозната цена например на хранилището за средно радиоактивни отпадъци ... ?! за високо радиоактивните не отварям дори дума ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още