IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата с чиповете – болезнено последствие от търговската война на Тръмп с Китай

Полупроводниците могат да заемат мястото на петрола като суровина, която има потенциал да оказва съществено влияние върху глобалната икономика

12:26 | 04.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Кризата с чиповете обхвана първо автомобилната индустрия, където малките устройства се използват при контрола на редица механизми, включително при спирачките, вратите и чистачките. Сега проблемът се прехвърли и върху други индустрии, които са пряко свързани с потребителите.

Въпреки че покачването на цените в резултат на недостига на чипове засега остава ограничено до сектора на полупроводниците, някои анализатори смятат, че редица потребителски продукти с нисък марж може да започнат да се сблъскат с покачване на цените в близко бъдеще, ако кризата с капацитета се задържи до 2022 г.

Този въпрос накара американският президент Джо Байдън да се застъпи още по-твърди за подпомагане на индустрията на полупроводниците в САЩ, осигурявайки десетки милиарди долара за компаниите от сектора. 

Той свика среща с някои от най-големите работодатели в страната – Intel, Alphabet, General Motors и Ford Motor, както и с азиатските технологични гиганти Samsung Electronics и Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), обещавайки има своята подкрепа за операциите им на американска земя.

У кого е вината?

Много анализатори твърдят, че първата стъпка по пътя към недостига на чипове всъщност се дължи на ескалацията на технологично-търговското напрежение между САЩ и Китай – а именно решението на предишния американски президент Доналд Тръмп да ограничи достъпа на Китай до модерни технологии Made in USA. Това, според някои, е променило популярната индустриална практика, известна като just-in-time, при която компаниите съобразяват поръчките си на компоненти със своите производствени графици без да се запасяват, разчитайки на сигурността и стабилността на веригите на доставка.

В резултат на санкциите на САЩ китайските технологични компании като Huawei Technologies Co. бяха принудени да увеличат рязко запасите от чипове, което създаде порочен кръг – колкото по-големи са запасите, толкова по-стегнато е предлагането, насърчавайки повече компании да възприемат подобен подход.

Малко след това Huawei определи ситуацията като „животозастрашаваща“ криза.

Надпреварата за дела на Huawei

„Това създаде лавинообразен ефект“, изтъква Си Руфън, старши анализатор в базираната в Шанхай компания за полупроводници ICWise. „Ако това беше ограничено само до Huawei, прекъсването нямаше да е толкова мащабно, но всички други производители на смартфони, включително Xiaomi, Oppo и Vivo започнаха да складират чипове, за да отнемат от пазарния дял на Huawei, а това създаде огромно търсене“, добавя Си, цитиран от South China Morning Post.

Ротационният председател на Huawei Ерик Сю заяви, че американските санкции срещу китайски компании представляват основна причина за недостига на чипове, тъй като „доверието“ в глобалната верига за създаване на стойност е подкопано от компании от Китай и такива „отвъд океана“, бързащи да увеличат своите запаси от полупроводници.

Според ръководител на листната на борсата в Шанхай компания от сектора на чиповете, който е пожелал да запази анонимност, големи концерни са се надпреварвали да изпълнят поръчките на Huawei през третото тримесечие на 2020 г., забавяйки изпълнението на поръчките на автомобилните производители.

Huawei е основен клиент на компании като TSMC и Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC). По-късно както SMIC, така и TSMC спират доставките до Huawei, за да се съобразят със санкциите, наложени от САЩ, влезли в сила на 15 септември.

Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още