IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптопроблемите на Турция продължават със срива на още една борса

Властите блокираха сметките на Vebitcoin и в момента тече разследване

12:03 | 24.04.21 г. 27
Автор - снимка
Създател
Криптопроблемите на Турция продължават със срива на още една борса

Турските инвеститори в криптовалути понесоха нов удар в края на една бурна седмица, след като втора голяма борса се срина в рамките на дни, принуждавайки финансовия регулатор в страната да започне разследване.

Платформата Vebitcoin обяви, че спира операции заради влошено финансово състояние, съобщава Bloomberg. По-късно Турската служба за разследване на финансови престъпления обяви, че е блокирала сметките на компанията и е започнала разследване срещу Vebitcoin и нейното ръководство.

Vebitcoin е четвъртата по големина борса в Турция, на която на ден се търгуват около 60 млн. долара в активи, показват данни на CoinGecko.com. Над половината от този обем идва от биткойни, чиято цена се сви с 19% тази седмица.

Тазседмичното представяне на криптовалутата маркира най-лошия ѝ период от края на февруари насам, като анализаторите предупреждават за още понижения. Дори и криптовалути, които успяха да се преборят за ръстове през последните дни, като етера и доуджкойна, поевтиняха в петък.

В събота се наблюдава известно възстановяване на цените. Към 11:45 ч. биткойнът поскъпва с 4,3% и отново е над 50 хил. долара. Етерът прибавя близо 6% до 2306,67 долара, рипълът – 11% до 1,14 долара, а доуджкойнът – цели 25% до 0,282895 долара.

Сривът на Vebitcoin става факт само дни след като друга криптоборса – Thodex, спря работа заради финансови проблеми, а 27-годишният ѝ основател избяга в чужбина. Според непотвърдена информация на в. Haberturk загубите от краха достигат 2 млрд. долара.

И двете борси са част от криптобума в Турция, който привлече тълпи от инвеститори към дигиталните валути в търсене на сигурност от ускоряващата се инфлация и несигурната турска лира. През март цените в страната са се увеличили с 16,2%, което е повече от три пъти целта на централната банка за 5%. Лирата пък се обезцени с над 10% спрямо долара само от началото на годината.

В петък обемът на търговия на турските криптопазари бе близо до 2 млрд. долара, показват данни на CoinGecko.com.

По-рано този месец Турската централна банка обяви, че забранява използването на криптовалути и криптоактиви за покупка на стоки и услуги заради възможни „непоправими“ щети и значителен риск от такива трансакции.

В законодателен текст, публикуван в Държавен вестник, централната банка посочва, че криптовалутите и други подобни дигитални активи на база технологията на разпределените регистри (DLT) не могат да се използват пряко или непряко като инструмент за плащане.

В интервю в петък управителят на турската централна банка Шахап Кавджъоглу заяви, че предстоят нови регулации. „Работим върху регулации по отношение на криптовалутите“, каза той. По думите му има „притеснителен отлив на пари извън Турция чрез криптовалути“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 0 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Напълно си прав ! Затова криптото е моят план B. План А си ми е стандартно портфолио като акции,имоти,злато малко кеш. План Б е крипто. Там също не се залага само на биткойн. Включил съм биткой,етер,paxg малко полкадот и 2 валути които са на борси (bnb/cro). Скоро ще включа и CEL. Освен това имам и част в стейбъл койни. В момента разработвам и план C. Той е когато всичко спре и ще трябва да си се затворя офгрид някъде и да не разчитам на света изобщо ... стига да няма атомна война :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 2 години
еее. изпуснали сме е.. то има само един коментар... я е отвори пак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А койнбейса излезе дърво. Първо, докато стигне до такива, като мене, цената беше изхвърчала, после се срина и продължава да е ниска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Аа, по повод IPO-та в САЩ, как участваш? Опитвам да намеря директен начин от България, но не успявам. Елана уж нещо обещават, *** и там е след.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Виж, приятно е да се коментира с хора, като теб.Тук изразяваме позиции.Аз съм абсолютно съгласен, че щом носи пари и е легално - всичко е инвестиция. НЯМАМ ПРОТИВ хората, които правят кинти и от крипто, напротив поздравявам всеки, който може да вади профит.Просто тук размишляваме върху фундамента на криптото и по-скоро на липсата му. Само внимателно, следи момента кога да пуснеш клона, заедно с печалбата, че чувалът ще бъде изтръскан рано или късно и само шараните, както обикновено, ще шмигат невярващо и ще питат...ама как, нали всички милионери щяхме да ставаме...А тоя маркетингов трик, че всички щели милионери да стават...за една друга група от народонаселението.Аз съм по-консервативен инвеститор, акции, етф, малко метали, р2р, имоти (парцел)... миналата година го добутах до 30%, за някои малко, за мен доволно. Важното за мен, в крайна сметка са не процентите, а сумата профит и по-малкия стрес и риск.Не казвам, че криптото ще изчезне, винаги ще си има някакво лимитирано потребление, но в никакъв случай гръмките думи, каквито се плещят сега.За стор валю бива ли го - ще видим, рано е да се каже, че 80% от инвеститорите са разни кeлeши, дето са купили нр за да сторват валю, а щото някой им е обещал във фейса да станат милЬОнери...Моето мнение е, че 99% от всички койнченца ще се срутят, ще останат няколко, които ще имат ограничено ползване и сравнително стабилна цена. Особено пък като пуснат дигиталното евро, долар и тн.За регулация, достатъчна за приемане на крипто като регулирано платежно средство - не ми се вярва някой койн да приеме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 3
Shadow1
преди 2 години
Искаш да ти дам пример: https://***.investor.bg/kriptovaluti/491/a/bitkoinyt-e-na-krachka-ot-nov-rekord-predi-listvaneto-na-coinbase-325837/Ето пример, написах биткойн в търсачката на сайта и първата позитивна статия която отворих е точно както казах. И сега какво, ще измислиш ново оправдание да продължиш да се заяждаш, човек без работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Забравил съм още неща като пощенските марки, монети и кеша. За картини няма да говоря защото не съм на такова ниво все още .... дай боже някой ден :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Винаги съм вярвал,че е по добре да мога да слушам всякакви стилове музика и така и правя. Харесва ми и хеви метъл и класическа музика дори и Тони Стораро. За изкуството няма ограничения както и за диверсификацията на моето портфолио :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Тука сме :) Винаги съм поддръжал тезата,че човек трябва да инвестира във всичко възможно. Това включва акции,злато,имоти, крипто, дори турски дълг (правят се 15% на година) ! Аз съм инвестирал във всички тези неща в различен "магически" процент и то от над 20 години. Мога смело да добавя,че някои неща имат малък но стабилен ръст всяка година.... други например като BNB можеш да направиш хиляди процента само за 2 години, да не говорим за предимството от стейкването и 5-6% кеш бак от картите им VISA. Също така учавствам активно и във всякакви дейности на фирми набиращи капитал още преди да имат ipo. Например за ферми на храна, neuralink, акции на kraken и т.н. Който пропуска възможност за инвестиция си е за негова сметка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Защо все пропускате 3-тата валута BNB и пишете за 1,2,4,5,6 ... :)Не обичате бинанс или какво ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още