IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путиновата автокрация блокира политическата и икономическата промяна в Русия

Отсъствието на върховенство на закона и напреженията със Запада възпират чуждите инвестиции

08:32 | 09.05.21 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP

През третото десетилетие от управлението на президента Владимир Путин доверието между Русия и западните правителства е на нула. Перспективите за политическа реформа и икономическа модернизация в Русия не са много по-големи. Това е лошо за благосъстоянието на руския народ. То също така ерозира привлекателността на Русия като дестинация за западни инвестиции, пише за Financial Times Михаил Ходорковски, основател на „Отворена Русия” и бивш главен изпълнителен директор на петролната компания "Юкос". 

Пълното отсъствие на доверие в отношенията между Запада и Русия прави нашето време различно от голяма част от съветската ера в периода 1917-1991 г. Тази липса на доверие носи риск от политически грешки и гамбити, които могат да доведат до конфликт. Путин иска да бъде пълноправен играч в „голямата игра“ на глобалната геополитика, но състоянието на руската икономика и обществото не му предоставят тази възможност. Затова той заявява мястото си на масата, използвайки традиционните криминални методи - като играе срещу правилата.

На западните лидери изглежда им дойде до гуша. Администрацията на Байдън обещава, че отсега нататък подобни игри ще струват скъпо на Кремъл. От своя страна Путин се зарече да начертае „червена линия“ в защита на руските интереси, предупреждавайки, че тези, които я пресекат, „ще съжаляват за стореното така, както отдавна не са го правили“.

Нещата можеше да са различни, ако имаше истинска перспектива за политическа промяна. Но режимът на Путин, в сегашното си състояние, не е готов за реформа. Неговите закони напълно изключват възможността за промяна на властовите структури чрез избори.

Можем ли да очакваме революционен сценарий? Несъмнено. В случай на смърт или неработоспособност на Путин руската персоналистична автокрация едва ли ще издържи сътресението без драматичен конфликт. Това неминуемо ще разкрие редица други латентни напрежения в руското общество. Друга възможност, която не трябва да бъде напълно изключвана, е сериозна политическа грешка, която да доведе до поражение във военен конфликт.

При Путин властите съзнателно се стремят да съживят имперските рефлекси на руското население. В съчетание с потоци от държавна пропаганда, училищно образование, скалъпени политически процеси и откровено насилие, това допринася за чувството на безпомощност в обществото.

В същото време властите умишлено поддържат доходите в диапазон, при който хората я карат от заплата до заплата, осъзнавайки пълната зависимост на себе си и семействата си. Всичко това потиска темпа на икономически растеж в Русия, като служи за запазване на политическото статукво.

Общественото отношение към режима на Путин отразява структурата на руското общество. Може би половината от населението няма да има нищо против Путин да остане на власт за пети президентски мандат, след като сегашният шестгодишен период изтече през 2024 г. Същата половина смята, че присъдата, наложена на Алексей Навални, опозиционният лидер, боледуващ в затвора, е правилна.

Сред другата половина мнозина са критици на системата, но други не са готови да заемат открита позиция.

Последна актуализация: 14:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 4
fon
преди 2 години
При Елцин петролът пада под $20, при Путин се вдига над $160. Простолюдието си мисли, че това се дължи на Путин.https://***.macrotrends.net/1369/crude-oil-price-history-chartВиж, нападението над Украйна и цената дето ще платят колхозниците наистина се дължи на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
baba_meca
преди 2 години
Брюкселската автокрация блокира политическата и икономическата промяна в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
инвесторееее , какъвто ви е аршинът в политиката , такъв да ви е и в икономиката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 5
Зайо Байо
преди 2 години
Ееех, а каква чудесна демокрация имаше при Елцин, особено за такива аферисти, като господина сътворил статията. Не че при Путин всичко е цветя и рози, но определено обикновения руснак е в пъти по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 2
retro_69
преди 2 години
Я виж ти,бивш олигарх,натрупал богатствата си и участвал активно в полетиката - във времето,когато огромната част от руското общество беше на дъното на мизерията,се е превърнал в борец за права ,свободи и справедливост....Похвално!Ей това е определение на думата лицемерие....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
*** мюсулмани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Бързо целия московски слyгинаж и клакьори на амбразурата!За путина! Аама ха, ще ми пишат истини, я бързо да се отвърне за негpите, за мюсулмани, за ваксини, абе за всичко, с което да се насочи вниманието в друга посока! Между другото, копейки, знаете ли, че в расийката процентно живеят 2 пъти повече ***, отколкото във Франция или Германия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
deaf
преди 2 години
Кога ще престанете с тая тъпотия наречена "върховенство на закона"?! Словосъчетанието "върховенство на закона" е толкова безсмислено,колкото да кажете че водата е мокра! Пояснявам с въпрос - върховенство НА КОЙ закон? Когато говорите за върховенство на закона,непременно трябва да посочите за кой закон се отнася. Например,има ли закон в България и ЕС,който да разрешава на арабски и мюсюлмански тълпи да нахлуват в Европа безпрепятствено през границите и? М?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Чудесна статия, браво.С анализ и широк поглед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Официална щатска статистика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още