IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И новите екоамбиции не са достатъчни за изпълнение на Парижкото споразумение

САЩ се завръщат в играта с най-амбициозната заявка за намаление на въглеродните емисии правена някога от властите в страната

08:32 | 29.04.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заявените преди дни нови амбициозни цели за опазването на околната среда още не са достатъчни за изпълнението на записаното в Парижкото споразумение, изчисляват от екологичната организация Climate Tracker Action. След заявките пропастта между необходимите действия и заявените ангажименти намалява с 12-14% (2,6-3,7 гигатона въглероден диоксид), но светът е далеч от постигането на целта за ограничаване на глобалното затопляне в рамките на не повече от 1,5 °С.

climate climate

Източник: Climate Tracker Action

Най-много за това намаление ще допринесат САЩ, ЕС и Великобритания, както и Китай и Япония, стана ясно по време на проведената под егидата на Джо Байдън климатична среща. На нея световните лидери обявиха нови цели пред страните си.

Ясно е, че САЩ се завръща в играта и ще искат да бъдат лидер на процесите, пишат още от екологичната организация. Експертите  посочват, че заявката на Джо Байдън е най-амбициозната стъпка в областта на климата, която някога са правили американските власти.

Вашингтон обеща намаление на емисиите въглероден диоксид с между 50-52% до 2030 година спрямо нивата от 2005 година. Това е сериозна заявка, но за да бъде постигнато заложеното в Парижкото споразумение страната ще трябва да ограничи емисиите с 57-63%.

САЩ смятат да оказват и по-голяма подкрепа за развиващите се икономики в областта на опазването на околната среда.

Действията на Китай също събуждат надежди, че целите в Парижкото споразумение могат да бъдат достижими. Пекин анонсира по време на срещата, че ще намали използването на въглища след 2025 година, макар и анализатори да критикуват страната, че не е приела ограничение на емисиите.

Заявката на Китай обаче може да увлече и други държави да участват с по-големи амбиции.

Сред тях е например Австралия. Страната няма междинна цел за намаляване на емисиите, а плановете са за въглеродна неутралност на икономиката, но без конкретна дата. Всичко ще зависи от развитието на технологиите, отчитат австралийските власти.

Разочарование предизвиква и заявката на Мексико, която даже отстъпва от предишните цели и не смята да се отказва от добива на петрол.

Без ясна междинна цел до 2030 година е и Бразилия, но по време на срещата на световните лидери страната заяви нова цел за въглеродна неутралност на икономиката си - до 2050 година вместо до 2060 година. Липсата на амбиции за това десетилетие обаче може да постави под въпрос постигането на тази цел.

Без обновяване на целите за въглеродните емисии е и Индия, но тя представи план за увеличаване на възобновяемата енергия до 2030 година. Турция също не показва някакви амбиции и дори още не е ратифицирала Парижкото споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
още не съм го изрекъл и ей го момчето вече чака на полусъединител ....Trump To Restart MAGA Rallies As Early As May, Calls Potential 2024 GOP Opponent 'Total Loser'https://***.zerohedge.com/political/trump-restart-maga-rallies-early-may-calls-potential-2024-opponent-total-loser
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis23
преди 2 години
Тромпета ше се появи пак съвсем скоро и повече нема се чуе за никви деградации и деиндустриалиализации или друг вариант е Сашево да се разцепи на щати щот Тексас & Co изобще не следват и нямат никакво намерение да спазват указанията на Некролога защото видяха нагледно кат завале снегот от Глобалното Затпляне кво се случва .... Нещо тактиката за премахване на Капитализма и внасяне на Тоталитаризма с вакса-паспортите под панделата за Климата нема им върже, просто нема стане така как си го въобразяват ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още