IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронакризата засяга трудовия път на младежите в Европа

Южният центален регион изпревари традиционния отличник в България по най-ниско ниво на безработните

20:28 | 28.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пандемията от коронавируса засегна трудовия пазар на ЕС, но най-сериозен е проблемът за младежите, става ясно от статистиката на Евростат. В страните от общността при младите хора на възраст от 15 до 24 години нивото на заетостта падна до 31,1, спрямо 33,5% в края на 2019 година.

Във възрастовата група 20-64 години заетостта достига 72,6% в края на 2020 година спрямо 73,2% в края на 2019 година.

Като цяло безработицата в ЕС за хората във възрастовата група 15-74 години достига 6,9% от трудоспособното население в края на миналата година. Данните показват още увеличение на броя на европейците, които са в трудоспособна възраст и могат да работят, но не търсят работа - 3,7%. Пикът беше през второто тримесечие на 2020 година - 4,9 на сто.

eurostat eurostat

Източник: Евростат

През 2019 година безработицата в ЕС достигна най-ниското си ниско ниво от 2000 година насам. Но след това пандемията доведе до ръст на хората без работа в повечето европейски региони. Най-видимо е това в тежко засегнатите от кризата държави - например безработицата на о. Крит в Гърция се увеличава с 5,6 пр.п., а на Балеарските острови - с 4,3 пункта.

Като цяло нивото на безработицата е много високо в испанските региони - в Сеута например без работа са 24,5% от трудоспособното население. На Канарските острови без работа са 22,6% от трудоспособното население, а в Андалусия без работа са 22,3%. Във всички тези региони туризмът е основен поминък, а секторът беше най-засегнат от пандемията заради ограничените пътувания.

Най-ниско е нивото на безработицата в ЕС в Централна Европа - във Великополското воеводство, най-голямата област в Полша, безработицата е едва 1,8%. Следват два чешки региона - Централна Бохемия (1,9%) и Югозападния регион, в който влизат Пилзен и Южна Бохемия, където без работа са едва 2% от трудоспособното население.

Най-голямо е намалението на безработните в гръцкия регион Западна Македония (-4,9 пункта) и френския отвъдморски департамент Реюнион (3,9 пункта).

Южният централен регион е с най-ниската безработица в България

Данните за България показват, че най-ниска е безработицата в Южен централен регион - едва 3,4 на сто. През 2020 година регионът измества областта с традиционно най-ниска безработица  у нас - Югозападния регион, в който се включва и столицата София.

През миналата година в Югозападния регион без работа са 3,6% от трудоспособното население, спрямо 2,3% през 2019 година.

Областта с най-голяма безработица у нас е Северозападна България - 13%, като се увеличава с 2,1 пункта спрямо нивото от 2019 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още