IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Колев: Другите правят нанороботи, България залага на бетон и тухли

В Плана за възстановяване има диспропорции и липси – отделени са много повече пари за саниране, отколкото за наука, посочи технологичният предприемач

23:27 | 28.04.21 г. 1
Т. Колев: Другите правят нанороботи, България залага на бетон и тухли

Докато други правят нанороботи, ние правим бетон и тухли. Така технологичният предприемач Тодор Колев коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Националния план за възстановяване и устойчивост.

„На пръв поглед Националният план за възстановяване и устойчивост изглежда приличен, с формално покриване на критериите, но на втори поглед се виждат диспропорции и липси – отделени са много повече пари за саниране, отколкото за наука. Планът изглежда съобразен с това как по-лесно могат да се усвоят средства, като например за бетон и тухли“, не пести критиката си Колев, който е председател на „Комрад Кооператив" - кооперативна организация от софтуерни разработчици и иноватори, както и изпълнителен директор на софтуерно студио „Обекто“.

Той потвърди, че 3 милиарда са предвидени в проекта на Плана за саниране, а 400 милиона - за наука.

Гостът обясни, че що се отнася до дигиталното бъдеще на образованието в плана има проекти за закупуване на техника, но няма идея как точно тя ще бъде използвана.

Друг недостатък на плана, който Тодор Колев открива, е липсата на персонализирано образование.

„В плана на България няма стратегия, проблем е липсата на дискусия и на прозрачност“, категоричен е технологичният предприемач.

По думите на Колев Италия имат Стратегия за гигабит общество, но ние нямаме стратегия къде искаме да стигнем.

„Светът се дигитализира във всяко едно отношение, това бъдеще вече дойде, няма време за изчакване, след тази криза светът трябва да мине на друга придавка, но българският план форсира на предишната предавка“, отбеляза Колев.

Ще могат ли компании технологичния сектор да направят иновации със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост? Какво можем да научим от Плана за възстановяване на Италия? Ще се създаде ли конкурентна среда за привличане на средства от Плана?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
dr.5rov
преди 2 години
Г-н Колев, така с оплакване не става. Става с влияние. Вие от високотехнологичния сектор, заедно с другите, които произвеждат не на думи а реално, създайте си гражданско движение, а после и партия ако е необходимо за да можете да влияете на посоките на развитие на обществото. Излезте в публичното пространство и обяснете на хората вашите виждания за нашето бъдеще и ги спечелете за каузата си. Не чакайте някой друг да се грижи за вашите интереси. Погрижете се сами. Мисля, че ще има много хора, които ще ви подкрепят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още