IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Космическите наеми на офиси в Хонконг се връщат на земята

Икономическите последици от пандемията, обществените безредици и напрежението между САЩ и Китай подлагат под натиск наемите в града

23:00 | 04.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Икономиката на Хонконг най-сетне започва да се възстановява, но може да са необходими години преди доходоносният някога офис пазар в града да се върне към пълно здраве, пише Wall Street Journal.

Компаниите намаляват офис площи, за да съкратят разходи и да се приспособят към ерата на гъвкавата работа. Това подлага на натиск пазара, който вече беше разтърсен от икономическите последици от обществените безредици, напрежението между САЩ и Китай и пандемията. Няколко нови небостъргача ще отворят врати догодина и през 2023 г., подлагайки цените на още по-голям натиск към понижение.

„Това е оцеляване на най-пригодения“, коментира Фиона Нган, ръководител на офис услугите за Хонконг в Colliers International. Тя допълва, че по-новите и добре управлявани имоти имат предимство.
Нган прогнозира, че наемите на първокласни офиси в централния квартал на Хонконг ще намалеят с около 8% тази година. Други консултантски компании също очакват спад с между 5% и 10% на наемите на първокласни сгради в централния квартал.

Наемите вече намаляват рязко. През февруари наемите на първокласни площи в централния квартал достигнаха около 136 щатски долара на кв. м на месец, сочат данни на правителството. Това е спад с 27% спрямо връхната точка през юни 2019 г. Наемите се понижиха с около 10% през 2020 г.

Саймън Смит, ръководител на изследванията за Азиатско-Тихоокеанския регион в консултантската компания Savills, казва, че международните корпорации и глобални банки „наблюдават изключително трудна оперативна среда и търсят начини за намаляване на разходите“.

Наемите са очевидна мишена. Брокери твърдят, че те съставляват между 10% и 30% от оперативните разходи на компании, базирани в първокласни локации. Към края на септември Хонконг беше най-скъпият офис пазар в света от гледна точка на разходи на наемателите, включващи наеми, такси и данъци, показа изследване на консултантската компания JLL. То се основава на избрани първокласни сгради във всеки от включените в изследването градове.

Наемите на първокласни офиси намаляват и в други глобални хъбове. В Ню Йорк офертните наеми за площи клас А в Манхатън са намалели с 8,6% през 2020 г. до 973 долара а кв. м на година, по данни на Savills. Те спаднаха още повече през първото тримесечие на тази година до 943 долара на кв. м.

Международните банки са сред компаниите, които намаляват разходи, като съкращават офис площи и възприемат гъвкавата работа. Финансовите институции, които не възобновиха наемните си договори, включват Standard Chartered, DBS Group Holdings , BNP Paribas и Société Générale.

Извън финансите VF Corp. е пример за компания, която пренася офисите си в други градове. VF притежава брандове като North Face и Timberland. Листнатата в САЩ група премества регионалния си център на брандовите си операции в Шанхай, за да е по-близо до китайските потребители, и установява производствения си хъб в Сингапур.

Кийт Хемшол, ръководител на офис площите за Хонконг в Cushman & Wakefield, казва, че компаниите са се отказали от площи с общ обем от близо 23 хил. кв. м през първото тримесечие. Той допълва, че наличните площи в централния бизнес квартал, включващи свободните площи и наемните договори, за които е потвърдено, че ще бъдат налични през идните 12 месеца, са достигнали 10,3% през първото тримесечие, най-високото ниво от 2004 г. насам.

Правителството на Хонконг прогнозира, че икономиката на града ще нарасне с между 3,5% и 5,5% тази година, след като се сви с рекордните 6,1% миналата година. Но новото предлагане може да натежи да пазара, дори след като икономическият растеж се ускори.

Cushman съобщава, че девет нови луксозни офис сгради с обща площ от над 370 хил. кв. м ще бъдат налични през 2022 г., а други пет сгради ще прибавят над 92 хил. кв. м през следващата година. Към момента над 500 хил. кв. м първокласни офис площи са празни, съставляващи около една пета от офис площите в централния бизнес квартал, сочат данните на Savills.

Със спада на наемите намаляват и оценките на сградите. Към март капиталовите стойности на първокласните офис кули в Хонконг са намалели с 34% спрямо връхната точка в средата на 2018 г., сочат данни на CBRE.

Някои наематели използват кризата, за да се разширяват или да се установяват в по-добри локации, казва Маркус Чан, ръководител на изследванията за Хонконг в CBRE. Например рейтинговата компания S&P Global подписа неотдавна наемен договор за преместване в централния бизнес квартал, където ще заеме два етажа от Three Exchange Square, част от комплекса, който включва оператора на фондовата борса в Хонконг.

През последните години китайските компании, включително банки и инвестиционни фирми, са значителен източник на ново търсене, но граничните ограничения заради пандемията блокираха тази тенденция през миналата година.
Според Чан китайските компании ще стимулират търсенето на офис площи от инвестиционни банки и правни кантори. „Търсенето ще получи подкрепа и когато границите бъдат отворени отново и китайските компании започнат отново да инвестират повече“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
5,5 разтеж за година ... мдааа ... наште блейки в минфин и икономиката четете ли ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още