IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сто години Северна Ирландия, 100 години разделение

Провинцията има неспокойно минало, крехко настояще и несигурно бъдеще заради задълбочаващите се търкания между юнионисти и републиканци

09:51 | 03.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Paul Faith/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Faith/Bloomberg

Северна Ирландия отбелязва своята 100-та годишнина в понеделник (3 май), но неуспешните усилия за отпразнуването на годишнината капсулират разлома в сърцето на британската провинция.

Откакто Ирландия е освободена от британското управление през 1921 г., съществуването на Северна Ирландия е противоречиво. Там е и основният възел в често кървавото претягане на въжетата между враждуващите фракции, пише онлайн изданието EurActiv.com.

Неспокойното минало на провинцията, крехкото настояще и несигурно бъдеще са безкрайно оспорвани между пробританските юнионисти и републиканците, които подкрепят обединението с Ирландия. Търканията помежду им се засилват благодарение на Brexit.

„Стогодишнината на Северна Ирландия по своята същност е разделяща и не може да бъде нищо друго освен разделяща“, казва Джонатан Евършед, изследовател от University College Cork. "Просто няма начин да се чества Северна Ирландия по начин, който да е помирителен или приобщаващ", коментира той пред Франс прес.

100 години борба

Северна Ирландия е създадена на 3 май 1921 г., когато остров Ирландия е разделен на две след ирландската война за независимост.

Северна Ирландия има мощно протестантско пробританско мнозинство, но и силно присъствие на проирландски католици, търсещи споделена съдба с нова свободна ирландска държава, която в крайна сметка се превърна в пълна република.

До ден днешен републиканците често наричат ​​Северна Ирландия „северната част на Ирландия“ и определят създаването на провинцията като преграда. Те дълбоко вярват, че границата между Северна Ирландия и Република Ирландия е незаконна.

Северноирландските републиканци - известни също като националисти, често издигат ирландското трицветно знаме в домовете си, сигнал, с който се идентифицират като граждани на Ирландия, окупирани от чужда сила.

От друга страна, юнионистите кичат своите анклави със знамето на Обединеното кралство, графити на британското кралско семейство и въоръжените сили на Обединеното кралство, което символизира връзката с останалата част на Великобритания.

Това е дълбокият разрив в сърцето на Северна Ирландия - война за това дали провинцията е законно изобщо да съществува, която предизвика 30-годишен конфликт, отнел живота на над 3 500 души преди мирното споразумение от 1998 г. Въпреки че насилието отслабна оттогава, разделението си остава.

В този контекст печалбата на всяка страна е загуба на другата и това поддържа горчив цикъл на политическа вражда и обвинения.

Последна актуализация: 07:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
За нас това е любопитна информация. Но за този регион написаното е СЪДБА. Случих се да пребивавам и в двете части на Ирландия по различно време и като външен човек да погледна на история и настояще. Само се докоснах. Но действителността определено говори за много силни страстни религиозни и човешки настроения на един решителен и избухлив народ. И за да подскаже силата на глобализацията и в частност на Европа, таксиметровият ни шофьор в Белфаст беше човек, който много обича Банско, идва всяка зима и смяташе да си купи имот. Той се отнесе много топло към нас и ни разказа много допълнителни неща.И на шега, колкото и да чувате, че сме близки по манталитет, не смятам така. Тях ги обединяват идеи, каузи, ние сме много повече на битово ниво. Ние сме пиели като тях - не мисля, те са много по-висока топка от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още