IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще приемат повече бежанци тази година

Байдън повиши на 62 500 броя на бежанците от рекордно ниското равнище от 15 хил. души, определено от администрацията на Тръмп

08:15 | 04.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Cesar Rodriguez/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cesar Rodriguez/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън реши да повиши броя на приеманите в САЩ бежанци тази година до 62 500 души, след като предизвика критики сред поддръжниците си с решението си да запази броя им на рекордно ниско равнище, предаде Ройтерс.

Байдън променя решението си официално само две седмици след като администрацията му обяви, че ще запази ограничението на ниво от 15 хил. души, определено от неговия републикански предшественик Доналд Тръмп. Решението на Байдън да запази ограничението временно му навлече бурни критики и доведе до полемика в демократическия лагер.

"Днес променям прага на годишния прием на бежанци в САЩ, който става 62 500 души", се казва в изявление на американския президент.

"Важно е да се предприемат тези действия днес, за да се премахнат всички оставащи съмнения в съзнанието на бежанците по света, които са пострадали толкова много и които с нетърпение очакват да започнат нов живот", изтъква той.

За следващата година Байдън фиксира праг от 125 хил. бежанци, но предупреди, че тази цел, както и целта за текущата година, ще бъдат трудно постижими заради нуждата от възстановяване на програмата за прием на бежанците.

Програмата за прием на бежанци се различава от системата за предоставяне на убежище за мигранти. Бежанците идват от цял свят, много от тях бягат от конфликти. Те се подлагат на задълбочена проверка, докато все още са в чужбина, за да получат разрешение за влизане в Съединените щати, за разлика от мигрантите, които пристигат на американска граница и след това искат убежище.

Разпределенията за увеличения брой бежанци съответстват на по-ранен план, изпратен от Байдън до Конгреса. Според него ще има 22 хил. места за бежанци от Африка, 6 хил. за Източна Азия, 4 хил. за Европа и Централна Азия, 5 хил. за Латинска Америка и Карибите и 13 хил. за Южна Азия. Ще бъдат налични още 12 500 неразпределени места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още