IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook решава окончателно за профила на Тръмп

Бившият президент на САЩ стартира и собствена мрежа от социални медии, която обаче засега изглежда като блог на WordPress

09:22 | 05.05.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Най-голямата социална мрежа в света Facebook ще вземе окончателно решение в сряда за блокирания в момента профил на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Платформата безцеремонно беше изключила профила на Тръмп след щурма на Капитолия в САЩ. Сега обаче има шанс бившият президент да си върне страницата - така нареченият надзорен съвет на Facebook, група от външни лица, вземащи решения, трябва да представи окончателната си присъда.

Каквото и да се случи, това е важен момент за зараждащия се експеримент на Facebook за възлагането на модерирането на по-сложното съдържание на елитна група от глобални публични личности, академици и политически фигури, позволявайки им да създадат прецеденти, които могат да оформят най-големите социални мрежи в света за години напред, пише Techcrunch.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг обяви отстраняването на Тръмп от Facebook непосредствено след атаката на Капитолия. Първоначално това беше временно спиране, но две седмици по-късно Facebook заяви, че решението ще бъде изпратено на надзорния съвет. „Смятаме, че рисковете да позволим на президента да продължи да използва нашата услуга през този период са просто прекалено големи“, написа изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг през януари.

Вицепрезидентът на Facebook по глобалните въпроси Ник Клег, бивш британски политик, изрази надежда, че управителният съвет ще подкрепи собствените заключения на компанията, наричайки блокирането на Тръмп „безпрецедентен набор от събития, които имаха нужда от безпрецедентни действия“.

Тръмп разпали напрежението на 6 януари, но този инцидент не беше без прецедент. След убийството на Джордж Флойд, невъоръжен чернокож, убит от полицията в Минеаполис, президентът Тръмп зловещо заяви в социалните мрежи, „че когато започва грабежът, ще започне стрелбата“, заплаха от неизбежно насилие с расистки корени, срещу което Facebook отказа да предприеме действия, предизвиквайки вътрешнофирмени протести в концерна.

Бившият президент заобикаляше или пресичаше границата на Facebook няколко пъти през четиригодишния си мандат, но платформата застана твърдо зад максимата, че „цялата реч е добра реч“, дори когато другите социални мрежи стават все по-твърди.

В драматично обръщение в края на 2019 г. Зукърбърг засегна и Мартин Лутър Кинг, като даде примери за неговия живот, движението #MeToo и други инициативи за равенство и свобода на словото, докато защитаваше подхода на Facebook. „Във времена на социални сътресения нашият импулс често е да се отдръпнем от свободното изразяване“, каза Зукърбърг. „Искаме напредъка, който идва от свободното изразяване, но не и напрежението“. Дъщерята на Кинг възрази срещу изказването му.

Малко повече от година по-късно, когато всички конкуренти на Facebook правят същото и Тръмп напуска поста, Зукърбърг ще зачеркне големите си обещания за свободата на словото.

През 2019 г. и до 2020 г. Facebook все още беше вълнуващ проповедник на дезинформация, конспирации и екстремизъм. Социалната мрежа беше домакин на хиляди въоръжени милиции и море от съдържание, укрепващо движението QAnon, което чрез Facebook премина от крайната вяра в маргиналите към основно политическо явление. 

Същите тези сили се събраха в Капитолия на 6 януари в един ден на насилие, който ръководителите на Facebook характеризират като спонтанно събитие, въпреки че от месеци открито се пропагандираше на платформата.

Надзорният съвет на Facebook започна да преглежда първите си случаи през миналия октомври. Facebook може да отнесе случаите до борда, както направи с Тръмп, но потребителите също могат да сигнализират борда да отмени политическите решения, които ги засягат, след като изчерпат нормалния процес на обжалване във Facebook или Instagram. Подгрупа от петима членове от нейните 20 членове оценява дали да се остави дадено съдържание на платформата и след това да вземе решение, което пълният съвет трябва да одобри с мнозинство от гласовете. Първоначално Надзорният съвет беше упълномощен само да възстанови съдържанието, премахнато във Facebook и Instagram, но в средата на април започна да приема искания за преглед на противоречиво съдържание, което остава онлайн.

Миналия месец надзорния съвет напусна Памела Карлан, професор от Станфорд, която е критик на Тръмп и се присъедини към администрацията на Джо Байдън. Наследникът на Карлан, главният изпълнителен директор на PEN America Сузана Носел, написа статия в LA Times в края на януари с аргумента, че удължаването на постоянната забрана на Тръмп „може да изглежда добре на първи поглед“, но това решение в крайна сметка ще създаде опасен прецедент. Носел се присъедини към борда твърде късно, за да участва в решението за Тръмп.

Най-ранната партида от решения на надзорния съвет се наклони в посока към възстановяване на сваленото съдържание - без да се поддържа премахването. В един от случаите Надзорният съвет е гласувал за възстановяване на изображение на зърната на жена, използвано в контекста на публикация за рак на гърдата. В друг случай бордът е решил, че цитат от известен нацист не заслужава да бъде премахнат, тъй като не представлява одобрение на нацистката идеология. Във всички случаи Надзорният съвет може да издава препоръки за политиките, но Facebook не е длъжен да ги прилага, а само решенията.

Междувременно във вторник Тръмп стартира и собствена мрежа от социални медии, която беше обявена от месеци, но досега бившият президент представи само един уебсайт, който по същество не е нищо повече от блог на WordPress, предава The Verge.

Новата „платформа“ е оформена като обща версия на Twitter, но се хоства като работещ блог с коментари от Тръмп. Хората могат да се регистрират за предупреждения за публикуване в платформата чрез имейл и телефонните си номера и би трябвало да може да ги харесат, въпреки че тази функция изглежда не работи засега. Потребителите могат също да споделят публикациите на Тръмп във Facebook и Twitter. Понастоящем опцията за споделяне в Twitter не работи, но Facebook позволява на хората да споделят публикациите на Тръмп.

Въпреки че платформата официално стартира във вторник, има публикации, датиращи от 24 март. Последната публикация на Тръмп е видеоклип, рекламиращ новата му платформа, наричайки го „място за свободно и безопасно говорене, направо от офиса на Доналд Тръмп". Според Fox News Тръмп „в крайна сметка“ ще може да комуникира директно със своите поддръжници, въпреки че не е ясно как ще се случи това. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
Мисля че Тромпета кат дое пак на власт, а тва не е далечко той ше реши окончателно за Фейсбоклука да бъде премахнат и забранен, щот не мое държавна компания която си въобразява че е частна да хапе ръката дет я рани, тва треа бъде санкционирано и коригирано! В Китай нямат такива проблеми защото там няма смисъл да лъжат че Baidu, Alibabata или Хуйразвей са частни компании напраени в гаража докат са спали както е Амазоня, Гогала, Феуйбоклука, Врабчо, Микрософта и изобще целия им гаражен синдром разпростиращ се дори и в крипто идиотиите .... Да припомним че биткойнот и той беше напраен в гараж (мноо ясно, че къде другаде?) от Сатроши миКура, мноо умен пампаец, зад който стояло целото отдел NSA с техния hash algorithm ....С най-добри пожелания Фейсбоклука да бъде забранен и премахнат, за да не се надуват повече на държавите и президентите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още