IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО одобри ваксината срещу коронавирус на китайската компания Sinopharm

Тя вече е одобрена в Китай, ОАЕ и Бахрейн

20:58 | 07.05.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Световната здравна организация (СЗО) съобщи в петък, че е одобрила за извънредна употреба ваксина срещу коронавирус, разработена от китайската държавна фармацевтична компания Sinopharm, предава CNBC.

Ваксината срещу COVID на Пекин е препоръчителна за пълнолетни лица от 18 години нагоре с режим от две дози, съобщи на брифинг генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Новата ваксина, добавена в списъка с варианти за ваксини, може да ускори усилията за овладяване на разпространението на COVID-19 и неговите разновидности, които увеличават броя на новозаразените в много части на света.

„Разрешаването на кризата с ваксините изисква да премахнем всички спирачки“, заяви Тедрос. Ваксината на Sinopharm е шестата, която получава одобрение на СЗО за „безопасност, ефективност и качество“, допълни той.

„Ваксините остават жизненоважен инструмент. Но точно сега обемът и разпространението на ваксините е недостатъчен за прекратяване на пандемията без устойчиво и целенасочено прилагане на мерки от областта на общественото здраве, които знаем, че работят“, посочи Тедрос.

„Пандемията показва, че когато здравето е в риск, всичко е в риск. Но когато здравето е защитено, отделни хора, семейства, общности, икономики и страни могат да процъфтяват“, допълни той.

Ваксината с две дози на държавната фармацевтична компания срещу COVID вече е одобрена за извънредна употреба в Китай, Обединените арабски емирства и Бахрейн.

Друга китайска ваксина, произведена от частната компания Sinovac, все още не е одобрена от СЗО.

В САЩ ваксините, разработени от Pfizer-BioNTech, Moderna и Johnson & Johnson получиха разрешения за извънредна употреба от Федералната агенция по храните и лекарствата.

СЗО предостави извънредна валидация за трите ваксини, както и за ваксини, произведени от Astrazeneca-SK BIO и Serum Institute of India.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Не ве, не ве. Те чакат спутник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
самонавивате ли се пещерняци ... :))) ... нещо умалехте неваксърчетата ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
KMETA
преди 2 години
Нема лошо. Светът трябва да се отърве от сметта която поддържа статуктвото.Нямат толкова светла бира за да ме навият. Аз съм ВАША СВЕТЛОСТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
йебемти *** дето за една бира стават опитни мишки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
В САЩ дават безплатна бира на всеки ваксиниран... *** малоумното скотонаселение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
идиотията на хората по света прави богатите свръх богати ...Всички ли са чували за това предизвикателство? 1.5 М ? на вирусолога, който е в състояние реално да докаже съществуването на SARS-COV-2 и да изолира вируса. Защо все още никой не е взел наградата?Henna Maria, е финландска активистка, говореща перфектно финландски, английски и испански език!Всички вирусолози лъжат себе си и публиката, когато твърдят за съществуването на болест, предизвикана от вируси, като SARS -CoV-2..Само от фрагменти на умиращи клетки, вирусолозите представят структура на генна секвенция и я пробутват, като факт!.Следователно тестовете нямат абсолютно никакъв смисъл и са абсолютно излишни!https://***.facebook.com/100011389044151/posts/1619464178443201/?sfnsn=scwspwa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още