IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Корупцията сега ни струва най-много

Бъдещият служебен премиер ще е "българин, мъж", коментира държавният глава

09:34 | 09.05.21 г. 2
<p>
	<em>Румен Радев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Румен Радев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Сегашната корупция ни излиза най-скъпа от всичко. По-скъпо от избори, по-скъпо от харчовете за Народно събрание", коментира Румен Радев пред журналисти. Той, заедно с вицепрезидентът Илиана Йотова поднесоха цветя пред паметника на Незнайния войн по повод края на Втората световна война.

Тези думи са породени от изказване на премиера в оставка Бойко Борисов, който коментира след края на срещата на европейските лидери, че ЕС пести "всеки цент", а ние харчим за нови избори. Всеки ден на Народното събрание струва 19 млн. лева, изчисли още Борисов.

Радев обясни още, че работи за възможно най-бързо провеждане на предсрочните избори. Той вече обяви, че възможната дата е 11 юли. Държавният глава е готов със състава на служебното правителство, който вероятно ще бъде обявен на 11 май. Служебното правителство ще бъде назначено с указ на президента, а 45-то Народно събрание ще бъде разпуснато.

Румен Радев отказа да назове своя кандидат за служебен премиер и обясни единствено, че "е българин, мъж" и припомни, че служебният кабинет е с кратък времеви мандат, но с големи отговорности.

Няколко имена се спрягат в публичното пространство за служебен премиер. Едно от тях е съветникът на държавния глава - Стефан Янев. Очаквания има и за Бойко Рашков, който оглавяваше Националната следствена служба и е член на правния съвет на президента.

Преди дни се заговори и Даниел Вълчев, който е министър на образованието и вицепремиер в кабинета на Сергей Станишев. Днес Вълчев е декан на Юридическия факултет. Пред bTV по-рано днес обаче той отрече тази възможност.

Няма смисъл да противопоставяме Деня на Европа и Деня на победата, коментира още държавният глава при поднасянето на цветя пред паметника на Незнайния войн. Той припомни, че 12 хил. българи са загинали в борбата срещу нацизма и призова да помним тяхната саможертва.

На 9 май ЕС отбелязва годишнината от Декларацията на френския външен министър Робер Шуман. През 1950 година в нея той споделя своята идея за форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи нова война на континента немислима. Той предлага да бъде създадена европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана, която по-късно става основата на днешния Европейски съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
Кога ще разкараме тая позиция "президент"? Или поне да я пуснем на лотария, така всеки български гражданин, ще има шанса да взима твърде много пари, за работата която върши и да пообиколи света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Според мен най-скъпо ни излиза глупостта и некомпетентността.За мен има няколко комбинации, възможни в управлението на една държава:Най-добрата комбинация е управлението да е некорумпирано и компетентно.Вторият най-добър вариант е корумпирано и компетентно.Третият е некорумпирано и некомпетентно управление и най-лошият вариант е корумпирано и некомпетентно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още