IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското население расте с най-бавен темп от 50-те години

Властите в Пекин ще бъдат принудени да променят икономическите си политики и вероятно да повишат пенсионната възраст

09:33 | 11.05.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Китай отчете най-бавния растеж на населението си от 50-те години насам, рязко намалявайки размера на работната сила на фона на застаряването на страната и влошавайки демографския натиск в икономиката, предава Bloomberg.

През миналата година в Китай е имало 1,412 милиарда души, съобщи във вторник базираното в Пекин Националното статистическо бюро в своя доклад за преброяване на населението, което се извършва веднъж на десетилетие. Така броят на населението се оказва малко по-нисък от прогнозата за 1,42 милиарда от 2017 г. Средногодишният ръст от 0,53% през последното десетилетие е най-бавният от 1953 г. насам.

Нарастването на населението на Китай се забавя от десетилетия, тъй като комбинацията от нарастващите доходи и ограничителната политика за едно дете в семейство намали ражданията в най-многолюдната нация в света. Възможността за намаляване на населението през следващите години - за първи път от началото на 60-те години на миналия век - ще бъде ключов етап за страната и ще има широки последици за перспективите за икономическия растеж и държавните финанси.

Делът на населението в трудоспособна възраст - тези между 15 и 59 години - е спаднал до 63,4% през 2020 г., или 894,4 милиона души, от над 70%, или 939,6 милиона, преди десетилетие, показва още преброяването. Жителите на възраст 60 и повече години са представлявали 18,7% от населението през 2020 г. спрямо 13,3% през 2010 г.

Китай добави 230 милиона градски жители през последното десетилетие, като 63,9% от населението са живеели в градовете през миналата година в сравнение с 49,7% през 2010 г. Това поставя страната на път да постигне целта да превърне 65% от населението си в градски жители до 2025.

„Смятаме, че данните от преброяването на населението през 2020 г. предполагат траектория на населението, близка до варианта с ниска плодовитост, прогнозиран от World Population Prospects на ООН (2019)“, казва икономистът на Bloomberg за Китай Ерик Джу.

Според него при този сценарий населението на Китай ще започне да намалява преди 2025 г.

„По-бързото забавяне на населението, особено в трудоспособна възраст, изисква спешност в политическите инициативи, включително насърчаване на ражданията, отлагане на пенсионирането, подобряване на мобилността на работната сила чрез реформи и т.н.“, казва Джу.

Много големи икономики станаха свидетели на спад на ражданията миналата година по време на пандемията, тъй като икономическата и социална дислокация подкопаха желанието на хората да имат деца и дори сравнително бързият успех на Китай в ограничаването на Covid-19 не помогна на страната да ограничи тази тенденция.
NBS съобщи, че през 2020 г. има родени 12 милиона бебета в сравнение с 14,65 милиона през 2019 г. Коефициентът на плодовитост от 1,3 от миналата година е по-нисък от по-ранната цел от 1,8.

В последното преброяване, публикувано през 2011 г., Китай обяви победа над бързия растеж на населението, отчасти в резултат на правителствената политика за едно дете в семейство. Пекин отчасти се отказа от тази програма през 2015 г. с надеждата да съживи раждаемостта, но промяната не оказа голямо влияние, като експертите посочиха като основна бариера пред по-големите семейства нарастващите разходи за отглеждане на деца.

На други места в Източна Азия популациите вече започнаха да намаляват. Южна Корея, която има най-ниската раждаемост в света, отчете с 11% по-малко раждания през миналата година и за пръв път населението ѝ намалява. Същото се случи и в Тайван, чието население се сви няколко години по-рано, отколкото бяха предвиждали официалните статистически модели.

Населението на Япония намалява от 2011 г. насам и около 870 000-те деца, родени през миналата година, са най-ниският брой, откакто започва статистиката през 1898 г. Дори САЩ, които имат един от най-бързите темпове на растеж на населението сред развитите страни, са свидетели на най-бавни темпове на ръст на населението от 30-те години на миналия век, тъй като ражданията и имиграцията се забавят.

За да гарантира, че икономическият растеж не се забавя в съответствие със забавянето на населението, Пекин ще трябва да предприеме предизвикателна промяна в своя модел на растеж, като бързо трябва да увеличи разходите за възрастните хора, но същевременно поддържа високо ниво на корпоративни и държавни инвестиции, за да надгради своите обширен индустриален сектор.

Възрастта за пенсиониране в Китай е една от най-ниските в света и настоящият петгодишен план призовава тя да бъде повишена „поетапно“, въпреки че предишните усилия за това бяха отменени поради обществената реакция. Всяко подобно увеличение би било реализирано постепенно в продължение на няколко години, вместо под формата на драстична еднократна промяна, писа правителствен изследовател през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Но най-странното е, че от всички развити държави само Израел има коефициент на заместване по-голям от необходимия. ---Изобщо не е странно :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
:) има, има, Какво има ...? Изборил си ми няколко от предполагаемите причини за така наречената "демографска криза" .. и те какво общо имат с растежа. В статията се казва:"Възможността за намаляване на населението през следващите години - за първи път от началото на 60-те години на миналия век - ще бъде ключов етап за страната и ще има широки последици за перспективите за икономическия растеж и държавните финанси."Аз казах че така наречената "демографска криза" има минимално отношение към икономическия растеж, да не кажа никакво... толкова малко, че даже няма смисъл да се отбелязва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
kmilchev
преди 2 години
Но най-странното е, че от всички развити държави само Израел има коефициент на заместване по-голям от необходимия. Там на една жена се падат 3,5 деца средно. Всички други развити страни са под необходимите 2 деца на жена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
kmilchev
преди 2 години
Римляните ще спрат да раждат като им се осигури безплатен интернет с всички преимущества като Инстаграм, Фейсбук, и прочие. Даже Елон Мъск беше казал, че липсата на интернетът и ток е главната причина за страхотната раждаемост в Африка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Според мен пък има, поне от части, примерно у нас жените работят, някои искат да правят кариери, отлагат децата за по-нататък. но не им се правят по 2 деца. Последните 10+ г., бая народ захлеби и реши да пътува, а с деца, ако не го гледа някоя баба, зор.Тоя проблем не е само у нас, просто в Западна Европа, миграцията е по-голяма и покрива малко или много проблемите с ниска раждаемост, но почти във всички страни малцинствата се размножават най-бързо. Мисля, че е време да се обърне повече внимание на задължителното образование до 16г. възраст, за да се намалят поне малко "римляните", защото повечето момичета просто ги спират от даскало към 12-13г. възраст и ги правят "булки".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Икономическия растеж няма много общо с демографията ... ние го доказваме вече 30г... намаляваме като бройка но растем икономически ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още