IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската политика е липсващото звено в глобалната стратегия на Байдън

САЩ никога няма да са конкурентни икономически на Китай в Азия, ако американците не разработят регионални търговски политики

11:28 | 14.05.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Робърт Зелик. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Робърт Зелик. Снимка: Bloomberg

В новата международна политика на президента Байдън липсва един основен стълб: търговията. Администрацията би искала да избегне политиката. Демократите имат крехко мнозинство в Конгреса, а и в партията има много икономически изолационисти. Но Америка не може да си позволи да отпадне от състезанието за написване на новите търговски правила и рамки в света, пише за Wall Street Journal Робърт Зелик, бивш президент на Световната банка, търговски представител на САЩ и заместник държавен секретар.

Северна Америка е непосредствена възможност. Споразумението между САЩ, Мексико и Канада (USMCA), пренаписването на NAFTA (Северноамериканското споразумение за свободна търговия), дават възможност на американците да оспорват условията на труд в конкретни мексикански заводи. Администрацията може да използва тази власт, за да помогне за изграждането на честни мексикански синдикати - или като оправдание за блокиране на износа от южната съседка на Америка. Новият инфраструктурен план трябва да включва изискване за купуване на северноамерикански стоки, за да се намалят разходите, да се пребори неконкурентно подправяне на оферти и да се насърчи реципрочността. Американските и канадските стоманодобивни работници имат общ профсъюз, така че те трябва да подкрепят континенталното сътрудничество. Вашингтон също така може да намали нарастващите разходи за строителство на жилища, като премахне наказателните мита върху канадския дървен материал.

Докато компаниите пренасочват веригите за доставки, САЩ трябва да улеснят преместването на производства от Китай към Мексико. Канадските железници са в надпревара за покупката на Kansas City Southern, за да рационализират транспортната мрежа на континента. Екипът на Байдън трябва да ускори граничните и регулаторните процедури, за да се възползва от такива частни инвестиции. 

Президентът знае, че централноамериканците ще продължат да бягат на север, ако са уплашени и отчаяни у дома. В допълнение към подпомагането на сигурността и върховенството на закона, администрацията трябва да разшири разпоредбите в споразумението за свободна търговия между САЩ и Централна Америка от 2005 г., които насърчават трансграничните инвестиции и производства на региона с Мексико.

САЩ никога няма да са конкурентни икономически на Китай в Азия, ако американците не разработят регионални търговски политики. Китай и още 14 държави се договориха за регионално всеобхватно икономическо партньорство, което намалява търговските бариери и установява общи правила за произход. И Китай, и Великобритания се стремят да се присъединят към Транстихоокеанското партньорство, пакт от 11 държави, основан на американските стандарти. Но президентът Тръмп се оттегли от него, а Байдън отстъпи от амбициите за повторно присъединяване.

Източноазиатците пресмятат дали САЩ имат интереса - и силата на волята - да предложат алтернатива на икономическата гравитация на Китай. Търговските изблици на Тръмп отблъснаха азиатците. Ако Байдън сега се носи без компас, азиатските страни ще приемат, че САЩ са ненадежден приятел. Те ще трябва да се насочат към Китай.

Последна актуализация: 15:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Дреме му на Бидон-я за дърговията.И изобщо му дреме - подремва, ляга си рано..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Търговската политика е липсващото звено в глобалната стратегия на Байдън Глобалистите, в чийто интерес надуват вувузели тук има 3-*** врагове:1. Семейството, с което се борят със всякакви извръщения.2. Държавата - с която се борят с помоща на корумпирани ****.3. Религиите - с който най-често се борят с внедрени свои ****.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още