IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook получи нареждане WhatsApp да спре да събира данни в Германия

Регулатор се противопоставя на новите условия за ползване на чат приложението

16:12 | 11.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Технологичната компания Facebook е получила нареждане да спре да събира данни на германските потребители на WhatsApp, след като регулатор в страната заяви, че усилията на компанията да накара потребителите да се съгласят с практиката в обновените ѝ условия не е законна, пише Bloomberg.

Йоханес Каспар, който ръководи регулатора на данните в Хамбург, издаде тримесечна спешна забрана, която не позволява на Facebook да продължи да събира данни. Освен това е призовал група от регулатори в Европейския съюз да предприемат действия и да вземат общо решение за блока. Новите условия на WhatsApp, позволяващи събирането на данни, са невалидни, защото са непрозрачни, непоследователни и прекалено широки, посочва той.

„Заповедта цели да осигури правата и свободите на милиони потребители, които се съгласяват с условията в цяла Германия“, обяви Каспар в днешното си изявление. „Трябва да предотвратим щетите и проблемите, свързани с такава процедура“.

Заповедта нанася удар в сърцето на бизнес модела на Facebook и в нейната рекламна стратегия. То следва подобна и оспорвана стъпка от страна на антимонополната служба в Германия, която атакува навиците на мрежата да събира данни за това какво правят потребителите онлайн и да слива информацията с профилите във Facebook. Тази поредица от данни позволява рекламите да бъдат съобразявани с индивидуалните специфики на потребителите, носейки пари на Facebook.

WhatsApp, която е звено на Facebook, определи твърденията на Каспар като „грешни“ и заяви, че заповедта няма да я спре да въведе новите условия. Действията на регулатора са „основани на фундаментално неразбиране“ на целта и ефекта на актуализацията, се посочва в изявление на компанията.

Американският технологичен гигант се изправи пред критики в цял свят заради новите условия, които потребителите на WhatsApp трябва да приемат до 15 май. Каспар твърди, че Facebook вече може да обработва неправомерно данни и твърди, че е важно да се предотврати злоупотребата с информация, цялаща да се повлияе на изборите в Германия, които ще се проведат през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Varfor
преди 2 години
Всичко, до което се докопа FB, бива прецакано.И WhatsApp, и Instagram, в който всяко трето нещо е досадна реклама.А WhatsApp не ползвам от години - Telegram и Signal са толкова по-добри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още