IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет няма да промени позицията на България за Македония

Всичко е в ръцете на официалните представители на Скопие, казва служебният външен министър Светлан Стоев

11:58 | 12.05.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Екатерина Захариева (вдясно) и нейният приемник Светлан Стоев. Снимка: БГНЕС&nbsp;</p>

Екатерина Захариева (вдясно) и нейният приемник Светлан Стоев. Снимка: БГНЕС 

Смяната на властта в София няма да доведе до промяна на позицията на страната по отношение на членството на Северна Македония в Европейския съюз, стана ясно при символичното предаване на властта в Министерството на външните работи.

„Рамковата позиция на България за Република Северна Македония е приета с консенсус от всички политически сили в парламента. Ние нямаме оторизация да променяме тази позиция. Каквото зависи от служебния кабинет и от министъра на външните работи, ще бъде направено за продължаване на диалога“,  заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев.

По думите му оттук нататък всичко е в ръцете на официалните представители на Македония. Те, според Стоев, който прие поста от външния министър в оставка Екатерина Захариева, са много насяно каква е българската позиция и не би трябвало да спекулират с това, че ще има някаква промяна през следващите 2-3 месеца, докато трае това служебно правителство. 

България продължава да блокира пътя на Северна Македония към ЕС заради името на езика, наред с други възражения. Окончателното решение за начало на преговорите на Албания и Северна Македония трябва да бъде договорено от всички държави членки, някои от които в миналото се аргументираха срещу отделянето на двете кандидатки. Все пак според информация на Bloomberg от преди няколко дни е възможен точно такъв подход – преговори да започнат само с Тирана.

Ако напредва само Албания, възприятието на Северна Македония за закъснение в присъединяването вероятно ще се задълбочи. Това би усложнило ситуацията и за управляващата коалиция в Скопие, която заложи доверието и политическото си бъдеще на присъединяването към ЕС.

„Готови сме за преговори и вярваме, че трябва да има нов опит" за деблокиране на преговорите, заяви Зоран Заев, министър-председател на Северна Македония на среща в Брюксел в понеделник. „Но нашите колеги в България и всички в ЕС трябва да знаят, че нито ще обсъждаме, нито ще преговаряме за нашата идентичност“, остана твърд той.

Служебният външен министър Стоев очерта като основен принцип в периода на своето управление екипността. По време на предаването на властта той отчете, че досегашният министър Екатерина Захариева е откривала посолства, а не е закривала, като така е спазила основен принцип – търсенето на диалог.

Церемонията премина в приятна атмосфера като в нейния край Стоев и Захариева си размениха подаръци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Служебният кабинет няма да промени позицията на България за Македония Затова при толкова зидари, ще построят нещо, което ще е като оня истукан хермафроцит пред жълтите павета, с кукумявка на ръката и с избодените очи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още