IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Михайлов: Чуждестранните инвеститори изчакват заради политическите промени

Служебното правителство ще работи като икономическо, посочи председателят на Българска работодателска асоциация „Иновативни технологии"

12:50 | 12.05.21 г. 2
Ив. Михайлов: Чуждестранните инвеститори изчакват заради политическите промени

Чуждестранните инвеститори са поставени в ситуация на изчакване заради политическите промени, през които минава страната ни. В региона се конкурираме със страни, които имат доста добри заявки и добра предвидимост, докато ние може да се каже, че преминаваме през турбулентни промени. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Иван Михайлов, председател на Българска работодателска асоциация „Иновативни технологии".

„Една Гърция изведнъж се трансформира в IT дестинация. Защо не и Сърбия, там също се правят доста инвестиции. Ние се намираме в ситуация на политически промени, които поставят инвеститорите в една изчакваща ситуация“, поясни той.

По думите на Михайлов служебния кабинет не може да си позволи да измести фокуса само върху изборите и да загърби всички останали важни теми.

„Инвеститорите са много чувствителни към политическата и икономическа стабилност на средата, така че ние се намираме в един много чувствителен етап, в който трябва да покажем гарантираност и предвидимост. Не можем да загърбим останалите важните теми – нашият живот продължава“, посочи гостът.

Според него съставът на служебното правителство е предимно от представители на бизнеса. „Много малко от членовете можем да определим като политически фигури - повечето са лица на бизнеса“, е мнението на Михайлов.

Той напомни, че заявката за експертен кабинет беше дадена на доста ранен етап, затова не е изненада, че експертите са водещи.

„В рамките на този кабинет не можем да очакваме политическа окраска предвид това, че това е служебно правителство – ние очакваме конкретни действия. Заявката е повече от ясна – да се работи експертно“, отбеляза Иван Михайлов и определи правителството като икономическо.

Той смята изборът на Кирил Петков за служебен министър на икономиката като човек от бизнеса за плюс, като според него дори е предимство, че той е без опит в държавната администрация, но очаква, че екипът му ще има необходимата експертност.

„Имаме редица примери в Европа, където в различни държавни институции се прилагат бизнес методи. Смятам че бизнес подходът и бизнес мисленето в случая са позитив, защото се разбират проблемите на бизнеса от другата страна“, поясни гостът.

Иван Михайлов коментира още дигитализацията, икономическата инфраструктура в страната и докога трябва да продължат мерките за подкрепа на бизнеса.

Според него е изключително важно мерките за подкрепата на бизнеса да продължат, а приоритетите в Националния план за възстановяване и устойчивост да са кръговата икономика, дигитализацията и зелената сделка, но през призмата на промяна и преквалификация.

Какви конкретни мерки очаква бизнесът от служебното правителство? Какви законодателни инициативи подготвя бизнесът за следващия парламент?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
стабилни по думите на един престъпен босс... човека ти го каза в прав текст, като се махне Мутрата... ама наистина да се махне (щото още не е сигурно), тогава чакай чужди инвестиции.. то тогава яж "стабилност" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
fras
преди 2 години
Ив. Михайлов: Чуждестранните инвеститори изчакват заради политическите промени ----------------------------Досега, като бяхме политически най-стабилните в Европа, чуждите, а и нашите вътрешни, инвеститори направо се блъскаха кой пръв да инвестира?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още