IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вестагер не е готова да обяви поражението си от Amazon

Еврокомисарят по конкуренцията заяви, че решението на съда ще бъде разгледано от ЕК и ще се преценят потенциални бъдещи действия

21:00 | 12.05.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Dursun Aydemir/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dursun Aydemir/Bloomberg

Данъчните предимства, предоставяни на избрани мултинационални компании, вредят на лоялната конкуренция в Европейския съюз и освен това лишават държавните хазни и гражданите от средства за така необходимите инвестиции за възстановяване от Covid кризата. Това коментира еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер във връзка с днешните новини, че Amazon е спечелила съдебната битка срещу ЕС, свързана със заповедта да плати 250 млн. евро за неплатени по-рано данъци в Люксембург.

Изявлението на Вестагер, публикувано на сайта на Европейската комисия, гласи още, че решенията и на двете инстанции потвърждават отново „един ключов принцип: страните членки имат ексклузивно право да определят данъчните си правила, но все пак трябва да се съобразяват със закона на ЕС, включително с правилата за държавните помощи“.

Еврокомисарят коментира и отделния казус с френската компания Engie, която загуби обжалването си срещу заповедта на ЕС да върне 120 млн. евро данъци на Люксембург.

„Що се отнася до Engie в Люксембург, Върховният съд потвърди, че решението на ЕК, че данъчните решения, издадени от Люксембург, изкуствено са намалили данъчните сметки с около 120 млн. евро... Съдът също така потвърди, че прилагането на държавна помощ може да бъде инструменти за справяне с проблемните злоупотреби със структурите за данъчно планиране, които се отклоняват от целите на общата данъчна система“, посочва Вестагер.

Въпреки че решението за Amazon е тежък удар за Вестагер, която от години води кампания за справяне с подобни сделки между мултинационалните компании и правителствата в ЕС, тя обяви, че решението ще бъде внимателно разгледано от Европейската комисия и ще бъдат обмислени възможните следващи стъпки.

„Комисията използва всички инструменти, с които разполага, за борба с нелоялните данъчни практики“, категорична е тя. „Прилагането на държавните помощи работи ръка за ръка със законодателните действия на ЕС за отстраняването на вратичките и осигуряване на прозрачност по фискалните въпроси“.

Весагер припомни, че светът е все по-близо до постигането на историческо глобално споразумение за начина, по който да се реформира международната рамка за корпоративния данък. Ако подобна реформа се осъществи, технологичните гиганти, които се ползват с въпросните данъчни облаги, ще се сблъскат с по-големи предизвикателства.

„Освен това ЕК е в процес на представяне на предложение за дигитален данък, така че компаниите, които се възползват от единния цифров пазар, да участват справедливо в бюджета на ЕС“, посочва в заключение Вестагер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
шибааай плешивия наглец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Money
преди 2 години
Пак говориш на изуст... По-малко от 1% от решенията на DG Competition падат в съда. А даже и това на Епъл не е ясно дали накрая няма да го потвърдят... все още делата се водят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
evlogi
преди 2 години
Брюкселска зелка.Напъните и един след друг падат в съда, особено зрелищен беше резилът с Епъл, който беше между другото напълно очакван.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още