IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо и с рекордната за Япония печалба Softbank не впечатли инвеститорите?

Само Apple и петролната компания Saudi Aramco са спечелили повече пари през пандемичната година

11:11 | 13.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Основателят на Softbank Масайоши Сон отново е на върха. Когато преди година причиненият от коронавируса срив на фондовите борси тласна японския технологичен инвеститор Softbank дълбоко в червената зона, някои коментатори вече се сбогуваха с агресивните инвестиционни планове на Сон.

Дори потенциалните инвестиционни партньори му отказаха, когато Сон представи плановете си за Softbank Vision Fund 2, който като първия фонд ще инвестира 100 милиарда долара в мега стартъпи. „Поканихме много, но никой не искаше да участва", каза Снн в сряда на годишната конференция за резултатите. Но нещата вървят наистина добре в последните дванадесет месеца.

За фискалната година, приключила през март, Softbank отчете най-високата печалба в икономическата история на Япония - и една от най-високите годишни печалби в световен мащаб. Нетната печалба на инвестиционната група се е увеличила през фискалната година, приключила през март, от минус 962 милиарда йени (минус 7,3 милиарда евро) до печалба от 4,988 трилиона йени (37,8 милиарда евро). Според бизнес вестника Nikkei само Apple и петролната компания Saudi Aramco са спечелили повече пари през пандемичната година.

Борсовият бум измъкна Softbank от кризата

Зад промяната стои бързият възход на световния фондов пазар, който се срина в началото на епидемията на Covid-19. Още преди това Softbank страдаше от факта, че някои компании като тази за споделени офисни пространства WeWork, в която Softbank Vision Fund инвестира милиарди, се сриваха.

Акционерите на Softbank, особено най-големият ѝ партньор, саудитският пенсионен фонд, дори публично изразиха недоволството си от инвестиционната стратегия на Сон.  В търсене на информационната революция японецът инвестираше сериозно в мегастартъпи, които работят с изкуствен интелект. Тогава сривът на световните борсови цени избута окончателно Softbank на червената зона, а Сон - от пиедестала на инвестиционно светило, комуто инвестиционни фондове и дори корпорации доверяват милиарди.

Като спасително средство Сон продаде акции на стойност 38 млрд. долара, за да използва парите за обратно изкупуване на акции и дългове. Но това, което беше планирано като програма за поддържане на курса и кризисна програма с бързото възстановяване на световните фондови борси, се превърна в основата на План Б на Сон - самостоятелно усилие в Softbank Vision Fund 2.

Сумите, които Son може да инвестира в момента, са по-скромни, отколкото в първия мегафонд. Но амбициите на японската инвестиционна легенда не са никак скромни. Само през последните три месеца Softbank инвестира в 60 компании, каза Сон. Той е вярвал, че ще може да поддържа този темп сам.

Softbank Vision Fund 2: Засега Сон залага на собствени сили

Дори грандиозните грешки като участието на Softbank в рухналата германска финтех надежда Wirecard или Greensill не спират Сон. Той не споменава нито дума за тези провали. Вместо това имаше готово послание за потенциалните инвеститори – отворен е за партньори. „Но ние имаме достатъчно пари в ръката си“, казва Сон. „Не е нужно да молим за участници“, допълни той. 

Една от причините за оптимизма му е първичното публично предлагане на компании в първия и втория фонд. Те сами постоянно внасят свеж капитал за Softbank. Най-големият му исторически успех от времето преди Softbank Vision Fund е инвестицията му в китайския онлайн търговец на дребно Alibaba, който се превърна в световен хит.

Скорошните успехи може да са по-малко зрелищни, но и изключително доходоносни. Например Сон увеличи десетократно своя дял от 2,7 милиарда долара в IPO на корейския гигант за електронна търговия Coupang и направи това само малко повече от две години и половина след първоначалната инвестиция.

Като цяло първият фонд Softbank Vision, чиято реална инвестиция Сон оценява на 86 млрд. долара, сега струва 140,7 млрд. долара. Повечето от тях все още са нереализирани счетоводни стойности, тъй като компаниите не са листнати на фондовата борса. Но дяловете в листнатите компании вече се оценяват на 60,4 милиарда долара.

Coupang е най-голямата от тях, следвана от американската компания за споделени пътувания Uber и компанията за доставка на храна Doordash. Германският продавач на употребявани автомобили Auto1 се нарежда на пето място.

Акциите попаднаха под натиск

Годишният отчет, отбелязан от Сон като триумф, има само един недостатък. Инвеститорите продължават да оценяват Softbank значително по-зле от Berkshire Hathaway, инвестиционната компания на 90-годишната американска инвестиционна икона Уорън Бъфет. Пазарната ѝ стойност в момента е 653 млрд. долара, докато Softbank се оценява на „само“ 152 млрд. долара.

Една от причините е, че инвеститорите считат големите инвестиции на Сон в компании, които не са включени на борсата, за непрозрачни. Японецът е наясно с това. Той прави грешки и се учи, признава той с известна тъга в сряда. Ако Softbank успее да реализира печалби в дългосрочен план, инвеститорите също биха възнаградили компанията с надценки в даден момент, убеден е той.

Но до каква степен той наистина иска или може да се промени, все още не е ясно. Инвеститорите решиха да реализират печалби и разпродаваха акции въпреки очакваната рекордна печалба. От началото на седмицата Softbank е загубила около десет процента от стойността си. Сон отговори с обещание за лоялност: „Ще продължа да преследвам мечтите и целите си“, обеща той. „Това е най-ценният актив, който Softbank притежава“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още