IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Ислямофобията е опасна колкото COVID-19

Mилиони турци, живеещи в Европа, са в постоянна опасност да станат жертва на престъпления от омраза, твърди турският президент

12:44 | 13.05.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em><br />
	&nbsp;</p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg
 

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви в изявление късно в сряда, че „вирусът на ислямофобията“ се разпространява в Европа, съобщи БНГЕС, позовавайки се на Sabah.

„Вирусът на ислямофобията, толкова опасен, колкото коронавирусът, се разпространява бързо, особено в европейските страни“, каза той.

Ердоган подчерта също, че милиони турци, живеещи в Европа, са в постоянна опасност да станат жертва на престъпления от омраза.

„Европа, където днес живеят 35 милиона мюсюлмани, включително 6 милиона турци, все повече се превръща в затвор на открито за нашите братя и сестри“, каза той.

„Настоящата ситуация, която стана толкова мрачна, представлява сериозна заплаха за сигурността на мюсюлманите, живеещи в Европа.“

Ердоган е атакувал Запада много пъти заради бездействието му пред лицето на нарастващата ислямофобия.

„Мюсюлманите са подложени на натиск с проекти като европейски ислям, френски ислям, австрийски ислям“, каза преди това Ердоган.

Президентът на Турция отбеляза, че нападките срещу свещените ценности на мюсюлманите са пренебрегнати от западните правителства под предлог на свобода на изразяване.

Някои европейски държави, особено Франция, приеха враждебна позиция срещу мюсюлманите през последните години.

През януари специална комисия във Френското национално събрание одобри "хартата на републиканските ценности" на исляма, която беше въведена миналата година от президента Еманюел Макрон като част от борбата срещу "сепаратизма".

През миналата година Франция също влезе в ожесточена вражда с мюсюлманските страни, включително Турция, заради изявленията и политиките, направени от висши френски служители след републикацията на обидни карикатури на пророка Мохамед . Мюсюлманите по целия свят осъдиха сатиричното френско списание „Щарли Ебдо” за решението да публикува отново карикатури, като се позоваха на неуважение към мюсюлманите и пророка Мохамед.

Австрия се опита да наложи подобен законопроект ; правителството обаче ревизира противоречивия закон за "борба с тероризма", използвайки израза "религиозно мотивиран екстремизъм" вместо "политически ислям", след негативни реакции от обществеността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
Asdf1234
преди 2 години
Прав е другарят Таиб. Време е да наложи адекватни на ситуацията санкции на Европа. Пълни санкции по всички направления. Дори другарят Путин не може да се мери с Ердоган ефенди. Човекът си гледа неговия интерес. Ако трябва, ще пусне бежанци, ако трябва, ще поутрепе някой и друг кюрд, ако трябва, ще нарита някой и друг остров на Гърция, време е за плащане Европа. Има си ракети, има си Байрактари, има си всичко, което му е нужно. Да внимават и Франция и Германия и всички други, като Австрия и т. н., особено Гърците, че и Българите, защо не... Аз съм си мюслим и не си мислете, че няма да, Ви претопим. Всичко е в моите ръце. Не съм казал не съм, Ви изчистил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Турците извън Турция не са на неговото мнение обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
penman
преди 2 години
Мюсюлманите да си вървят в мюсюлманския свят! В цивилизована Европа - само на екскурзии, шопинг, бизнес, образование! Така и аз посещавам техните страни и се съобразявам на 100% с техните ценности и обичай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
не европейци отиват да живеят и работят в турция , а турци отиват да работят и живеят в Европа ... та в тоя ред на мисли трябва да протича диалогът ... :))) ... ако на европейските граждани не им харесва да гледат пингвини по улиците и да ги хранят и поят щото в техната религия не трябва да работят , значи не им харесва . ако на европейските граждани не им харесва да има джамии от които да вият всяка вечер и да лежът пред тех и да си бият главите в земята , значи не им харесва . както на мюсолманите не им харесва да има църкви из техните земи така и в Европа ... :))) ... да си оправят катуните да приличат на държави и нема да имат проблем с ислямофобията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Ами тези 35 милиона да скачат на лодките и да се връщат от където са дошли. Ердо да си ги вземе при него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
А когато турците вършат престъпления по религиозни прични тоя тъъпанар мълчи, нали? Защото по религиозни причини не се брояло за престъпление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още