IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо се стигна до ескалация на напрежението между Израел и Палестина?

Скоро конфликтът вероятно ще спре, тъй като самите палестинци нямат ресурсите да го продължат, твърди експерт

15:43 | 13.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има няколко фактора, които допринесоха за военната ескалация между Израел и Палестина, при която десетки души бяха убити. Израел нанесе редица въздушни удари по цели в ивицата Газа в отговор на изстреляните оттам в понеделник над 1500 ракети от военната палестинска организация „Хамас". Основният фактор, който доведе до ескалацията, са вътрешнополитически противоречия, които съществуват както в Израел, така и в Палестина. Това обясниха в ефира на Bloomberg TV Bulgaria журналистът Христо Петров и Рина Бакалова от Български културен център в Израел.

„Политическата ситуация в Израел и невъзможността на партията на Бенямин Нетаняху „Ликуд“ да сформира правителство толкова дълго време изиграха важна роля за събитията от последните няколко дни", смята Христо Петров.

„Крайнодясна политика на консервативната политическа партия „Ликуд“ е насочена към установяване и разширяване на израелските заселници в палестинските територии“, добави той. 

„Палестинските ракети не питат кой от коя страна е. Липсата на политическа алтернатива в момента поставя, както привържениците на Нетаняху, така и опозицията в еднаква ситуация, от която страдат всички граждани на Израел“, добави още гостът.

От думите на Христо Петров стана ясно, че политически проблем има и в Палестина.

Рина Бакалова коментира, че агресията към Израел идва в момент, когато е имало шанс да се промени правителството в страната, като дойде ляво такова, в което да има и партия, представляваща Палестина.

От думите на Бакалова стана ясно, че най-засегнатите райони са на 40 км. от границата – два големи града основно.
Според Христо Петров конфликтът ще спре, тъй като самите палестинци нямат ресурсите да го продължат.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още