IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: Строителството на небостъргача "Златен век" продължава

Върховният административен съд потвърди отмяната на спирането на строителството на високата сграда в столичния квартал "Лозенец"

19:34 | 14.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Върховният административен съд (ВАС) разреши окончателно продължаването на строителството на небостъргача „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“. Съдът остави в сила решението на Административен съд – София град от 6 ноември 2020 г., с което се отменя спирането от ДНСК на строителството на 34-етажната сграда, съобщава пресцентърът на ВАС.

Делото беше образувано пред ВАС по две касационни жалби, подадени от директора на дирекция „Правна“ при ДНСК и по протест от заместник-градски прокурор на Софийска градска прокуратура.

Жители на квартал „Лозенец“ протестират срещу строителството на небостъргача „Златен век“ от лятото на 2017 г. Според тях той не отговаря на изискванията на Общия устройствен план на София за височина, характер на застрояването и отстояния. Освен това жителите на квартала смятат, че компанията зад проекта „Артекс“ няма валидно строително разрешение.

Скандалът около „Златен век“ се разгоря покрай „Апартаментгейт“ през пролетта на 2019 г., когато се оказа, че законността на строителството на високата сграда, се крепи на приета в последния момент поправка в Закона за устройство на територията, станала известна като поправката „Артекс“.

След избухването на скандала тогавашните премиер Бойко Борисов и министър на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков се срещнаха с представителите на Инициативен комитет „Лозенец“ и поеха ангажимент за спирането на строителството на високата сграда.

От мотивите на ВАС става ясно, че по отношение на първия строеж „административна сграда“, спрян от директора на ДНСК, е установено по безспорен начин, че констатираните отклонения от проекта не са съществени. По-конкретно не е променена строителната конструкция  на сградата и не е променен видът на конструктивните елементи или натоварванията в сградата. Относно липсата на обезопасителна мрежа на строежа и шпакловка в подземните три нива в оспорената заповед липсват мотиви.

Относно втория строеж, предмет на заповедта, така наречения „изкоп/насип с дълбочина около 15 метра“ е установено, че той е бил засипан от възложителя няколко дни преди издаване на заповедта. Затова в тази част процесната заповед се явява издадена в нарушение на чл. 224, ал. 5 от ЗУТ. 

Касационната инстанция приема, че не са били допуснати нарушения на съдопроизводствените правила от категорията на съществените, въпреки обратните твърдения в касационните жалби. Поради това решението на първоинстанционният съд трябва да бъде оставено в сила като валидно, допустимо и правилно.

Строителството на небостъргача "Златен век" беше спряно преди две години, а спорът между "Артекс" и ДНСК премина през четири съдебни инстанции. 

В края на миналата година кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов поиска от директора на ДНСК Иван Несторов да издаде заповед за събаряне на високата сграда. Според него строителството й е незаконно, защото презавереното строително разрешително е изтекло.

ДНСК реагира, като заяви, че няма да издаде подобна заповед, тъй като съдебното дело по казуса не е приключило. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Така и очаквах, щеше да е по-лошо в такава фаза да трябва да се събаря сградата, също е лошо да бъде замразена за неопределено време. Пък и нали мнозина се оплакват че жилищата са скъпи, още малко предлагане няма да е лошо за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още