IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Герджиков: България има нужда от около година без парламент

Непрекъснато произвежданата нормативна продукция е некачествена, плаши инвеститорите и те бягат, посочи бившият служебен премиер

10:50 | 16.05.21 г. 8
<p>
	Огнян Герджиков. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Огнян Герджиков. Снимка: БГНЕС

България има нужда половин или една година да няма парламент, защото той непрекъснато произвежда продукция, една голяма част от която – некачествена. Това коментира пред Нова телевизия бившият служебен премиер Огнян Герджиков. И поясни, че това води до непрекъснати промени, а това е най-големият бич за развитието на България – непрекъснато променящата се нормативна среда. Това плаши инвеститорите и те бягат.

Герджиков даде за пример с Белгия и Израел. „Това са две развити страни. Те имаха много по-големи политически кризи. Колко години Белгия бяха без правителство? Това обаче не им пречи да се развиват добре, защото имат стабилно законодателство и икономика”, посочи той.

Бившият премиер е впечатлен от състава служебния кабинет. „Още в първите дни служебното правителство тръгна много устремно и активно. Впечатлен съм от състава му. Този кабинет е второ по-добро издание в сравнение с първия, съставът е много добре балансиран, с качествени хора, професионалисти. Това ми дава надежда, че ще бъде свършена добра работа”, каза Герджиков. 

Той призна, че не са водени разговори с него за  участие в служебния кабинет. „Щях да съм притеснен, ако бяха. Историята не бива да се повтаря”, каза още той на въпрос дали е бил поканен да участва в него.

Бившият служебен премиер коментира и рокадите по високите етажи на властта от последните дни. „Трябва да има рокади, но трябва да се спазва мярката. Много сериозни трусове могат да не дадат добър резултат, но пък защо идва нов кабинет, ако всичко ще е по старому? Трябва да се намери балансът”, посочи той.

„Единственото, което би могло да бъде притеснително, е дали ще стигнат парите, защото няма актуализация на бюджета. Новият министър на финансите обаче каза нещо много умно: „Ако бизнесът работи, ще има пари, ако не работи – няма да има”. Следователно трябва да се създадат добри условия и предпоставки, за да може бизнесът да работи”, коментира Огнян Герджиков.

Относно предсрочните избори той коментира: „Не очаквам след 11 юли да се случи нещо по-различно от това, което очакват повечето, които наблюдават процесите – пак ще има един силно фрагментиран парламент. Някои партии ще качат малко, други ще слязат малко, ще влязат 1-2 нови партии и пак може би няма да достигне коалиционната култура за обединение. Възможно е отново да се стигне до нови избори”, прогнозира Огнян Герджиков.

„Има такъв народ” се уплашиха, че взеха толкова много и се оказа, че не смеят да посегнат към властта. Искаха вероятно да имат абсолютно мнозинство, за да съберат куража. Резултатът им беше впечатляващ, но какво от това? Даването на заден ход може и да им се отрази негативно на следващите избори", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 3
Asdf1234
преди 2 години
Наистина е малко. Нека да е до живот, не до мандат . До мандата на президентчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
спер.мояд кра.став ... да ти се.ра в беззъбата вмирисан устичка ... ***.дд.ал мър.ляв ... тисипоследниячовеквдържаватаскогото нещощеразисквамикоментирамти нямаш никакъв шанс да комуникираш с никой извън те.ме.рутскот-***.ддал.ското си обкръжение . никакво . поради тоталната си мозъчна нищета . у.ру.д по.ср.ан ... иван костов ми е бил клиент в магазин , станиШЕФ , един куп известни личности дето само четеш за тях и интервюта от тях в това число и голяма част от министрите на ндвс . имам лично познаство с някои от тях , да не пиша имена тук ... няка.дърник без.дарен . мух.ал ...нъл си голем мъжага . пиши на лично къде си ... посер.кьо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Прав е, и от него нямаше нужда ама ...Политиците от ВСВ насам са обикновен токсичен ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
dr.5rov
преди 2 години
Г-н Герджиков сигурно е бил силно надрусан, когато е написъл всичко това. Няма смисъл да се обеснява безумието на подобни призиви. Който не го разбира без обяснения, няма да го разбере и с обяснения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
"...много е прав човекът..." прав е днес , а преди седмица лееше дитирамби за "бащицата" си хранител ... гнусна безгръбначна тролщина ... курветината си е такава до гроб !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
evlogi
преди 2 години
100% е прав.Според мен дори една година е малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Интересно мнение. Четох му интервютата по други медии. Заслужава да се изслуша докрай. За някои неща е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
много е прав човекът . не влизат качествени и достатъчно юристи в парламента . той това го говореше още преди 10-на години ... или повече ... че трябва да се направи обстоен преглед на основните закони и правилници и да се синхронизират и модернизират . работа за две народни събрания , а не едно ... но по стара ганьовска традиция всичко е конюнктурно и на парче ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още