IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече централни банки обръщат внимание на изменението на климата

Анкета на HSBC показва, че 43% от допитаните централни банки са инвестирали в зелени облигации

08:13 | 18.05.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Централните банки все повече се интересуват от екологосъобразни и социално отговорни инвестиции, а 43% от анкетираните представители на регулаторите в проучването на HSBC Reserve Management Trends за 2021 г. споделят, че са закупили зелени облигации.

Проведената между февруари и април анкета установява, че служителите на 57 централни банки с активи на стойност 3,8 трлн. долара са имали предвид социалните и екологичните критерии при вземането на решения или обмислят да го направят. Само 25% от институциите все още не се ангажират с този тренд, съобщава Bloomberg.

В момент, в който Европа се стреми да се превърне в най-големия глобален емитент на зелен дълг, председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард приоритизира ангажимента, свързан с борбата срещу изменението на климата.

Климатичните промени представляват ключов елемент от стратегическия преглед, който в момента се извършва в рамките на ЕЦБ.

зелени зелени

През миналата година Швейцарската централна банка изключи миннодобивните компании от своя портфейл с акции, а по-рано този месец Японската централна банка (ЯЦБ) сигнализира, че е необходимо да се предприемат действия по изменението на климата.

С 43% е по-голям делът на зелените облигации, държани от институции, отколкото облигациите, свързани с инфлацията, или обезпечените с ипотека ценни книжа.

Интересът към зелените облигации е особено силен сред страните с висока доходност на ценните книжа, установява анкетата, спонсорирана от HSBC.

зелени зелени

Централните банки отговориха на пандемията от Covid-19 с рекордно големи стимули, а проучването установява, че управителите посочват средата с ниска доходност като най-голямото им предизвикателство. В страните, където доходността по облигациите е висока, гуверньорите са готови да инвестират в нови класове активи.

В дългосрочен план се смята, че цифровите валути ще окажат влияние върху управлението на резервите, става ясно от проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 години
Централните банки (ЦБ) са жертви на с подсигуряващо неограничени щети държавно ползване на пари.ЦБ понасят щети от злокобната парична процедура и търсят подходи за спасение от банкрут.Мнозина са с реално съгласие със запазване на съдбовната парична грешка, ала са недоволни от понасяни щети.За устойчиво развитие на ЦБ е необходимо подобрение при държавната употреба на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
през оная им работа е за изменението на климата... само говорят и нищо не правят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
KMETA
преди 2 години
Плюнчат на пръста и мерят от де духа вятъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още