IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За няколко часа Китай изтри 500 млрд. долара от капитализацията на биткойна

Валутата вече е с над 50% под рекорда си от почти 65 хил. долара, достигнат през април

17:58 | 19.05.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Wei Leng Tay/Bloomberg</p>

Wei Leng Tay/Bloomberg

Криптобалонът, който наду капитализацията на биткойна до над 1 трилион долара и добавя милиарди долари към съмнителни цифрови токени за една нощ, започва да издиша.

Биткойнът потъна с почти 22% до 35 хил. долара, като загуби над 500 милиарда долара от пиковата си пазарна стойност. Криптовалутата вече изтри целия ръст, който бе реализирала след съобщението на Tesla Inc. от 8 февруари, че ще използва корпоративни парични средства, за да закупи от актива и да го приеме като начин на плащане за своите превозни средства.

Етерът, втората по големина криптовалута, потъна с повече от 40%, докато доуджкойнът загуби 45%.

Понастоящем биткойнът е с повече от 50% под рекорда си от почти 65 хил. долара, достигнат през април.

Нестабилността бе подхранена и от главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, чиито изказвания в социалните медии разбиха криптообщността. Изявление на Китайската народна банка във вторник, в което се подчертава, че цифровите токени не могат да се използват като начин на плащане, също ускори разпродажбата.

Китай забранява на финансовите институции и компаниите за разплащане да предлагат услуги, свързани с криптовалути, като трансакции и предупреди инвеститорите за ръст на спекулативната търговия в сектора.

Изявлението на китайската банка е вторият удар по биткойна и криптопазара в рамките на седмица, след като преди няколко дни Tesla и Илон Мъск обявиха, че се отказват да приемат биткойна заради високата му енергийна стойност и климатичен отпечатък.

В сряда централната банка на Китай, местната асоциация на банките и представителите на интернет индустрията публикуваха общо становище, според което финансовите и платежните институции не трябва да приемат криптовалути за разплащане. „Те не са реален актив", се казва в него. Това е поредният опит на китайските регулатори да ограничат активността на виртуалните пари, за да подготвят сцената за собствената си криптовалута, дигиталния юан.

"Скорошният ръст и последвалият спад в криптовалутите е свързан със спекулативния характер на криптопазара. Спекулациите представляват сериозна опасност за собствеността на хората, както и за нормалното функциониране на икономиката и финансовия ред" споделят в изявление три китайски институции в местната социална мрежa We Chat.

Това не е първият удар на Пекин по криптоактивите. През 2017 г. Китай затвори местните си криптоброкери, а през 2019 г. забрани дейността и и чуждестранните, както и ICO-тата (първични предлагания на токени), но все още позволява на индивидуалните инвеститори в страната да инвестират в криптовалути.

Сегашният опит за намеса в сектора доказва, че страната не се е отказала от регулаторните си намерения в сферата. В изявлението, което бе публикувано от профилите на Китайската национална интернет финансова група, китайската банкова асоциация и асоциацията за клиринг и разплащания в Китай добавят, че към днешния момент криптовалутите нямат реална стойност, цените им са лесно манипулируеми и финансовите трансакции не се гарантират от закона в Китай.

Над 7 хил. криптовалути, следени от CoinGecko, са загубили общо 600 млрд. долара от стойността си през последната седмица до обща капитализация от 1,9 трлн. долара. Пазарната стойност на биткойна пък е малко над 700 млрд. долара, след като по време на последните рекорди беше над трилион.

„От техническа гледна точка индикаторите мигат на червено“, казва пред Bloomberg Ипек Йозкардеская, старши анализатор в Swissquote в Гланд, Швейцария. „Следващото важно ниво на поддръжка е близо до 37 000 долара, а след това 30 000 долара. Има шанс да видим връщане към тези нива и дори по-долу, поне в краткосрочен план“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
Биткойн е най-твърдия актив в света към настоящия момент---който падна с 20% за една седмица... хахахахахахакупи си още, напутай още в пирамидата... и си е чиста пирамида, ако изчезнат свежите пари, сте жив зян !Те и да не изчезнат, като наближи производствената му цена до сегашната...пак сте заминали... а цената расте непрекъснато (все едно говорим за пирамида).. чиповете и тока са скъпи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
cherney
преди 2 години
SEC / щатската комисия по ценни книжа / има определение за финансова пирамида. Биткойн не отговаря на нито една от характеристиките. Примерът с лалетата е неудачен, доколкото лалета можеш да създадеш безкрайно количество, а 90% от биткойните вече са създадени. Dogecoin може да бъде сравнен с лалетата, защото няма краен предел. И реално няма как да струва и цент. Виждането ти за актив се споделя от много хора, но то е неправилно. Това, че кюлче злато може да се превърне в украшение за индийския пазар е факт, но пазарна капитализация на златото от 10 трлн. не може да бъде обоснована с индустриалното му приложение. Освен това, щатските ценни книжа актив ли са, доколкото няма как да създават нищо, но се държат от централни банки, корпорации и правителства? Разбира се, че са актив. Биткойн е най-твърдия актив в света към настоящия момент, доколкото тази монетарна дигитална мрежа има краен предел и зад този протокол стои криптографията и математиката. Златото няма как да е по-добър съхранител на стойност в дългосрочна перспектива, защото една по-висока цена на тройунция ще насърчи науката, респективно ще възникнат технически решения за по-евтиното му и ефективно добиване. Както се случи с петрола, за който се очакваха цени от по 250 долара за барел в бъдеще. Но се роди техническото решение фракинг и цената остана 50 долара. Единствената възможност за epic fail на биткойн е правителството на САЩ да инкриминира притежанието му и да наложи санкции на държави, които позволяват употребата му. Възможно ли е това да се случи? Да, възможно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, имам мнение по въпроса и го изказвам. Както и ти.Биткойн е нещо, което нито носи някаква съществена полза за обществото, нито е или ще е масово използвано средство, нито генерира приход, нито има фундамент. Казано най-просто е въздух под налягане. Не е за пръв път в историята, няма и да е за писледен. Прочете историята за лалетата в Холандия преди век, едно към едно както и сега с биткойна.Не е сериозно да правиш ценови анализ на въздух под налягане, това се прави за истински активи, които носят истински доходи или хедж, който се ползва масово.Биткойна е чиста пирамида, чиято цена зависи ЕДИНСТВЕНО от новопривлечените шарани, на които са обещавани глупости по социалните мрежи и са заливани от глупости, че ако не купели, значи били смoтаняци..stay poor и подобни елементарни трикове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
cherney
преди 2 години
Това е позиция на Китай от 2013г. и тя не е променена до днес. Туитовете на Мъск и позицията на Китай са катализатори, а не причина за корекцията. А причината е съвсем елементарна - цена от 60к беше напълно неадекватна към днешния ден и прекалено бързо се стигна до нея. След халвинга през май 2016 един биткойн струваше 500 долара, а година по-късно беше около 2000. При халвинга през май 2020 един биткойн струваше 10.000 долара и е съвсем нормално предвид настоящата капитализация този растеж да е по-бавен от предходния през 2017, а се оказа по-бърз. 200 daily moving average е около 30-31000 долара, което е напълно адекватна цена за момента. Даже писах за тази цена във форума.Биткойн се погребва по няколко пъти месечно, но все още съществува. Смъртта му може да настъпи, ако САЩ забранят криптото и обявят биткойн извън закона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
еееми нагледно как националната държава бие една в мутрата на транснационалния капитал .... НО как вече беше споменато у предната статия ората не се стремят да плащат с Bitcoin шот нема смисъл и не стаа, а акумулират и плащат с дигитални доларчета (Stablecoin) USDT или BUSD например .... Мдам ... всичко хубаво но ше видим къде ше му излезе края на таз целата раота ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
cherney
преди 2 години
И8глеждаш малко обсебен от биткойн и криптото, доколкото под всяка една статия имаш коментар, а всички коментари са почти идентични. Защо така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Пирамидата почна да потъва.И спиране няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Ivel
преди 2 години
Каква капитализация, какви 5 лева, светът окончателно се е побъркал с тази крипто измама. Това ми напомня за много случаи когато някой познат се опива да плати нещо с карта и възниква проблем, или в картата нямало пари или не я приемат или не знам какво си там, и ме гледат с тъжни очи, докато бръкна в джоба и изваня истински актив и оправя сметките. Примерно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
evlogi
преди 2 години
Hong Kong's Bitcoin Association said in a tweet in response to China's reiterated ban: "For those new to bitcoin, it is customary for the People's Bank of China to ban bitcoin at least once in a bull cycle."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още