IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката преди етиката - мрачната стратегия за ваксинация на България

България се фокусира върху защитата на икономиката, вместо да спасява възрастни хора от Covid, но се провали и с това, пише Люба Късова

14:25 | 20.05.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова</em></p>

Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

Април завинаги ще остане в паметта ми като месец на болезнена несправедливост: именно тогава си направих първата ваксина срещу Covid-19 във Великобритания, а неваксинираният ми баща почина от вируса в България. Аз съм здрава жена на средна възраст. Баща ми беше уязвим 85-годишен мъж със здравословни проблеми.

Това пише в свой коментар за британския в. Guardian Люба Късова, съосновател на международната консултантска компания AKAS, автор на доклада „Липсващите перспективи на жените в новините за Covid-19“.

Тя посочва, че има няколко писма от британската национална здравна служба NHS за баща й, който е бил поканен да се ваксинира в Лондон. Шест месеца по-рано обаче той е решил да се върне в България.

С тъга и безпокойство се чудя защо България не защити баща ми в напреднала възраст, докато NHS положи всички усилия да го направи. Защо аз, жена на средна възраст, съм защитена, а около 90% от българите над 80 години не са, пише Късова в коментара си.

България е малка страна, която рядко се отразява в световните новини. Смъртните случаи там са една малка дюна в пустинята на животите, изгубени по целия свят. Страната обаче изнесе нагледен предупредителен урок за това защо икономическата, а не етичната, политика на ваксинация е вредна за всяка икономика, подчертава тя.

България е част от регионална гореща точка за коронавируса. Четири от седемте държави с най-висок кумулативен процент на смъртност в света, значително по-висок от този в Индия, са в Западните Балкани. България е една от тях.

Междувременно на 4 май тогавашният здравен министър Костадин Ангелов направи извънредното твърдение, че „третата вълна на Covid-19 премина почти незабелязано в България. Нашите медици се справиха“, припомня тя.

Доказателствата за твърдението му са оскъдни, пише Късова. България изглежда една от малкото страни в ЕС, за които Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията не публикува данни за смъртността от Covid, свързани с възрастта. Това само по себе си е смислена констатация: когато става въпрос за политиката относно Covid, България не прилага никакви възрастови данни.

С много ровене тя казва, че е открила малко известен източник*, който регистрира всяка свързана с Covid смърт в България от април 2020 г. Колегите ѝ са обобщили данните съобразно демографията и се вижда ярък контраст в сравнение с Великобритания. Подходът на България за спасяване на икономиката за сметка на ваксинацията спрямо подхода на Великобритания за спасяване на хората води до коренно различни резултати за хората над 70 години.

Димитрина Петрова е български експерт по равенство в здравеопазването и лидер на гражданското общество. Нейните изследвания показват, че българският план за ваксинация, чиято основна цел е да ограничи разпространението на Covid, а не да спасява животи, е изключително несправедлив спрямо възрастното население. Той има неясни цели, но дава приоритет на икономически активното, по-малко уязвимо по-младо население пред икономически неактивното, по-уязвимо, по-възрастно население.

В България хората над 65 години са включени в четвъртата група на приоритетните списъци за ваксинация, като според Петрова отстъпват на „почти всички останали в обществото“ - здравната работна сила, учителския персонал, всеки, който участва в „основни дейности в обществения живот“.

С голямо закъснение правителството съвсем наскоро обяви, че хората над 60 години ще бъдат приоритетни за ваксинация.

Последна актуализация: 23:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
Само за протокола ... няма как да няма икономика и за една милисекунда ... икономика е имало доста преди да се роди първия икономист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 2 години
А авторката на статията явно с позиции във Великобритания попита ли защо британската компания АстраЗенека не изпълни ангажиментите си спрямо ЕС и в частност България ? Аз знам защо - всички произведени дози бяха приоритетно доставени на Британската общност !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 2 години
Ех кви са ми готини такива анаЛизатори . Имаше готин коментар преди време - защо в България няма тотален локдаун - ами , елементарно е : ЩОТ НЕ МОЖЕМ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИМ ! Както Русия , както Турция , както Румъния и т.н. Апропо в понеделник след като Стойчо се изока на опашката за ваксини бяхме 200 човека за реваксинация и има няма 20-30 ВЪЗРАСТНИ хора за ърва игла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
doba
преди 2 години
Само за протокола:АКО няма икономика(дори и за няколко дни):Няма хляб.Няма вода.Няма ток.Няма парно.И т.н. и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
s3
преди 2 години
В БГ-то всичко се прави за икономиката и в името на икономиката. Ние сме едни от малкото държави, където икономиката и за ден не беше затворена, и ден локдаун нямаше, за да може икономиката да работи. Но за сметка на това се съсипа образованието, вече, 3-ти срок децата са повече дистанционно, отколкото да учат нормално. Всяка държава с приоритетите си, у нас явно това е икономиката, а не населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Зайо Байо
преди 2 години
Ами като госпожата има възрастен и болен баща, защо не остана при него да се грижи? Сега се възмущава, че държавата не го била спасила баща и!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Iblis
преди 2 години
И тази статия попада в Анализи!?!?!? Интересно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
Asdf1234
преди 2 години
Определено, това е едностранно и несправедливо, което пише тази жена. Какво е очаквала. Когато нямаше ваксини, се ваксинираха наистина възрастните хора и тези, които бяха в риск. За нас в България нямаше ваксини. Основната партида, беше Астра Зенека, която не изпълни доставките си. Вече има достатъчно ваксини и всеки може да се ваксинира и по-възрастен и по-млад. Трябва ли да спрем да ваксинираме населението дакато възрастните се наумуват. На никого от възрастните хора не е отказано да бъде ваксиниран. Много къса памет госпожо и смятам, че приличаш на дявол с Евангелието под ръка. Много г ну с ни думи си написала. Дано Господ да ти прости мърсо ти ята, кото бълваш. Бъди здрава и имай страх от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още