IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боевете в Газа приключиха. Какво следва?

Всяка седмица от конфликта е струвала около 0,35% от брутния вътрешен продукт на Израел, изчислява икономист

20:30 | 21.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Израел и палестинската групировка Хамас, която управлява ивицата Газа, прекратиха огъня след 11 дни на ожесточени боеве, в които загинаха най-малко 243 палестинци и 12 души в Израел.

Кой победи и кой загуби?

Докато обикновените граждани от двете страни на фронта страдат, съответните политически и военни лидери заздравяват своите позиции.

Сраженията и социалните сътресения, които се развихриха в Израел, ускориха усилията на опозицията да сформира правителство, което да премахне министър-председателя Бенямин Нетаняху, който е на власт от 2009 г. и е съден по три дела за корупция.

И докато съперническият лагер не се е предал, ще бъде трудно да се сформира правителство, което за първи път ще обедини израелски евреи с арабско-израелска мюсюлманска партия. Ако не успее, някой от депутатите в Кнесет (израелският парламент – бел. ред.), включително Нетаняху, може да получат възможност да създадат коалиционно правителство, в противен случай страната ще се насочи към петите си парламентарни избори за последните две години и половина.

В същото време Хамас, определяна от САЩ, Европейския (ЕС) съюз и други държави като терористична организация, остава силно подкрепена на родна земя. Сега тя може да претендира, че може да се противопостави на Израел по-ефективно от Палестинската автономия, международно признатото правителство на палестинците със седалище в Западния бряг, ръководено от президента Махмуд Абас.

Газа1 Газа1

След 16 години на власт Абас така и не успява да доближи палестинците до така желаната политическа самостоятелност и държавност, като през май той отмени изборите, за които се смяташе, че Хамас ще спечели.

Какво променя последният израелско-палестински конфликт?

Прекратяването на огъня само по себе си не решава основните проблеми, заложени в израелско-палестинския конфликт, което единствено отлага нови подобни стълкновения.

Преговорите между Израел и Палестина се разпадна преди седем години, а Хамас и други бойни групировки в Газа твърдят, че е необходима въоръжена съпротива, за да си възвърнат земите и правата. Израел и Египет блокираха Газа, откакто Хамас наложи своя контрол над ивицата през 2007 г., изолирайки я и обеднявайки допълнително повече от 2 милиона души, живеещи на малката по площ територия.

Въпреки че администрацията на американския президент Джо Байдън подчертава подкрепата си за решаване на израелско-палестинския конфликт, тя сигнализира, че не планира да инвестира сериозно в опити за миротворчество в региона, разочаровал всички предишни президенти на САЩ, които правят опити да се намесят. Искрената прегръдка на Израел от страна на бившия президент Доналд Тръмп също остави палестинците по-предпазливи при всеки опит на САЩ за намеса.

Газа2 Газа2

Какви са щетите?

Сраженията бяха най-интензивните от общо четирите основни конфликта между двете страни, както и най-разрушителните досега. Стотици сгради в Газа бяха ударени и повредени от израелските въздушни удари, а основните пътища - унищожени. Критичната инфраструктура като електроснабдяването, болниците и инсталациите за обезсоляване на морската вода на анклава също понесоха щети по време на боевете.

Световната банка заяви, че може да оцени разрушенията в Газа само след като ѝ бъде позволено да влезе на нейна територия. Страните-донори обещаха повече от 5 млрд. долара за подпомагане на възстановяването на анклава след 7-седмичната война, приключила през 2014 г. Египет вече заяви, че ще отдели 500 милиона долара за възстановяване.

В същото време десетки израелски сгради бяха повредени. Икономистът на водещите капиталови пазари Джонатан Кац изчислява, че около седмица от конфликта е струвала на израелската икономика до 0,35% от брутния ѝ вътрешен продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Следва производството на нови ракети в очакване на поредния сблъсък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още