IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от изминалата седмица

През изминалите дни продължават взаимните обвинения между служебното и бившето правителство, всички държави от ЕС ратифицираха фонда за възстановяване

08:49 | 31.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Служебното правителство насочва сериозни усилия към възстановяването на туризма. <em>Снимка: EPA/VASSIL DONEV</em></p>

 Служебното правителство насочва сериозни усилия към възстановяването на туризма. Снимка: EPA/VASSIL DONEV

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

В страната седмицата премина в светлината на неофициално стартиралата предизборна кампания или в официалната им подготовка. 19 партии и 9 коалиции са подали документи за участие в предсрочните парламентарни избори на 11 юли – значително по-малко,  от явилите се на предишните избори на 4 април 31 партии и 8 коалиции.

Междувременно служебното правителство предложи на президента да подпише указ за освобождаване на председателя на ДАНС Димитър Георгиев с мотив накърняване на престижа на службата. За нов председател се предлага Пламен Тончев, досега директор на териториалната дирекция "Национална сигурност" в Кюстендил от 2020 г. Рокадата се случва след разкритията, че Георгиев е излязъл в продължителен неплатен отпуск до началото на септември. По-рано се бяха появили и твърдения за подслушване на политици от опозицията от ДАНС и други служби.

Цялата седмица премина и под сянката на престрелка на думи между представители на служебното правителство и бившите управляващи. В телевизионно интервю в края на седмицата вътрешният министър Бойко Рашков даде заявка, че скоро ще бъдат сменени и други шефове от служите. Експремиерът Борисов пък реагира във Фейсбук, пояснявали, че ревизия ще направи редовното правителство, а не служебното, като обвини другите партии в мълчание.

Новият председател на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Апостол Минчев обяви, че ще провери детайлно всеки един договор за строителство на пътища. Новото ръководство ще се съсредоточи и върху качеството на пътната мрежа.

Пътната агенция не е правила авансови плащания, които не са позволени, каза в ефира на bTV бившият член на ръководството инж. Иван Досев. Тези плащания са посочени като мотив за освобождаване на ръководството от регионалния министър. „Има авансови плащания съгласно клаузите на договора, не сме правили авансови плащания, които не са позволени. Не разбирам защо казват, че няма проектна готовност, договорите са за инженеринг - проектиране и строителство, нормално е авансът да се плати“, обясни инж. Досев.

„Една от грешките, довели до печалните последици от Covid-кризата е, че се взимаха решения от политици за неща, които не разбират. Сега искам да върнем тази нормалност - експертите да вземат решенията... Атакуват ни хора, които доведоха до пълна катастрофа борбата с пандемията, каза пък  служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. „Ние сме последни по ваксинация, първи по смъртност, последни по брой тествани хора, а ограничителните мерки се прилагаха с политически и предизборни мотиви. Тези хора вместо да се извинят, се опитват да измислят проблеми, допълни той. По-рано през седмицата министърът Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) да извърши анализ на дейностите, свързани със здравното обслужване на населението в периода от 1 март 2020 г. до 31 май 2021 г., в контекста на епидемията, причинена от коронавируса. НЦОЗА следва да определи преките и косвени причини за големия брой починали хора, както и да оцени въздействието на разпространението на  COVID-19 върху регистрираната смъртност.

А докато България излиза полека от пандемията, всички усилия на служебния кабинет в социален аспект са насочени към съживяване на туризма. Това е основен акцент в работата на служебното правителство и всички усилия са насочени към оцеляването на сектора и привличане на туристи в безопасна среда.  „Започва програма към учениците – 30 000 български ученици ще почиват безплатно по българското Черноморие. Ще имат арт занимания, както и други форми, ще посещават културни забележителности, така че всеки по веригата на културата да бъде въвлечен. За програмата са предвидени 15 млн. лева, като по думите на социалния министър Гълъб Донев целта е и по някакъв начин да бъде поне отчасти наваксано онова, което е било пропуснато при дистанционното обучение. Помощите за пенсионерите ще продължават, докато работи служебното правителство, стана още ясно от гостуването на Донев, въпреки че е трудно да се намерят средства за това - по 104 млн. лева на месец.

Според социалния министър са предвидени и други мерки към туристическия сектор – вече се договарят например цени на плажни принадлежности. Донев спомена и договорката на реципрочна основа посещения на българи и румънци в двете страни да са без PCR тест и без карантина при завръщането им.

Българският план за възстановяване и устойчивост все още е под формата на чернова. В момента се надгражда заради критики на ЕК в областта на енергетиката, екоамбициите и социалните реформи. Намеренията на служебния кабинет са той да бъде внесен за одобрение от Брюксел до края на мандата и ако бъде одобрен, още до края на 2021 г. българската икономика може да разчита на 13 на сто от общия бюджет, или 1.560 млрд. лв. Това стана ясно от думите на вицепремиера по еврофондовете Атанас Пеканов в интервю за бТВ.

Компанията за доставки Glovo, която навлезе на местния пазар едва в началото на тази година, ще купи конкурентната платформа foodpanda в България и Румъния. Испанският стартъп ще придобие и още две компании, опериращи в четири страни, които в момента са собственост на Delivery Hero. Сделките са за общо 170 млн. евро и са част от стратегията на Glovo за разширяване в региона, съобщиха от компанията. Така чрез придобиването на един от основните играчи в България в лицето на Glovo и Takeaway остават само двама големи доставчика.

ЕС и Еврозоната

Европейският съюз ще разполага с достатъчно ваксини, за да имунизира цялото си пълнолетно население до края на лятото, става ясно от документ на Европейската комисия, предоставен на лидерите от ЕС по време на срещата им в Брюксел, където една от темите беше борбата с COVID-19. Европейският съюз очаква да получи над 1 млрд. дози ваксини срещу коронавируса до края на септември от четирите лицензирани производителя на ваксини. Документът разкрива, че ЕС е уверен, че има достатъчно ваксини, за да имунизира цялото си население до края на септември, далеч над първоначалната цел от 70% от пълнолетното население до края на лятото. 

Постоянните представители на 27-те държави от ЕС одобриха ваксинационните сертификати, които от 1 юли ще бъдат въведени във всички страни от Евросъюза, стана ясно от изявление на Съвета на ЕС. "Комитетът на постоянните представители на Съвета подкрепиха днес единодушно политическото споразумение, постигнато на 20 май с Европейския парламент относно европейския цифров сертификат за Ковид”, се казва в текста на съобщението.

Министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер обяви, че държавната помощ за компаниите в подкрепа на възстановяването ще бъде удължена след планирания по-рано период от 30 юни. Мерките трябва да продължат, докато има „значителен брой“ компании, страдащи от дългосрочните последици от кризата.

Вицепрезидентът на Европейската комисия, отговарящ за Зеления пакт на ЕС - Франс Тимерманс, заяви, че е за въвеждането на данъчни и ценови политики, които да направят пътуването с влакове по-привлекателно от летенето. "Подкрепям облагането с данък на керосина подобно на други горива", каза Тимерманс и добави, че "никой не трябва да лети 10 или 12 пъти годишно". Това изказване на Тимерманс се случи малко след като лидерът на германските Зелени Аналена Бербок призова летенето със самолет да се оскъпи.

Броят на завършените апартаменти в Германия се е увеличил през миналата година до най-високото си ниво от 2001 г. насам. Той се е увеличил с 4,6% до 306 376 броя. Довършванията обаче останаха под целта на федералното правителство за 375 000 нови апартамента годишно.

Федералното правителство на Германия се договори за квота за жени в бордовете на компаниите. Проектозаконът предвижда, че в бъдеще поне една жена трябва да участва в управителните съвети на листнатите компании с повече от трима членове. В компаниите с мажоритарен дял на федералното правителство трябва да има поне една жена в управителния съвет, ако има повече от двама членове. Освен това в бъдеще компаниите ще трябва да представят обосновка, ако планират управителният съвет, двете висши управленски нива под управителния съвет и надзорния съвет да бъдат без участието на жени.

Според коригираните данни на Федералната статистическа служба брутният вътрешен продукт на Германия през първото тримесечие е намалял с малко повече от първоначално отчетения дял. Икономическата продукция е намаляла с 1,8% в сравнение с предходното тримесечие (първи доклад: -1,7%). Частното потребление се е сринало с 5,4%. Износът е нараснал с 1,8%, а вносът с 3,8%. Инвестициите са спаднали с 0,2%. Държавното потребление се е увеличило с 0,2%, строителните инвестиции - с 1,1%.

Междувременно във всички 27 държави от ЕС е прието така нареченото решение за собствени средства, което е необходимо за ратифицирането на фонда за възстановяване. ЕК изрази увереност, че всички останали стъпки ще бъдат предприети през май. Тогава Комисията може да започне да тегли първите заеми на финансовите пазари през юни и да започне да изплаща средствата през юли. Предпоставката е държавите от ЕС да одобрят съвместно плановете за развитие на отделните държави.

Преговорите между Европейския парламент и държавите членки за бъдещата обща селскостопанска политика засега се провалиха. Едно от основните спорни въпроси е кои екологични мерки ще трябва да спазват земеделските производители в бъдеще, за да получат субсидии. Докато Парламентът иска да запази поне 25% от директните плащания от ЕСФЕК за финансиране на екологични мерки, националните министри на земеделието настояват само за дял от 18%. Освен това държавите членки искат да запазят колкото се може повече регулаторни правомощия на национално ниво.

След принудителното кацане на полет на Ryanair и ареста на член на опозицията срещи правителството на Беларус ЕК наложи допълнителни санкции срещу страната. Инвестициите в размер на около 3 милиарда евро ще бъдат спрени, докато Беларус отново тръгне по демократичен курс, заяви председателят на комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен. На беларуските авиокомпании също така е забранено да летят и кацат в ЕС.

Междувременно Русия се съгласи да отпусне кредит от 500 млн. долара на Беларус и иска да увеличи броя на полетите между двете страни. Руският президент Владимир Путин се срещна с беларуския си колега Александър Лукашенко в Сочи в събота и поглези госта си с пътуване с яхта в Черно море, ден след като двамата държавни ръководители разговаряха над пет часа. Двудневната среща на върха показва позицията на Москва като най-близкия и надежден чуждестранен съюзник на Лукашенко. Тя беше проведена, в момент когато САЩ и ЕС наложиха санкции на Минск заради принудителното кацане на полет на Rayanair в беларуската столица. 

Руската подкрепа за Лукашенко е в рязък контраст с осъждането от САЩ и ЕС и може да усложни подготовката на срещата на върха между Путин и американския президент Джо Байдън в Женева идния месец, която беше представена като усилия за нормализиране на отношенията между Москва и Запада.

Според статия на Handelsblatt Управителният съвет на Европейската централна банка е постигнал консенсус относно най-важните крайъгълни камъни на концепцията за цифровото евро. Валутата трябва да се нарича „цифрово евро“ и вероятно да не се основава на блокчейн технология. ЕЦБ обаче все още не е взела окончателно решение дали проектът трябва да стартира. Решение се очаква към средата на годината.

Международните търговски отношения на Обединеното кралство очевидно са се променили значително в резултат на Brexit. Според данни на британската агенция за статистика ONS обемът на търговията на Великобритания с ЕС през първото тримесечие на тази година е бил s 23,1% под сравнимия период от 2018 г., който се счита за последния стабилен период на търговия. Обемът на търговията със страни извън ЕС е спаднал само с 0,8% през същия период и за първи път през първото тримесечие е бил над този за ЕС.

Компанията за петрол и природен газ Shell е загубила процес в Холандия, който може да e от голямо значение и за други компании. Съд в Хага постанови, че Shell трябва да намали емисиите на въглероден диоксид с 45% нето до 2030 г. в сравнение с 2019 г. Няколко природозащитни организации и над 17 000 граждани съдиха групата, тъй като вярваха, че Shell нарушава глобалните климатични цели и продължава да инвестира значително в производството на нефт и природен газ. Shell твърди, че се е ангажирала с опазването на климата и си е поставила амбициозни цели за опазване на климата.

САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън обясни защо ще се откаже от санкциите срещу операторите на газопровода "Северен поток 2". Той е решил да предприеме стъпката, тъй като проектът е почти завършен и санкциите биха навредили на отношенията с Европа. Освен това не „мога да позволя на Германия да направи нещо или да я остави на мира“, каза Байдън.

Президентът на САЩ Джо Байдън представи проектобюджета на своята администрация. Очаква се бюджетът за финансовата година, започващ през октомври, да бъде в размер на около шест трилиона щатски долара, с дефицит от 1,8 трилиона долара. Допълнителните разходи трябва да се използват предимно за инвестиции в инфраструктура и разширяване на социалните помощи за семействата и образованието. Бюджетът все още не е приет от Конгреса – процес, който може да се проточи няколко месеца.

Азия

За първи път от август миналата година преговарящите от страна на САЩ и Китай обменяха мнения относно техния търговски конфликт. Не се знае нищо за конкретно съдържание. Двете страни се договориха да продължат дискусиите си. Правителството на Байдън обяви, че ще заеме твърда позиция по отношение на Китай и обвини правителството на Пекин в нелоялни търговски практики, пазарни бариери, кражба на интелектуална собственост и принуждаване на компаниите да осъществяват трансфери на технологии.

Развиващи се пазари

Турската национална валута, лирата, падна до ново рекордно ниско ниво. Преди това президентът Реджеп Тайип Ердоган уволни един от четиримата заместник-управители Огужан Озбас, а на негово място бе избран Семих Тюмен, професор по икономика в университета в Анкара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още