IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мигрантите нажежават демографския дебат в Южна Европа

Испания и Италия опитват да управляват имиграцията на фона на застаряващото си население

19:05 | 30.05.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Лидерът на твърдолинейната дясна партия „Лига“ в Италия Матео Салвини побърза да похвали решение на социалистическото правителство в Испания да изпрати армията, когато хиляди мигранти навлязоха на нейна територия, пише Financial Times.

„Испания защитава границите си. Сега е наш ред“, заяви Салвини във връзка със събитията този месец в испанския анклав Сеута в Северна Африка, където бяха изпратени военни, за да връщат пристигащите мигранти, предимно мароканци.

Той искаше да направи контраст с италианския остров Лампедуза, който е една от основните дестинации за кораби, преминаващи Средиземно море от Северна Африка, и където над 1000 мигранти без документи пристигнаха за период от 24 часа този месец.

Макар че обстоятелствата на Лампедуза са много различни от тези в Сеута, където испанско-мароканско споразумение позволи бързото завръщане на голямото мнозинство от пресеклите границата, Испания и Италия споделят сходни нагласи към имигрантите.

Сега те са двете основни държави на фронтовата линия в ЕС за преминаване на мигранти, пресичащи Средиземно море – миналата година 42 хил. души са пристигнали в Испания по данни на Международната организация за миграция спрямо 34 хил. в Италия и 15 хил. в Гърция.

Италия и Испания са изправени пред сериозни демографски предизвикателства заради бързо застаряващото население.

Само два дни след мобилизирането на испанските военни в помощ за затварянето на Сеута за мигранти без документи, премиерът Педро Санчес обяви изследване, което показа зависимостта на Испания от мащабната имиграция през идните десетилетия.

Документът „Испания 2050“, който е резултат от едногодишна работа на университетски преподаватели и анализатори, твърди, че дори страната да запази нетна миграция от 191 хил. души на година през идните десет години, малко под историческото средно равнище през последно време, населението ѝ в трудоспособна възраст ще намалее с 3,7 млн. души спрямо настоящото ниво от около 31 млн. души.

Подобен спад според документа може да намали размера на икономиката и да подложи на натиск социалната система в страната.

За сметка на това според документа, ако нетната имиграция е по-висока – 255 хил. души на година, спадът на наличната работна ръка ще се свие наполовина до 1,8 млн. до 2050 г.

Диего Рубио, който координирал доклада, смята, че няма противоречие в позицията на правителството. „Борбата с нелегалната имиграция по границите ни и насърчаването на законната имиграция към градовете ни са две напълно съвместими неща“, казва той.

Според него „Испания е отворена за тези, които търсят по-добро бъдеще, защото е страна с чувство за солидарност, която знае, че се нуждаем от хора от чужбина, за да се борим с демографския спад и да гарантираме просперитета и благосъстоянието на страната в средносрочен и дългосрочен план“.

Напомняйки за проблемите, ОИСР, прогнозира в четвъртък, че до 2050 г. Испания ще стане страната членка с най-висок дял на възрастните хора в общото си население – хората над 65 години спрямо трудоспособното население, след Япония и Южна Корея.

Испания продължава да се тревожи по-малко от имиграцията в сравнение с останалите европейски страни. Според неотдавнашно допитване на Евробарометър под една трета от испанците са посочили миграцията като едно от основните предизвикателства пред блока спрямо средно 44% в ЕС като цяло.

Но проблемът става по-чувствителен с появата на твърдолинейната дясна партия Вокс, която негодува срещу нелегалните имигранти дори на местните избори и осъжда както управлението от правителството на инвазията в Сеута, така и документа „Испания 2050“, казва лидерът на партията Сантяго Абаскал, определяйки предложението като план „за смяна на испанското население“.

Ако възходът на Вокс прави дискусията за имиграцията по-бурна в Испания, дебатът в Италия, където „Лига“ на Салвини води в обществените допитвания, е дори по-обтегнат.

Отчасти заради по-ниските нива на имигранти през последно време, демографските проблеми в Италия са още по-остри от тези в Испания. Миналата година населението на страната е намаляло с почти 400 хил. души, равняващи се на загубата на цялото население на Флоренция. Това е и най-големият спад от над един век.

Но политици от традиционните партии обичайно не са склонни да предлагат повишаване на миграцията като решение на проблема.

Салвини и други настроени против мигрантите лидери призовават вместо това за подкрепа на раждаемостта. Когато Тито Боери, тогавашен ръководител на пенсионната агенция в Италия, каза преди три години, че страната се нуждае от по-голяма законна миграция, Салвини, по това време вътрешен министър, го обвини, че „живее на Марс“. Боери беше сменен малко след това.

Сега, когато подобряването на времето засилва вероятността повече лодки с мигранти да преминават през Средиземно море, проблемът отново заема водещо място в политическия дневен ред.

Италианският премиер Марио Драги обяви планове за намаляване на незаконните мигранти чрез тясно сътрудничество с либийското и тунизийското правителство и преразпределяне на мигранти сред страните членки на ЕС.

Той обеща да води „хуманна“ политика, при която „никой няма да бъде оставен сам в италиански води“. Но смята се, че 130 мигранти са се удавили край бреговете на Либия миналия месец, трагедия, която беше определена от папа Франциск като „срамен момент“.

Както Салвини, така и Джорджа Мелони, лидер на крайнодясната опозиционна партия „Братя на Италия“, изразиха недоволство от ръста през последно време на пристигащите хора от Либия към острови като Сицилия и Лампедуза.

Някои активисти твърдят, че подобни антиимигрантски политики определят дневния ред. „Това е много важен въпрос за политиците, тъй като влияе много на избирателите“, казва Марта Бернардини от неправителствената организация „Средиземноморска надежда“, която работи в Лампедуза.

„Левите партии се страхуват от популизъм, а в този момент няма ясна визия за мигрантската политика“, отбелязва тя.

Въпреки напрежението Мариона Лозано, изследовател в Центъра за демографски проучвания в Барселона, твърди, че поне за Испания притокът от хора през последните години вероятно ще продължи.

„Миграцията реагира на икономически натиск. Голямото мнозинство от родените в чужбина хора в Испания идват от Северна и Южна Америка и от Европа, но миграцията от Северна Африка е най-старият маршрут и тя няма да спре“, допълва Лозано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
така като те чета не си кореняк баварац, ами поредния емигрант правещ мизерия... ае дай личен пример и обратно по родните места!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
penman
преди 2 години
Не само в южна Европа са проблем. Красивия и чист Мюнхен, днес не е такъв, какъвто беше преди няколко години, да не говорим за отпреди 13 години, откогато го знам. Старите *** от мъжки пол се окупират кварталните градинки и ги превръщат в ***, а младежите вечер на тумби като нашенските *** се движат и събират в около фонтана пред портата на стария град и е нетипично мръсно за Германия. Вечер в метрото те са преобладаващи. Засега не правят големи золуми, но това е въпрос на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още