IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Иванов: Санкциите са присъда за прокуратурата

Това е поредният знак от международната общност, че липсва резултатна борба с корупцията, казва пък Мая Манолова

20:37 | 02.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ&nbsp;</p>

БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ 

Като жест към българското общество определи съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов днешното решение на САЩ да санкционират Делян Пеевски и Васил Божков.

По-рано днес Службата за контрол на чуждестранни активи към Министерството на финансите на САЩ наложи санкции по закона „Магнитски“ на Пеевски, Божков и на настоящия заместник-председател на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков заради участието им в корупция в България.

„ Американското правителство прави жест към нетърпимостта на българското общество към политическата корупция. То е последица от действията на българските граждани, а не е някаква инициатива или интервенция“, заяви Иванов по време на протеста в София с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев. 



Иванов заяви, че сега погледите се насочват към всички, които позволиха явленията „Пеевски“ и „Божков“ да станат факт.

„Правителството на САЩ няма задължение и не се предвижда да изнася доказателства. Тук големият проблем е как българските институции толкова години проспаха доказателствата. В този смисъл това е присъда за Иван Гешев и Сотир Цацаров, които бяха неми свидетели на издигането на Пеевски. Това е присъда за шкафчетата и сега държавният департамент се присъединява към нея“, коментира той.

Христо Иванов припомни, че дори в случая с Васил Божков, който направи самопризнания за корупция при последното правителство на ГЕРБ, не е разследван по тази тема, а за убийства, изнасилвания, търговия с културни ценности и укриване на данъци.

„Корупционните му твърдения по отношение на висши функционери на ГЕРБ, които са направили възможни укриването на данъците, не бяха разследвани. Поредна международна институция обявява тотален банкрут на българската прокуратура от гледна точка на очакването за разследване на корупция“, коментира още той.

„Произнасянето на оценката за Пеевски и Божков поставя българската прокуратура и българските политически фактори, които отгледаха тези фигури, в изключително тежка международна ситуация. Нито Божков, нито Пеевски са възникнали от само себе си. Пеевски беше отгледан от ДПС и изхранен от ГЕРБ и Борисов“, допълни той.

Иванов отново наблегна, че решението на проблемите с корупцията няма да дойдат отвън, а трябва да са плод на български усилия – на обществото и политиците.

„Този мач се играе в София и ние трябва да си свършим работата. За мен е много важно, че показваме много ясно намерение за изчистване на тези политически и институционални играчи, които толкова години толерираха и създаваха среда, в която Пеевски и Божков бяха възможни“, каза още съпредседателят на „Демократична България”.

Като зелена светлина и подкрепа за по-решителна борба с корупцията в България оцени решението на САЩ председателят на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова в своя позиция във Facebook. Това е поредният знак от международната общност, че липсва резултатна борба с корупцията. Излиза така, че хората искат, но институциите – не достатъчно – да изкоренят кражбите и източването на милиарди от бюджета. Хората искат да видят носене на отговорност, допълва Манолова.

Усилията на министъра на МВР в последните дни, на министрите на икономиката, финансите, здравеопазването срещу корупцията са само част от това, което може да се направи, написа тя.

БЗНС настоява под ударите на закона и санкциите да попадне и острието на задкулисния модел бившият главен прокурор Сотир Цацаров, се казва в съобщение на партията.

БЗНС призовава българските демократи да спазват политическа хигиена и да не сътрудничат с Божков в името на никаква цел. "Божков, който има влияние върху не едно българско правителство, включително и в настоящия Служебен кабинет на Румен Радев, се оказа, че не е репресиран от властта бизнесмен, а престъпник от висок ранг. Този човек взе активно участие в сценария на протеста през лятото на 2020 г. Сценаристите му учредиха негова лична партия и интервенираха поне в още няколко партии и коалиции, с цел да направят институционален пробив в
Народното събрание. С политическия инструмент – юмрука на Радев, те направиха всичко възможно да не се сформира парламентарно мнозинство, което да излъчи редовно правителство".

"Това е безпрецедентно решение и се надявам да има съществен принос за борбата с корупцията и злоупотребите с обществен ресурс в България. Би трябвало данните и фактите, довели до тези санкции, да бъдат предоставени на правоприлагащите органи, ако все още това не е направено", коментира в профила си във Facebook зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
needle
преди 2 години
Скоро е неговите спонсори ще се окажат в този списък, неизбежно е и тогава друга песен ще пее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още