IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли решението на дългогодишния спор за данъците на корпорациите?*

Финансовите министри от Г7 договориха минимална корпоративна ставка от 15%, която може да влезе в сила още през следващия месец

13:04 | 05.06.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Групата на седемте най-развити икономики в световен мащаб - организацията Г7, постигна пробив пред дългогодишното предизвикателство за облагането на големите корпорации, пише Ройтерс. Според различни оценки големият бизнес не плаща достатъчно данъци за своята дейност, затова и страните се договориха за приемането на минимална ставка на корпоративния данък от 15%.

Това решение може да влезе в сила още през следващия месец след срещата на Г20.

От години държавите се конкурираха и опитваха да привлекат гигантите с различни данъчни облекчения. Но това струва на бюджетите по света стотици милиарди, които днес са необходими за излизане от коронакризата.

Гиганти като Facebook, Google или Amazon често регистрират приходите си в юрисдикции, където плащат много ниски или дори никакви налози. Затова и от богатите нации от години се опитват да намерят начин да облагат техните приходи.

Идеята за налагането на обща минимална ставка на корпоративния данък от 15% идва от САЩ. Това е около нивото, с което страни като Ирландия облага своя бизнес, но е много под най-ниските ставки в Г7. В България ставката на корпоративния данък също е под 15 на сто.

Повечето спорове бяха именно около тази минимална ставка на корпоративния данък, както и как да бъде гарантирано, че много големи компании, но с нисък марж на печалбата, като например Amazon, ще платят по-високите данъци.

Коментарите се въртяха в посоката дали 15-те процента, предложени от САЩ, да са само основата, на която да стъпят държавите при преговорите, тоест - прагът да може да бъде и по-висок. За много от членовете на Г7 е важно и компаниите да плащат данък, там където реализират продажбите си, а не където са седалищата им, но решение по този казус още няма.

"Този бизнес модел им дава възможност да избягват данъци повече, отколкото другите компании", коментира германският финансов министър Олаф Шулц.

САЩ  настояват още и за премахване на данъчната тежест върху цифровите услуги, налагани от Великобритания, Франция и Италия за практики, които използват и европейските технологични компании. Ако това не стане, Вашингтон ще наложи нови мита и този път под ударите са козметичната индустрия и луксозните стоки, посочват още източници на Ройтерс.

Финансовите министри на Г7 се събраха в Лондон и се виждат за първи път на живо от началото на пандемията. По предложение на британския финансов министър Риши Сунак, който председателства форумът, големите компании трябва да декларират своето въздействие върху околната среда.

*Информацията е обновена към 14:45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
econo_miss
преди 2 години
Ето това е Европа! Много от държавите в ЕС не са в Г7, но големите Германия и Франция решиха вместо нас. Следва какво? ДДС ставката?В колко да си лягаме и ставаме, кой каво да работи?Ако е имало дискусия в рамките на ЕС - ок, но май и нея сме проспали и не е била публична.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още