IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вицепрезидентът на САЩ към мигрантите: Не идвайте насам!

Ситуацията на южната граница на САЩ напоследък се влоши - все повече хора се опитват да преминат нелегално на север

08:32 | 08.06.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис се усмихва в края на пресконференция след среща с президента на Гватемала Алехандро Джаматеи&nbsp; и неговите министри в Националния дворец на културата в Гватемала Сити.<em> Снимка: EPA / Esteban Biba</em></p>

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис се усмихва в края на пресконференция след среща с президента на Гватемала Алехандро Джаматеи  и неговите министри в Националния дворец на културата в Гватемала Сити. Снимка: EPA / Esteban Biba

Една от основните задачи в мандата на Камала Харис като вицепрезидент на САЩ е решаването на мигрантската криза по границата с Мексико. През март президентът Джо Байдън я натовари с решаването на този проблем. Неслучайно Харис замина на първото си пътуване в чужбина до Мексико и Гватемала.

В понеделник тя обяви в Гватемала, че правителството на САЩ ще създаде работни групи за борба с корупцията и контрабандата на хора. След като Байдън и Харис встъпиха в длъжност през януари, броят на мигрантите рязко се увеличи.

Харис отговори на това директно по време на появата си в Гватемала - и съвсем конкретно. Към тези, които обмисляли да предприемат опасното пътуване до американската граница, тя каза: „Не идвайте тук“. Харис обясни, че всеки, който дойде на границата, ще бъде отпратен.

Освен това Американската агенция за сътрудничество за развитие също щяла ще предостави до 88 млн. долара за програми в Гватемала - за подпомагане на млади жени от коренното население и за увеличаване на икономическите възможности. Новите анонси следват хуманитарна помощ за Централна Америка за 310 милиона долара, която Харис обяви през април. Байдън настоява за програма за помощ за региона на стойност 4 милиарда долара през следващите четири години.

По време на съвместната изява с президента на страната Алехандро Джаматеи след двустранна дискусия - която според нея е " била много отворена" - Харис подчерта, че в интерес на САЩ е да съдействат за създаването на такива възможности и да споделят просперитета. Тя разговаряла и с корпоративни мениджъри за възможностите за инвестиции в Гватемала.

Джаматеи спомена като важна съвместна задача пред двете държави борбата с трафика на наркотици. На въпрос на американски журналисти, че неговите критици го възприемат като част от проблема с корупцията, консервативният политик, който управлява от 2020 г., заяви, че това са просто лъжи, разпространявани в социалните медии.

САЩ са най-важният търговски партньор на централноамериканската република. Обемът на търговията между двете държави през първото тримесечие надхвърли 3 милиарда долара.

През втората половина на януари силите за сигурност на Гватемала спряха и разпръснаха керван от хиляди мигранти от Хондурас, които щяха да стигнат до границата на Мексико и САЩ. През март тази година мексиканското правителство изпрати голям контингент войници и бойци от Националната гвардия до границата с Гватемала, за да затегне мерките за сигурност във връзка с увеличаването на броя на нелегалните мигранти. В края на май мексиканските власти депортираха над 900 души за един ден от Централна Америка, задържани на границата със САЩ.

Вътрешният натиск върху Харис расте

През април Харис вече беше обявила плащането на допълнителни средства за помощ от 310 милиона долара (около 255 милиона евро) за централноамериканските държави Гватемала, Хондурас и Салвадор. Повечето от десетките хиляди хора, които се опитват да преминат нелегално мексиканската граница в Съединените щати всеки месец, идват от тези три страни, както и от Мексико.

Харис е изправена пред страховита задача. Едва ли в политиката на САЩ има тема с повече клопки от тази за имиграцията. Самата Харис е наясно с тази двусмисленост. Малко след натоварването ѝ с тази задача от Байдън тя я коментира трезво: „Няма съмнение, че това е предизвикателство“.

И вицепрезидентът веднага усети колко експлозивна в политически аспект е новата задача: Докато в собствената ѝ партия веднага се чуха гласове, призоваващи я да улесно влизането на бежанците по мексиканската граница, републиканците започнаха фронтална атака срещу нея. В бъдеще те вероятно ще я обвиняват за всичко, което се провали на границата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
"Вицепрезидентът на САЩ към мигрантите: Не идвайте насам!Ситуацията на южната граница на САЩ напоследък се влоши - все повече хора се опитват да преминат нелегално на север..."Тръмпа кат стриоеше стената сичките продажници зинахте , че нарушавал човешките права ... ха поемете го сега на няколко ката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Как тъй толкоз бърже вицепрезидентшата е попаднала под влиянието на лошия Тръмп? Нали сичките му акаунти са блокирани за да няма подобни грешки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
шо бе хоете там нали тая Негpoaта с Некролога ви канеха ? Ей там всичко от без парата мулти-култи, мангасарос, ЛГБТ Рептиле и комунизъм пур, просто немат ядове само да гласуват за демократите нали тва искаха, еми ей изпълва им се мечтата .... аз не моем ги разберем да се обосноват накрая искаме да идват мангааааали или не искаме ше прайм ли 68 пола или нема, ше има ли черна диктатура или нема и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още