IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шарл Мишел: Г-7 трябва по-активно да защитава демокрацията

Ситуации като ареста на Роман Протасевич и щурма на Капитолия показват, че либералните демокрации са застрашени, изтъква председателят на Европейския съвет

16:55 | 08.06.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Страните от Г-7 трябва да бъдат по-активни по отношение на защитата на демократичните ценности, които са подложени на натиск по целия свят, написа в Twitter председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Мишел се позовава на някои скорошни примера, при които демократичните ценности са били изложени на заплаха, включително щурмът на Капитолия в САЩ през януари, трудностите на Европейския съюз (ЕС) да гарантира, че държавите членки спазват върховенството на закона, както и принудителното кацане на самолет на авиокомпанията Ryanair в Беларус, довело до ареста на журналиста Роман Протасевич, съобщава Bloomberg. 

„Това показва, че либералните демокрации и отворените общества са подложени на натиск и заплахи, защото се сблъскваме с нови рискове, хибридни заплахи, кибератаки, дезинформация“, изтъква Мишел, който председателства срещите на 27-те правителствени ръководители на страните от ЕС. 

Отстояването на демократичните ценности е ключова тема на тазгодишната среща на върха на Г-7, която започва в петък (11 юни). Британският премиер Борис Джонсън, който е домакин на преговорите в Корнуол, Англия, има за цел да убеди присъстващите, в това число и гостите от Индия, Австралия, Южна Корея и Южна Африка, да се присъединят към харта, в която да се посочат разликите между демократичните и недемократичните страни.

Очаква се лидерите да обсъдят и как да се прилагат демократичните ценности при справяне с глобалните предизвикателства и именно там Мишел се надява да бъде постигнат консенсус относно възприемането на по-проактивно отношение.

МИшел МИшел

„Демократичните сили не трябва да реагират само когато са подложени на натиск“, изтъкна Мишел, предлагайки вместо това, „по-активна стратегия с цел популяризиране на нашите ценности за защита на нашите интереси“. Той подчерта, че не призовава за пълна конфронтация, но иска страните от Г-7 да бъдат по-умни в защитата на своите ценности, включително по отношение на Русия. Все пак те не трябва да затварят вратата за сътрудничество в области като климатичните промени и здравната криза, добавя той.

По-рано в понеделник Мишел разговаря с руския президент Владимир Путин. По време на 90-минутния телефонен разговор той потвърди позицията на Европа по отношение на териториалната цялост на Украйна и обсъди теми като Беларус, Либия и Армения и Азербайджан.

Но Мишел подчерта пред журналисти, че не е достатъчно ЕС да изрази своите принципи спрямо Русия, той трябва да ги прилага. „Може би трябва да помислим кои са инструментите, които можем да използваме“, посочи още председателят на Европейския съвет.

Някои от неотдавнашните опити на ЕС да осъди нарушенията на човешките права в Хонконг и Китай или да санкционира Русия, бяха затруднени от заплахата от вето от държави членки като Унгария. Но Мишел изрази предпазливост по отношение на идеята да бъде загърбено единодушното гласуване по въпроси на външната политика.

Мишел признава, че всичко, уговорено в рамките на Г-7, ще бъде сигнал, който сам по себе си не би разрешил проблема, но би представлявало силно послание.

„Не забравяйте, че след Студената война в много страни си мислехме, че това ще бъде победата на либералните демокрации, но през последните години виждаме, че това не се случва“, коментира Мишел, добавяйки: „Разбираме, че трябва да действаме, а не само да реагираме“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
Аз само не разбрах под това Това показва, че либералните демокрации и отворените общества са подложени на натиск и заплахи, защото се сблъскваме с нови рискове, хибридни заплахи, кибератаки, дезинформацияза кои точно "отворени общества" иде реч? за "демократичните" "отворени общества" или за "републиканските" "отворени общества" иде реч?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Ах, какви сте долни твари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още