IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола достигнаха многогодишни върхове

Стойността на американския суров петрол се покачи до най-високото си ниво от октомври 2018 г.

10:10 | 09.06.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола се повишиха до многогодишни върхове в сряда. В сутрешната търговия барел (159 литра) от сорта Брент струва 72,82 щатски долара, а барелът от американския сорт West Texas Intermediate (WTI) поскъпва до 70,63 щатски долара. Докато Брентът достигна най-високата си цена от почти две години, цената на WTI се повиши до най-високото си ниво от октомври 2018 г.

Цените на суровината бяха подкрепени от данните за инвентара в САЩ. Според данни на Американския петролен институт (API) от вторник вечерта запасите от суров петрол в САЩ са намалели през миналата седмица. По-късно днес се очаква правителството да публикува своите седмични данни, които се използват като ориентир за краткосрочната ситуация на търсене и предлагане. 

Успокояването на ситуацията с коронавируса на много места, особено в САЩ, Китай и големи части на Европа, дава основен тласък на петролния пазар от дълго време. За разлика от тях, ситуацията в някои азиатски страни и много държави от Южна Америка остава напрегната. 

Забавянето в разпределението на квотите, което позволява на китайските частни рафинерии да купуват суров петрол, обаче добавя известна несигурност към пазара. Подразделение на China National Petroleum Corp. дори е спряло да доставя петрол на независими преработватели на фона на правителствените репресии срещу фирмите, предава Bloomberg.

Силното възстановяване беше подкрепено от възстановяването на търсенето в САЩ, Китай и Европа. Държавният департамент на САЩ разхлаби предупрежденията си за пътуване за редица държави по света, което може да проправи пътя за повече пътувания с авиокомпании.

Постигнат е напредък по възобновяване на ядрената сделка с Иран, поясняват освен това от САЩ, които поискаха Техеран да възстанови пълните инспекции от страна на Международната агенция за атомна енергия. Една евентуална подновена сделка може да доведе до облекчаване на американските санкции и увеличаване на иранския износ на петрол към световните пазари.

„Историята на търсенето остава конструктивна за пазара, като глобалните случаи на Covid-19 намаляват от няколко седмици“, казва Уорън Патерсън, ръководител на стоковите стратегии в ING Group в Сингапур. „Трудно ми е да предскажа по-нататъшно повишаване на цените, особено като се има предвид, че ОПЕК+ разполага с над 6 милиона барела на ден свободен капацитет“.

Запасите от бензин в САЩ са нараснали с 2,41 милиона барела през миналата седмица, докато дестилатите - категория, която включва дизел - са се увеличили с 3,75 милиона барела, съобщава API. Ако правителствените данни, които трябва да бъдат представени в сряда, потвърдят, че запасите на суров петрол в цялата страна са намалели, това ще бъде трети седмичен спад.

Междувременно има индикации, че индийската смъртоносна вирусна вълна може да се облекчи. Броят на новите случаи се забави, докато националните петролни рафинерии се възползват от слабото търсене, за да извършват техническо обслужване в очакване на съживяването на търсенето на гориво през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
оо да, нищо не е постигал... щото ти каза! 130-140$ преди години е чисто нищо! Държавата с най големи запаси, дето се дървеше най много.. колко вади сега?... я сподели :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Нищо подобно.Този картел го имаше и рядко успяваше да постигне нещо.Но сега вече има сериозни помощници в лицето на гретоподобните и го очакват десетилетия благополучие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
не се оказваш прав, просто натаманяваш фактите така че да паснат на тезата ти... да си чувал че има картел, който от 4-5 години ограничава добива зада качи ценит, а ? Тоя картел го има много преди Грета да се роди...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Засега се оказвам прав, като прогнозирах все по-високи цени на петрола .И това ми се струва, че е само началото.Няма да се учудя ако отново видим цени над 100$ за барел до края на следващата година.И за това доста голяма заслуга ще имат западните активисти и либерали, а авторитарните петролни монархии и държави като Русия и Иран ще бъдат особено доволни.Аз ако съм на тях, ще осигурявам на екоактивистите изобилно финансиране.Всъщност, изобщо няма да се учудя ако го правят, използвайки методи,които им позволяват да скриват първоначалният произход на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още