IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел Салвадор направи биткойна официално платежно средство

С това президентът се надява, че ще се стимулира икономиката и проникването на банките

11:42 | 09.06.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на Ел Салвадор Наийб Букеле. <em>Снимка:&nbsp;Camilo Freedman/Bloomberg</em></p>

Президентът на Ел Салвадор Наийб Букеле. Снимка: Camilo Freedman/Bloomberg

Биткойнът вече е официално платежно средство в Ел Салвадор. Това обяви президентът Наийб Букеле с пост в Twitter. Според 39-годишния лидер тази мярка ще увеличи заетостта и ще накара повече хора да се обърнат към банките.

Букеле, който е най-младият президент в Латинска Америка и е известен с бунтарските си виждания, обяви, че решението е било одобрено от депутатите със „супермнозинство“, съобщава Bloomberg.

Президентът в миналото е заявявал, че биткойнът може да стимулира икономиката на страната, да помогне да се увеличи слабото проникване на банките и да ускори трансфера на извършваните годишно парични преводи за 6 млрд. евро.

Решението виртуалната валута да бъде обявена за официално платежно средство е рядко добра новина за криптосектора през последните седмици, който не успява да се възстанови от проблемите си от май.

Към 11:20 ч. българско време биткойнът поскъпва с 2,7% до 34 159,20 долара, след като по-рано във вторник цената му спадна до под 32 хил. долара. Останалите водещи криптовалути обаче все още са на червено.

Гуверньорът на централната банка на Ел Салвадор Дъглас Родригес заяви в интервю, че биткойнът вече се използва в страната и „не е нещо, от което хората трябва да се страхуват“. Той обаче допълни, че токенът няма да замени щатския долар, който е официалната валута в страната.

Цената на биткойна се сви почти наполовина спрямо рекорда си, достигнат в средата на април от почти 65 хил. долара. Причина за разпродажбите бяха основно критиките на милиардера Илон Мъск за екологичния отпечатък на криптовалутата. Затягането на регулациите в страни като Китай също влоши настроенията на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
дразня се на манипулиращото им заглавие..иначе споко...никой не прави разплащания с биткоин... знаеш ли колко трябва да чакаш докато мине една транзакция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
"поредната аматьорска стаия ... вижте си заглавието, вижте си цитатите на централния им банкер :"Той обаче допълни, че токенът няма да замени щатския долар, който е официалната валута в страната."Последно кое е истината?"СПОКО. Не го е обявил за ЕДИНСТВЕНО платежно средство, нали? Т.е., в ход, явно, ще са и двете. Заради рисковете с бития кон, предполагам, при разплащанията с него, ще може да се договарят значителни отстъпки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
While Basel categorized bitcoin as a high-risk asset, the proposal from the worlds most influential banking regulator officially gives banks a green light to hold the leading crypto and other digital assets
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
nikiangel
преди 2 години
То и кръчмаря у наше село (виден крипто майнър) обявява утре че ще приема плащания в бит конь (така си го произнася) за домашната шльокавица дето продава в кръчмата. И очаквам курса да скочи до към 40-42к$.Пък след някой ден, като го арестуват че копа с краден ток, курса ще иде на към 28к. И така....бичи пазар, мечи пазар, инфлуънсъри...business as usual ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 2 години
Ти наистина ли не знаеш, че той има норма от 120 поста дневно? Не изпълни ли задълженията си, няма надник. Едни и същи неща в различни медии, повтаря постове през няколко дена , уж оценява някого +100 например а той брояча отмерва и всичко това зарди жълти копейки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Човек, толкова ли е трудно да си напишеш всичките "мисли" в един коментар? Само подлъгваш хората, че има някаква дискусия под статията, защото половината просто ти подминаваме "мненията".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
tetris12
преди 2 години
Със същият успех могат да въведат и бананите като официално платежно средство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
чекай и аз да ти нащрак минусите , щото в незнанието си плещиш врели-некипели . др.ватников нали ти рече , карай с политика , там ти е силата ... айде за домашно , какво означава крипто в наименованието криптовалута ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Цъкате минуси, а ще отречете ли факта на конфискацията на биткойни по съдебно нареждане? Знаете, че щатското законодателство се разпространява дори върху пингвините в Антарктика ..!..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Упс, *** то пак руски хакери вееееееее!!В частност пак Петров и Баширов да проверите, дали не са се засветили по камерите наоколо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още