IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домовете за възрастни хора в Европа стават все по-привлекателни за инвеститорите

До 2035 г. хората над 65 години в големите страни на Стария континент ще съставляват 25% от общото им население

14:28 | 09.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Нарастващото търсене на домове за възрастни хора ще повиши дела от инвестиционния пазар на тези активи в дългосрочен план, прогнозира консултантската компания Colliers International, цитирана от онлайн изданието property-magazine.eu.

Очаква се в осемте големи европейски страни, включени в доклада, хората над 65 години да съставляват 25% от общото население, като броят им ще нарасне с 21,7 млн. души от 2020 до 2035 г. Това е повече от настоящото общо население на Лондон или на Париж и Ил дьо Франс и създава значителна пазарна сила, която трябва да бъде обгрижвана. Тенденцията ще движи търсенето на различни форми на старчески домове, очаква консултантската компания.

„Знаем, че инвестиционната общност продължава да се насочва към различни нишови и алтернативни активи в търсене на продукт и приходи“, коментира Деймиън Харингтън, директор на изследванията за Европа, Близкия изток и Африка в Colliers International.

„Доказаният дългосрочен положителен баланс между риск и печалба в сектора на домовете за възрастни хора и здравните заведения в по-зрелите пазари като Великобритания наред със значителния ръст на търсенето на активи и услуги от застаряващото население привличат все по-разнообразен капитал към този сектор. Повишаването на дела на хората над 65 години до 25% от населението до 2035 г. е подсилено от високите нива на богатство, създаващи търсене на повече домове за възрастни хора“, допълва Харингтън.

„В момент, когато бейби-бум поколението навлиза в редиците на обитателите на старчески домове, те очакват и желаят първокласни имоти, съсредоточени върху технологиите и бързото развитие на доставките на здравни грижи“, казва Ричард Дивал, ръководител на трансграничните капиталови пазари за Европа, Близкия изток и Африка в Colliers International.

„Домовете за възрастни хора, които имат обозначени площи за здравни грижи на място с обучени служители, е по-вероятно да привлекат потенциални обитатели от старите сгради, които не разполагат с такива площи. Наблюдаваме ръст на капиталите от Северна Америка, Азия и Европа, насочени към този сектор, въпреки че инвеститорите са притеснени от някои рискове като остарели сгради, слаби във финансово отношение оператори и вълна на търсене, която се очаква едва след пет до седем години“, допълва Дивал.

Докладът на Colliers Global Investor Survey отчита, че 21% от анкетираните са проявили интерес към инвестиции в старчески домове през 2021 г. 

Макар че обеми от около 7 млрд. евро на година са малки в сравнение с други сектори, здравните грижи са нововъзникващ клас инвестиционни имоти, така че обемът от сделки, за които има данни, несъмнено е по-малък от реално случващото се в сектора.

Въпреки че търсенето от инвеститори на първокласни и второкласни сгради за здравни грижи е по-ниско, секторът се възползва от силни двигатели на растеж. В повечето страни наличностите от болнични легла намаляват през последните десет години, а празнината е запълвана от частни компании и оператори с идеална цел.

Само във Великобритания, Полша и Дания голямото мнозинство от болнични легла се осигурява от държавата. В Германия, Франция, Испания и Италия равнището им намалява до средно около 60%, а редица инвеститори и оператори от тези страни явно разширяват сферата си на влияние на континента.

Нарастването на потребителските разходи за здравни грижи и частно здравно осигуряване ще продължи да тласка търсенето на по-широка гама от активи, свързани със здравните грижи, тъй като разширяването на предлагането и от държавата ще остане вяло. Това ще създаде допълнителни варианти за инвестиции макар и в по-сложен и нишов сектор.

Като цяло дългосрочните характеристики на риска спрямо печалбата в сектора на здравните грижи в Европа засилват неговата привлекателност за инвеститорите. Предвид необходимостта държавите да допуснат по-голямо участие на частния сектор в подкрепата на нарастващото търсене на разнообразни имоти за здравни грижи и старчески домове, обемът на инвестициите в сектора в Европа несъмнено ще расте, прогнозира Colliers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още