IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Путин е „достоен", „умен" и „твърд" противник

В същото време американският президент отново предупреди руския си колега да внимава за състоянието на Навални

08:34 | 15.06.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент във Великобритания. <em>Снимка: Neil Hall/EPA/Bloomberg</em></p>

Американският президент във Великобритания. Снимка: Neil Hall/EPA/Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди руския президент Владимир Путин преди срещата им на върха в сряда, че евентуална смърт на затворения руски опозиционен лидер Алексей Навални ще навреди на отношенията на Русия с останалия свят.

„Смъртта на Навални би била още един индикатор, че Русия няма почти никакво намерение да спазва основните основни човешки права“, каза Байдън на пресконференция в понеделник след срещата на върха на НАТО, цитиран от CNBC.

„Това би било трагедия. Това няма да направи нищо друго, освен да навреди на отношенията ѝ с останалия свят и с мен“, каза той. 

Загрижеността за Навални и влошаването на здравословното му състояние е последният засега удар в и без това напрегнатите отношения между Москва и Запада.

Това не е първият път, когато Байдън притиска Путин относно ситуацията с Навални. Малко след като положи клетва, Байдън разговаря с Путин по телефона и каза, че е казал на колегата си, че затварянето на Навални причинява „дълбока загриженост" за САЩ.

„Навални, както и всички руски граждани, има право на правата си съгласно руската конституция “, каза Байдън в реч пред американски дипломати. „Той е бил насочен към разкриване на корупция. Той трябва да бъде освободен незабавно и без условия”.

През януари Навални отлетя за Русия от Берлин, Германия, където прекара почти половин година във възстановяване, след като беше отровен през миналото лято. Той беше арестуван при паспортния контрол, веднага щом кацна.

Месец по-късно руски съд осъди Навални на повече от две години затвор за нарушения на условна присъда, обвинения, които според него са политически мотивирани. 

Германското правителство заяви, че Навални е бил отровен от химически нервен агент през август 2020 г. и че докладите от токсикологията предоставят „недвусмислени доказателства“ за отровата.  Нервно-активният агент е от  семейството на Новичок, който бе разработен преди десетилетия от Съветския съюз. Токсикологичните тестове, проведени във Франция и Швеция, стигнаха до същото заключение. Кремъл многократно отрича да играе каквато и да е роля в отравянето на Навални.

През март администрацията на Байдън наложи санкции срещу седем членове на руското правителство за предполагаемото отравяне на Навални. Вашингтон също така наложи санкции на 14 компании от химическата и биологичната индустрия на Русия.

В съвместно изявление на НАТО от понеделник се казва, че „агресивните действия на Русия представляват заплаха за евроатлантическата сигурност“. Като някои от действията НАТО цитира военната агресия на Москва, използването на кибератаки и хибридната война, анексирането на Крим и финансираните от Кремъл дезинформационни кампании.

И все пак американският президент Байдън определи Путин определи като "достоен", "умен" и "твърд" противник, съобщават информационните агенции.

На пресконференцията след срещата на НАТО в Брюксел американският президент не каза конкретно какво се надява да постигне на срещата, нито как ще прецени дали тя е успешна. Американският президент заяви, че ще посочи ясно на Путин кои са "червените линии" и ще обсъди с него сфери за потенциално сътрудничество.

„Ще дам ясно да се разбере, че има сфери, в които ние можем да си сътрудничим, ако той поиска", каза Байдън. „Ако той избере да не си сътрудничим и действа както преди във връзка с киберсигурността и други сфери, ние ще отговорим подобаващо", заяви американският президент. Той каза, че не търси конфликт с Русия, но НАТО ще отговори, ако Москва продължи своите вредни действия. Байдън изрази надежда, че Путин ще прояви интерес "да промени възприятието, което светът има за него".

Американският президент избегна да отговори директно на въпроса дали продължава да смята Путин за убиец, отбелязва ТАСС. Той посочи още, че Китай и Русия опитват да впият клин в трансатлантическата солидарност.

Байдън и Путин ще се срещнат в Женева на 16 юни след срещите на американския президент със съюзниците от Г-7, НАТО и ЕС. Очаква се срещата с руския лидер да е напрегната, тъй като Вашингтон и Москва са в конфликт по редица проблеми, включително киберсигурността, Украйна и преследването от Кремъл на политически опоненти на Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
"Байдън е извадил вазелина и подготвя жужето за утрешната среща... :) "......................интересно какво ше прави байдън с вазелина ... единственото което може да направи е да се намаже изотзади ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Поставяш тезата си на едно много спорно твърдение - че имам душа. Помни се едно друго сътрудничество, между Германия и русия преди ВСВ. Поделиха си даже Европа, *** след това какво стата не е за припомняне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Какво означава думата "обесняваш"? Някакъв хибрид между обяснение и обесване ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
dr.5rov
преди 2 години
Изглежда много съм те впечатлил с коментарчето, което пуснах щом надълго и нашироко ми обесняваш как стоят нещата в света. Не съм искал с този коментар да разтърся душата ти. Просто изказвам мнение. Обикновенно съм прав. Опитът за вкарване отношенията на САЩ с Русия в някакво по-нормално русло съм го предвидил още преди две години. Няма как непредубеден човек да не забележи, че именно острата атака на САЩ срещу Русия и после срещу Китай накараха тези две страни загърбят острите противоречия между тях и да образуват общ тандем срещу САЩ. Как ще се развият нещата занапред не мога да гадая. Надявам се благоразумието да вземе връх и да се върнем към едни по-спокойни времена. И трите страни си имат свои собствени вътрешни проблеми и имат нужда от време за да се справят с тях. Но това е нож с две остриета. Някоя от тях може да реши да се справи с вътрешните си проблеми като ескалира външни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Забравих да спомена, че когато англичанин или американец ви каже че говорите много добре английски, не му вярвайте. Говорите лошо, прави го от учтивост. Толкова за "достоен", "умен" и "твърд".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
така е дядя вова , някои използват титанови сплави в самолетите , други (дето го изнасят според теб) правя шанцови инструменти ... :))) ... не е по темата , ама знам че си фен , тесла са разпродали до края на септември цялото си производство на model Y long range ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Демонстрираш тотално неразбиране на света. Обединяване на русия и китай не може да има, поради спор за 2 000 000 000 кв километра територия. Китайците(макар и неофициално) твърдят, че тя е тяхна временно под чужда юрисдикция. Това не им пречи разбира се да експлоатират целият Сибир, както намерят за добре. Изумявам ме, как много от пишещите във форума се опитват да представят китайският и руски капитализъм, като много по-хуманен и актуален от американският такъв. Ако е възможно някой да ми обясни защо? Какво ще постигне китай ако действа против най-големият си търговски партньор? Естествено е Байдън да се среща с путин, си, а вероятно и с ким чен ун. По силата на съдбата(според мен не много заслужено) той реди фигурите на шахматната дъска, това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
dr.5rov
преди 2 години
Поканата (някои биха казали молбата) на Байдън да се срещнат с Путин на неутрална територия показва появилите се (най-сетне) притеснения в (част от) американския елит от последиците на тяхната доста арогантна политика от последното деситилетие. Тя доведе до обединението на Китай и Русия в общ блок за противодействие на САЩ. Дано тази среща е начало на едно по-балансирано поведение на всички страни, но не вярвам. Байдън по нататък сигурно ще се срещне и със Сидзипин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Офф-топик: "Ако Съветският съюз знаеше, че неговият износ се използва за производство на американски самолети, той определено нямаше да продава (титан).."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
"Вторият основен симптом на болестта на Алцхаймер е, че пациентът не може да се върне сам у дома си, след като избяга, а трябва да бъде изпратен при други хора. Байдън непрекъснато твърди, че Америка се завръща!>Третият основен симптом на болестта на Алцхаймер е, че не можете да заспите, докато лежите, а дремете, докато седите.>Четвъртият най-важен признак на болестта на Алцхаймер е, че сте склонни да падате при ходене, особено когато се изкачвате по стълби.>САЩ вървят по пътя и си подсвиркват за смелост, защото Сънливият Джо е много уплашен."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още