IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши на Цветелина Бориславова да придобие пряко почти 10% от БАКБ

Сделката няма да промени акционерната структура и контрола върху банката, посочва антимонополният регулатор

20:15 | 16.06.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Цветелина Бориславова.<em> Снимка: БГНЕС/Боби Тошев</em></p>

Цветелина Бориславова. Снимка: БГНЕС/Боби Тошев

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на Цветелина Бориславова да притежава пряко 9,98% от капитала на Българо-американска кредитна банка (БАКБ), става ясно от решение, публикувано на сайта на Комисията.

Тя ще придобие този дял от контролирания от нея фонд „Сиесайеф“ АД, който притежава 55,66% от регистрирания капитал на банката.

В резултат от сделката общият брой на акциите на БАКБ, които са собственост на/контролирани от Цветелина Бориславова ще се запази, а единствено ще отпадне „междинното звено“ по веригата на собствеността по отношение на 9,98% от тези акции. Следователно планираната сделка няма да доведе до промяна в акционерната структура, както и няма да се отрази на вида контрол, осъществяван към момента върху БАКБ и неговите крайни носители, заключава антимонополният регулатор в решението си.

Мажоритарен собственик на БАКБ е фондът на Бориславова „Сиесайеф“ АД. Другият основен акционер е „ЕлТиБиАй Холдингс“, регистрирано в щата Делауер, САЩ, дружество – частен инвестиционен фонд, което притежава 35,72% от финансовата институция.

Съдружници във фонда са американските дружества „GDOF II-A“ LP San Bernardino County Employees Retirement Association и GDOF II Management LLC.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Инвестиционната дейност и контрол върху дейността на фонда са възложени и се осъществяват от управляващия съдружник - GDOF II Management LLC. По силата на споразумение с останалите съдружници във фонда управляващият съдружник представлява и управлява делата на LTBI Holdings LLC и съответно може да упражнява решаващо влияние и контрол върху LTBI Holdings LLC. От своя страна, управляващият съдружник GDOF II Management LLC е еднолична собственост на Gramercy Funds Management LLC, което е част от групата Gramercy и се контролира от американеца Робърт Скот Кьонигсбергер.

Така краен непряк съвместен контрол върху БАКБ упражняват Цветелина Бориславова и Робърт Скот Кьонигсбергер.

Цветелина Бориславова беше преизбрана през тази година в надзорния съвет на БАКБ за нов петгодишен мандат заедно с Мартин Ганев и Петър Атанасов.

За 2020 г. банката реализира нетна печалба в размер на почти 11,5 млн. лева, което е с почти 20% под резултата от предходната година. Намалението се дължи основно на еднократен негативен ефект от предоговорени лихви по кредити. Активите на банката обаче се увеличават с почти 12 на сто до близо 1,9 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
abdul
преди 2 години
Ето една истински успяла българска жена (бивша, на бивш прмиер) и предприемачка, бизнесменка.Добре, че има такива успели българи, иначе сме за никъде! НИ КЪ ДЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още