IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в САЩ има недостиг от 5,5 млн. жилища

Строителството на нови жилища през последните десет години изостава от историческите равнища и допринася за ръста на цените през последно време

20:57 | 17.06.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Marco Bello/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marco Bello/Bloomberg

Строителството на нови жилища в САЩ през последните 20 години е с 5,5 милиона единици под дългосрочните исторически нива, сочи нов доклад на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR), който призовава за реакция на ръководителите в сектора, пише Wall Street Journal.

Асоциацията изрази надежда, че докладът, който беше публикуван в сряда, ще убеди ръководителите на страната да включат инвестициите в жилища в инфраструктурния пакет.

Американските строителни компании са прибавяли средно 1,225 млн. нови жилищни единици всяка година от 2001 до 2020 г., сочи докладът, подготвен за NAR от Rosen Consulting Group. Това е спад спрямо средно 1,5 млн. нови жилища от 1968 до 2000 г.

Дефицитът от 5,5 млн. жилища включва около два милиона еднофамилни жилища, 1,1 млн. жилища в сгради с два до четири апартамента и 2,4 млн. жилища в сгради с най-малко пет апартамента, сочи докладът.

„Проблемът е много голям. Нуждаем се от достъпни жилища, от жилища на пазарна цена, от еднофамилни жилища, от многофамилни жилища“, казва Дейвид Банк, старши вицепрезидент на Rosen Consulting Group и един от авторите на доклада.

Според данните в него от 2010 до 2020 г. строителството на нови жилища е намаляло до 6,8 млн. единици под необходимото ниво, за да отговорят на ръста на създаването на домакинства и замяната на жилища, които са стари или разрушени от природни бедствия.

Ограниченото предлагане е двигател през последно време на растящите цени на жилищата за наематели и купувачи наред със силното търсене. Средната цена на съществуващите жилища е нараснала с 19% на годишна база до 341 600 долара през април, което е рекорден връх, показват данните на NAR.

Недостатъчното предлагате стана особено явно миналата година. Строителните компании забавиха работата си в някои области миналата пролет и отложиха закупуването на терени заради пандемията от COVID-19. Освен това ниските лихви по ипотечните кредити и ръста на работата от разстояние доведоха до повишено търсене на еднофамилни жилища и много собственици на имоти отложиха или отмениха планове за обявяване на имотите си за продажба.

Броят на съществуващите жилища на пазара е намалял до 1,03 млн. единици в края на януари, което е рекордно дъно, от началото на воденето на статистика през 1982 г., показват данните на NAR. Наличностите от съществуващи жилища са възлезли на 1,16 млн. единици в края на април, което е спад с 20,5% спрямо година по-рано.

Икономисти в областта на жилищния пазар се различават в данните си за баланса между търсенето и предлагането. В изследване по-рано тази година компанията за ипотечно кредитиране Freddie Mac установи, че дефицитът в страната от еднофамилни жилища е достигнал 3,8 млн. единици в края на 2020 г.

Консултантът в индустрията Джон Бърнс счита, че САЩ имат дефицит от под един милион жилища. „Нашето население от пълнолетни хора не расте толкова бързо, колкото преди“, казва Бърнс, главен изпълнителен директор на John Burns Real Estate Consulting. Спрямо десетилетията преди 2000 г. „няма да се нуждаем от толкова голямо строителство“, допълва той.

Новото жилищно строителство е нараснало в началото на новия век на фона на жилищния бум. След това строителната дейност намаля по време на рецесията от 2007-2009 г. и остана ниска години наред, тъй като строителните компании загубиха част от бизнеса си, а част от работниците напуснаха индустрията.

Строителите засилиха темпото през 2020 г. в отговор на силното търсене. Новозапочнатите жилища, които измерват жилищното строителство, нараснаха миналата година до 1,38 млн. единици, най-високото ниво от 2006 г. насам. Но недостигът на работна ръка, готови за строителство терени и материали ограничава темпа на растеж на строителството, отбелязват строителни компании.

Над 90% от компаниите за жилищно строителство, участвали в допитване на Националната асоциация на жилищните строители през май, отчетоха недостиг на материали, включително дървесина.

За да намалят дефицита в предлагането, строителните компании трябва да надхвърлят дългосрочния среден темп от 1,5 млн. единици на година, сочи докладът на NAR. С 2,1 млн. жилища на година, близо до нивото от 2005 г., ще са необходими десет години за запълване на пропастта от 5,5 млн. единици, считат авторите на доклада.

NAR призовава за реакция на ръководителите в индустрията за повишаване на предлагането на жилища, включително разширяване на програмата за данъчни облекчения за жилища под наем за хора с ниски доходи, насърчаване на ремонта на потиснати имоти и предлагането на стимули за градове и щати за намаляване на регулаторните ограничения за гъстота на жилищата. Асоциацията подкрепя и превръщането на бизнес сгради в жилища.

Някои от идеите са включени в инфраструктурното предложение на президента Байдън.

Разширяването на новото жилищно строителство до над два милиона единици на година за десет години ще създаде нови 2,8 млн. работни места и ще генерира икономическа дейност за над 400 млрд. долара, сочат данните на NAR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Жилищният пазар в САЩ има недостиг от 5,5 млн. жилища > А колко десетки милиона бездомни ??!?!?!?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още