IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария затвърди все по-различните парични политики в света

Централната банка запази лихвата на отрицателна територия и повиши леко прогнозата за посоката на цените

14:35 | 17.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Швейцарската централна банка (SNB) запазва своята изключително експанзивна парична политика, насочена към преодоляване на поскъпването на франка. Банката отново посочи, че зараждащият се инфлационен натиск няма да е траен, съобщи Bloomberg.

В същото време банкерите повишиха краткосрочната си прогноза за растеж на цените „леко“, позовавайки се на по-високите разходи за петрол, като същевременно оставиха дългосрочните си прогнози непроменени.

„SNB не е впечатленa от настоящия скок на инфлацията и го смята за временен“, коментира Алесандро Би, икономист от UBS AG в Цюрих. „Банката не вижда никакви инфлационни рискове, дори в дългосрочен план. Така че повишаването на лихвения процент не стои на преден план“, смята икономистът.

SNB SNB

Централната банка на Швейцария има най-ниския лихвен процент в света от -0,75%, който остави непроменен с решението си в четвъртък. Ходът подчертава все по-различните глобални парични политики.

Само половин час по-късно норвежката централна банка предупреди, че увеличението на лихвата в страната вероятно ще се случи през септември, ден след като Федералният резерв на САЩ също прие "по-ястребов" тон*.

Швейцария трябва да достигне своето предпандемично ниво на продукция около средата на тази година, казва централната банка, тъй като растежът се засилва заедно с ваксинациите срещу Covid-19. Все още обаче няма признаци от този вид инфлационен скок, който предизвика промяната на Фед.

Франкът остава стабилен след решението, търгувайки се на 1,09117 франка спрямо еврото.

Политиката на SNB за отрицателни лихвени проценти и валутни интервенции продължава вече седма година. Банкерите прибегнаха до тези мерки в отговор на изкупуването на облигации на Европейската централна банка, за да ограничат покъпването на франка.

В същото време по-рано този месец ЕЦБ реши да запази паричния стимул с ускорени темпове през лятото, настоявайки, че повишаването на инфлацията поради по-високите цени на суровините и затрудненията във веригата на доставки ще бъде временно.

Това увеличение, дори и краткотрайно, може да бъде рязко. Управителят на Bundesbank Йенс Вайдман предупреди, че цените в Германия може временно да достигнат ръст от 4% към края на годината.

В същото време въпреки че разходите за вносни стоки се покачват, процентът на инфлация в Швейцария е в рамките на диапазона, отговарящ на дефиницията на SNB за ценова стабилност.

„Краткосрочните инфлационни очаквания са нараснали в световен мащаб“, каза управителят Томас Йордан пред репортери. „Тези ефекти обаче трябва да отслабнат след няколко тримесечия“, прогнозира той.

Централната банка очаква инфлацията да достигне 1% през четвъртото тримесечие, въпреки че средното ниво през 2021 г. ще бъде само 0,4%. През следващите две години инфлацията ще бъде 0,6%, според прогнозите на централната банка.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“. - бел. ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още