IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство ще проучва колко българи са се срещали с COVID-19

Информационна система ще обобщи информацията за българите, които са ваксинирани, преболедували, тествани за вируса или са били в болница заради заразата

11:52 | 21.06.21 г.
<p>
	<em>Недялко Калъчев (вляво) и Стойчо Кацаров (в средата).&nbsp;</em><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Недялко Калъчев (вляво) и Стойчо Кацаров (в средата). Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Предстои да бъде създадена информационна система, която ще обобщи информацията за българите, които са се ваксинирали срещу COVID-19, преболедували са заразата, лежали са в болници заради нея или са се тествали за наличие на вируса. Това заяви на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров. Целта е да се разбере колко българи са се срещали с коронавируса.

Стойчо Кацаров анонсира проучването на лаборатория, което има за цел да установи с възможно най-голяма точност колко хора са се срещали с коронавируса досега. Изследването е на проби на преболедували коронавируса. Това проучване е основа за събиране на информация по установяване на броя хора, срещали се с коронавируса.

Около 43% от населението в България се е срещало с коронавируса, обяви по-рано днес Недялко Калъчев от лабораторията. Данните са от национално изследване, което не е национално представително. Изследвани са проби за антитела на хора, които са посетили по някакъв повод лабораториите в последните дни на май и началото на юни. Обработени са над 2660 проби от 38 населени места на случаен принцип. 

По думите на министъра тези данни ще помогнат на здравните власти да се установи кога населението ще достигне колективен имунитет и да се подготвят за евентуална нова вълна на COVID-19 през есента.

Недялко Калъчев от лабораторията представи изводите от проучването. Изследвани са N-антителата, за да се види колко хора са преболедували, а не тези, които са образували антитела след ваксина, обясни той. Има хора, които са ваксинирани, но не образуват антитела. Това се случва в малка част от случаите при определени групи пациенти, които развиват нисък имунен отговор, допълни той.

Пазарджик оглавява класацията с 62%, в Ямбол данните са за 56%. В София град са направени 500 проби, като изводът е, че около една трета от населението е било в досег с вируса.

Здравният министър обяви, че Министерството на здравеопазването работи по информационна система, която ще покаже колко българи са се срещали с коронавируса - за всички хоспитализирани, ваксинирани и преболедували. Направена е организация на софтуерни компании, които пишат медицински софтуер.

Идеята е да се събере информацията за всички ваксинирани хора, всички, които са лежали в болница, информацията за всички, които са тествани. Ще бъде извлечена цялата налична информация за тестването на антитела от 1 март миналата година досега, обясни Кацаров.

Тази информация ще бъде сортирана по ЕГН, по области и по общини. Събирайки тези данни, ще се получи най-малкият брой хора, които са се срещали до този момент с вируса, поясни той. По думите му тези данни ще помогнат на здравните власти да се установи кога населението ще достигне колективен имунитет и да се подготвят за евентуална нова вълна на COVID през есента.

Министърът обясни, че е избран този подход, а не чрез изследване за антитела на населението, защото след известно време антителата намаляват и могат напълно да изчезнат. Това не значи, че нямате имунитет и не значи, че не сте се срещали с вируса, посочи Кацаров.

Ако се направи изследване за антитела, ще се установят само тези, които скоро са се срещали с вируса, но онези, които са се срещали с вируса преди месеци, няма да се установят.

Здравният министър посочи, че Единният информационен портал  съдържа различна информация и макар и тя да е полезна, ведомството иска да изследва целия процес от началото на пандемията. Очакванията са до един месец данните да бъдат систематизирани. За целта ще бъде обявена обществена поръчка, очаква се системата да струва на държавния бюджет около 15 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още