IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка отново не промени лихвите

Пекин коригира метода, по който банките могат да определят лихвените проценти по депозити в ход, който може да стимулира кредитирането

13:15 | 21.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

За 14-и пореден месец Китайската централна банка остави своите водещи референтни лихвени проценти по заемите непроменени. Едногодишният лихвен процент по заемите се запазва на ниво от 3,85%, а петгодишният лихвен процент - на ниво от 4,65%, предава Bloomberg.

Едногодишните и петгодишните лихвени ставки бяха намалени за последно през април 2020 г. Това едногодишният лихвен процент беше намален с 20 базисни пункта, а петгодишният лихвен процент - с 10 базисни пункта.

Днешната липса на промяна на лихвената политика беше очакванa, тъй като Народната банка на Китай (PBoC) не прибягна по-рано този месец до коригиране на лихвения процент по средносрочния си механизъм за отпускане на заеми, както направи преди последните три промени на лихвените ставки.

Лихвеният процент по заемите е фиксиран ежемесечно въз основа на поведението на 18 водещи държавни банки на междубанковия заемен пазар, въпреки че Пекин има влияние при определянето на лихвения процент. Този нов лихвен процент замени традиционната референтна лихвена ставка по заемите през август 2019 г.

Повечето икономисти и анализатори не очакват промяна на водещите лихвени ставки поне в рамките на настоящата година. Тъй като икономиката на Китай се развива добре след коронавирусния шок преди година, сега властите в Пекин са фокусирани върху справяне с финансовите рискове. Дори и при липса на повишаване на лихвените проценти, по-строгите условия на кредитиране обаче ще се превърнат в "насрещен вятър" за икономическата активност през следващите тримесечия, допълват икономистите.

Междувременно Китай коригира как банките могат да определят лихвените проценти по депозити в ход, който може да намали дългосрочните разходи за финансиране и да стимулира икономическия растеж. 

Съгласно новия начин за изчисляване на тавана на лихвените проценти по депозитите, на банките ще бъде позволено да добавят базисни пунктове върху съществуващия референтен лихвен процент, вместо да използват многократно уравнение. При новия режим таваните за краткосрочните срочни депозити и сертификати със срок от шест месеца или по-малко ще се повишат, докато дългосрочните лихви ще спаднат, се казва в изявление на органа за самодисциплина, подкрепен от Китайската народна банка.

Кредиторите в Китай имаха малко свобода при определянето на собствените си лихвени проценти, тъй като централната банка отмени директния контрол през 2005 г., но органът, който работи в рамката на PBOC, също определи таван за депозитите.

Промяната ще подтикне банките да предоставят повече подкрепа на реалната икономика и също така ще помогне да се премахнат някои арбитражните възможности, твърдят анализатори на Citigroup Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nemil-nedrag
преди 2 години
Разкошна статия, подготвена с разбиране на материята и участие.Та колко е лихвения процент по годишните депозити? А по шестмесечните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още