IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България трябва да има 6 медицински хеликоптера до края на 2024 г.

Средствата за въздушните линейки ще се осигурят по Плана за възстановяване и устойчивост

15:22 | 21.06.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До края на 2024 г. България трябва да има вече действаща система за въздушна медицинска помощ. Това каза здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг днес.

„Въпросът е решен. Към момента е изготвена необходимата документация за кандидатстване. Изготвени са проектните фишове и цялостната оценка. Разработена е програмата, внася се за финансиране в Плана за възстановяване и устойчивост от ЕК“, посочи министърът. 

Кацаров посочи, че като служебен министър е заварил много документи. „Работено е през годините, просто процесът не е завършен. Предишното правителство е искало един хеликоптер за 20 млн. лв., а той струва много по-малко. Сега ще бъдат закупени 6, а сумата е в порядъка на 50-60 млн. (лева)“, каза Кацаров.

Периодът между поръчката и доставката на машините е около две години, уточни министърът. Ще бъдат изградени 15-20 площадки около лечебни заведения в цялата страна.

„Задвижена е цялата процедура, финансирането е осигурено, документацията е подготвена. Ако не се случи някакво непредвидено забавяне, цялостната система за въздушно спасяване на пострадали трябва да заработи към края на 2024 г.“, каза Стойчо Кацаров.

Припомняме, че предишния кабинет предприе мерки за закупуване на въздушни линейки, като отдели близо 20 млн. лв. за закупуването на две машини по Оперативна програма „Региони в растеж”. Впоследствие се оказа, че сумата ще стигне само за един хеликоптер. Беше определен срок за изпълнение на проекта от 3 години, а въздушната линейка се очакваше най-рано през 2023 г.

В момента България е единствената страна в Европейския съюз, която няма медицински хеликоптери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Zdravko
преди 2 години
Колега хубаво е да прочетеш пак статията ! Ясно пише, че Гербавите са искали да купят един хеликоптер за 20млн. !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
penman
преди 2 години
2 машини за 20 милиона, 6 за 50-60 милиона, т.е. еднаква цена като се има впредвид три пъти по-обемната покупка. Друг е въпроса, че и 2 са предостатъчни, защото хеликоптерите са със скъпа поддръжка и цена на летателен час. Вероятно ще използваме останалите за части на летящ от време на време един хеликоптер. Но от Стойчо разум не може да се очаква, особенно ако има комисионна при сделката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още