IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпият природен газ разпалва опасенията за енергийна инфлация

Условията на пазара са идеални за продължаване на ралито

10:53 | 22.06.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Цената на природния газ в Европа продължава безпрецедентното си рали, след като ограничаването на доставките доведоха до най-високите цени от почти 13 години насам. Това обаче все повече разпалва и притесненията за енергийна инфлация, посочва Bloomberg.

Бенчмарковите фючърси в Нидерландия в понеделник поскъпнаха до най-високата си стойност от 2008 г. насам на фона на по-дългата и по-студена зима, която остави газохранилищата на континента празни. В същото време проблеми при поддръжката в Норвегия ограничават потока на втечнен природен газ (LNG) към Европа.

„Европейските трейдъри изобщо не продават“, посочва Сара Бебехани, управляващ директор на BEnergy Solutions DMCC в Дубай. Нидерландският пазар включва в ценообразуването „тревожността и страха“, смята тя.

Поскъпването допълнително разпалва притесненията за инфлацията. По-високата цена на някои суровини кара анализатори да смятат, че пазарът навлиза в нов суперцикъл. Газът е толкова дефицитен в цяла Европа, че принуждава някои компании за комунални услуги да се завърнат към изгарянето на дори още повече въглища – пречка пред борбата срещу климатичните промени в навечерието на новата среща на световните лидери в Шотландия.

Запасите от газ в Европа са с над 20% под нормалните, показват данни на организацията на газовите оператори Gas Infrastructure Europe. Резервите се очаква да достигнат своя пик на равнище от малко над 90 млрд. куб. м в края на октомври – дъното на петгодишния диапазон, ако се спази метеорологичната тенденция от последното десетилетие, посочват от Citigroup.

Притесненията за доставките също така се подхранват и от един от основните доставчици Русия, която изпраща по-малко газ за Европа през Украйна преди пускането на газопровода „Северен поток 2“.

В допълнение към това нарасналото търсене на Китай означава, че втечненото гориво ще се пренасочва към Азия. Сушата в Бразилия, която обикновено получава голяма част от електричеството си чрез водноелектрически централи, също увеличава търсенето на втечнен природен газ. На този фон прогнозите за сезона на ураганите рискува на свой ред доставките от САЩ.

Цените не се помръднаха значително, след като „Газпром“ резервира целия предлаган допълнителен дневен капацитет от 15 млн. куб. м газ, минаващ транзитно през Украйна, за европейските потребители през юли. Но друг критичен момент може да се окаже аукционът, планиран за следващата седмица. През май „Газпром“ не запази допълнителния тръбен капацитет, предлаган от Украйна, въпреки че търсенето на „синьо гориво“ в Европа расте.

От значение е и климатичният аспект. Планираната реформа на пазара от следващия месец може да доведе до поредно увеличение на и без това почти рекордните цени на разрешенията за въглеродни емисии. Те може да се увеличат с 20% до края на годината, прогнозират от Macquarie Group Ltd. Това е бичи фактор за цената на газта, чиято привлекателност нараства за сметка на по-мръсните въглища при образуването на енергия.

Високите цени на природния газ тласкат нагоре и цените на електроенергията, тъй като „синьото гориво“ е един от основните източници на ток в Европа, особено на местата, където производството на възобновяема и ядрена енергия е ниско. В понеделник цената на германската електроенергия поскъпна с над 1,4% на борсата в Берлин, увеличавайки ръста от 5,4% досега през юни. В Испания, където цените на електричеството достигнаха четвъртото си по големина равнище миналата седмица, правителството обмисля отмяна на някои данъци, за да смекчи удара върху домакинствата.

Бичите настроения може да отслабнат по-късно през втората половина, тъй като някои трейдъри очакват доставчиците да отговарят на създалата се ситуация.

„Виждаме възстановяване във всички елементи на газовите доставки на ЕС в сравнение с ниските равнища от миналата година“, заяви Джеймс Хъкстеп, мениджър за Европа, Близкия изток и Африка на компанията S&P Global Platts.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
Чебурашник... ти до сега газ ли ядеше? :))) специално за теб имаме няколко източника и все безплатни, ела да си хапнеш, и не плачи като вдовица за ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
george353
преди 2 години
Нас какво ни бърка? Нали сме на волтаици. Сега като интегрираме фотосинтезата и храна няма да ни трябва. Час на слънце, една мешана скара. Зимата в солариума, проблема с глада решен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
...А някои, залагаха на евтиния газ за уж дългосрочно да държи цените на енергията приемливи. Казвах ви, че не може да се разчита - мислеше народът, че се будалкам. Ами добро утро, хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Хахаха, *** той един Хаджимурат има повече aкъл от тебе ве! Погледни само : "Параллельно дорожают товары и услуги, которые мы импортируем из государств ЕС и других стран."Если Россия из газа извлечет краткосрочную прибыль, то в долгосрочной перспективе деньги вернутся в Евросоюз в качестве оплаты за поставленную продукцию", предупреждает Хаджимурад Белхароев, доцент Института мировой экономики и бизнеса РУДН." Хахаха *** мнооого пpост си ве, гaлош!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
vzhekoff
преди 2 години
Пръдлев, пускай газ, че е дефицитен :) Я каква тръба си отворил отзаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Плaзмодий, някъде да има дефицитна газ? Вярно че зимата свърши тази седмица, но пак има достатъчно. Била на по-висока цената, да запитам а коя суровина не е на по-висока цена. И ако измерим покупателната сила на долара(еврото) преди 10 години и сега, наистина ли цените на суровините ще са по-високи. Съмнявам се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 2 години
пасеш ми .... , ялова офцо. русоробията ти е спрела мисленето от всякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
vzhekoff
преди 2 години
Па язе те пасем отдавна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 2 години
споко жека... не се пени, че ще ти оплешивее вълната! Паси спокоймо цената е още не е стигнала нивата от '18...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 2 години
абе псевдоЖурналя.. какво значи енергийна инфлация? Енергията поефтинява... така ли? или дебилнииия ви мозък е имал друго на ум?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още