IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирми със спад на оборотите от 40% ще бъдат подкрепени по мярката 60/40

Обсъждаме и разработването на нови мерки, които да са в подкрепа на бизнеса и работещите, ако има нова криза, съобщи социалният министър

11:28 | 25.06.21 г. 2
Фирми със спад на оборотите от 40% ще бъдат подкрепени по мярката 60/40

Работи се в посока преструктуриране на помощта за бизнеса по мярката 60/40. Тя ще трябва да продължи още няколко месеца. Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

"В диалог със синдикалните партньори говорим за нейното преструктуриране. Сега вече няма затворени бизнеси, безработицата е под 5,5%, заетостта се увелича“, отбеляза социалният министър. И допълни, че действието на мярката ще продължи, тъй като пандемичната обстановка е ограничена, но не е предотвратена и трябва да има подкрепа на заетостта. 

„Това, което обсъждаме, е мярката да бъде съобразена със сегашните икономически условия в страната. Държавата да подкрепи бизнесите, които имат спад с 30% в оборота като държавата да помогне с 50%, а за фирмите с по-голям спад в оборота от 40%, държавата да помага с 60% от осигурителния доход и съответната част, дължими от работодателя. Обсъждаме и разработването на нови мерки, които да са в подкрепа на бизнеса и работещите, ако има нова криза", обяви намеренията на правителството Гълъб Донев.

Той обясни и къде ще бъдат насочени евросредствата от Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

"Около 800 милиона (лева) ще бъдат за преквалификация за работа в нова дигитална среда и прехода към "зелена" икономика. За това да се повиши качеството на услугите на държавните структури. Вече се търсят работници и служители с други умения, работата от разстояние също промени характера си", подчерта той.

Донев съветва следващия министър на социалната политика да мисли и да се грижи за хората – „да има приоритети като запази заетостта и да се подпомага бизнеса, за да се развива българската икономика“.

Той се надява, че ще продължат да се прилагат социалните мерки в посока на намаляване на безработицата и увеличаване на заетостта.

Социалният министър припомни, че мярката 60/40 за бизнеса се удължава до края на юли месец. Заедно с нея продължава и помощта от 50 лева за пенсионерите. Донев увери, че служебното правителство ще продължи да търси източници на разходи, които да бъдат пренасочени като добавка за пенсионерите, а необходимата сума за тези добавки е 104 млн. лв. За август също ще бъдат осигурени средствата от бюджета на държавното обществено осигуряване, както и до края на мандата на служебното правителство. Оттам нататък е решение на бъдещото Народно събрание, посочи Донев.

Министърът обърна внимание и на спекулацията, че близо 1 млн. пенсионери няма да усетят 5-процентното увеличение.

Гълъб Донев е категоричен, че увеличение на пенсията от 5% получават всички онези пенсионери, които не са получили друго увеличение. „Тези, които получават 300 лв., ще получат още 4,50 лв. Тези, които са ограничени от тавана, няма да получат увеличение“, обясни министърът.

Къде служебното правителство видя възможност за преструктуриране на бюджета? Какви нови мерки се обсъждат при влошаване на епидемичната обстановка при евентуална четвърта вълна? В кои сектори има свободни работни места?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
Бизнеса трябва да се подкрепя. Това е най-важното!Каймака на обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
абе що направо не вкарате данък оборот от 10% върху заплатите ниВзимате едни 10% от всички нас за да подкрепите бизнеса и всичко да е мед, масло и лютеница!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още