IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в САЩ могат да понесат почти 500 млрд. долара загуби

Фед откри пътя към изплащане на дивиденти и обратни изкупувания на акции след резултатите от годишните стрес тестове

14:07 | 25.06.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ допълнително разхлаби ограниченията върху дивидентите и обратното изкупуване, наложени на най-големите американски банки заради пандемията. Американската централна банка публикува анализ, който показва, че заемодателите могат да понесат загуби от почти 500 млрд. долара и въпреки това да покрият капиталовите изисквания, пише FT.

Двадесет и три банки, включително JPMorgan Chase и Goldman Sachs, са подложени на „стрес тестове“ от страна на Фед. Тестовете моделират финансовите щети при различни сценарии. Те включват срив на фондовия пазар в САЩ, рязък спад в икономическата продукция и значителни проблеми при бизнес имотите.

Резултатите проправят пътя за обратно изкупуване на акции и дивиденти в размер на милиарди долари, което банковите инвеститори очакваха с нетърпение.

„През изминалата година Федералният резерв проведе три стрес теста с няколко различни хипотетични рецесии и всички потвърдиха, че банковата система е в силна позиция да подкрепя продължаващото възстановяване“, казва Рандал Куарлес, заместник-председател на банковия надзор на Федералния резерв.

Големите банки са подкрепени от държавните стимули и динамичните приходи от търговия. Капиталовите им нива също се увеличават отчасти поради ограниченията върху изплащанията на акционерите.

Фед очаква банките да изчакат до понеделник, за да анализират резултатите от стрес тестовете, преди да обявят планове за изплащания на акционери.

„Резултатите са според очакванията“, коментира Джерард Касиди, анализатор в RBC Capital Markets. „Всички големи банки преминаха теста, който им дава възможност в понеделник да обявят своите капиталови планове за действие“, допълва той.

Фед предстои да прегледа плановете и да предпише за всяка банка ниво на необходимия капитал от първи ред спрямо рисково претеглените активи – решаващ критерий за финансовата стабилност. RBC изчислява, че всички банки ще имат капитал, надхвърлящ регулаторните изисквания.

Годишните стрес тестове показват, че най-големите заемодатели в страната могат да издържат на 474 млрд. долара загуби от заеми и други позиции и пак да излязат с над два пъти необходимия капитал.

Средният спад на капитала на банките е 2,4 процентни пункта, включително американските дъщерни дружества на чуждестранни банки със значителни американски операции. Най-голям спад отчитат Goldman Sachs и Morgan Stanley - съответно от 5,9 и 4,7 процентни пункта.

Потребителският дълг представлява по-малка част от общите загуби в сравнение с предходните години, тъй като повечето клиенти на ребно прекараха изминалата година в изплащане на кредитни карти и други заеми по време на пандемията от Covid-19. Увеличението на очакваните загуби в търговските и индустриалните заеми обаче компенсира спада на потребителския дълг. Почти 160 млрд. долара от загубите идват от бизнес имоти и корпоративни заеми.

Фед ограничи дивидентите и забрани обратното изкупуване на акции миналата година в отговор на коронавирусната криза. Затова се очаква някои банки да върнат на акционерите 100% от печалбата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Боян
преди 2 години
Банките в САЩ, включително ФЕД може да понесат и 20 трилиона загуби, но естествени никога няма да ги платят, ще си отпечатат нови, данакоплатеца е винаги този който плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
банките НА сащ не могат да губят по дефиниция.Незнам защо още има съмнения по този въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
А стига е!!Сериозен ли си???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 2 години
В САЩ банките и техните клиенти са жертви на долари с пряко въздействие за неограничени щети.Банките понасят щети от злокобната парична процедура и търсят подходи за спасение от банкрут.Мнозина са с реално съгласие със запазване на паричната грешка, ала са недоволни от щети.За устойчиво развитие на американските банки е необходима подобрена парична политика за употреба на долари с жизнено важна защита срещу щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още