IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Невписалата промените в ББР съдийка Вранеску блокира и УС на „Автомагистрали“

Предплатените авансово пари на фирми за пътно строителство крият риск парите да се загубят, твърди регионалният министър Виолета Комитова

12:29 | 27.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	&quot;Автомагстрали&quot; се превръща в &quot;ББР&quot; за Министерството на регионалното развитие и благоустройството. <em>Снимка:&nbsp;БГНЕС/МРРБ</em></p>

"Автомагстрали" се превръща в "ББР" за Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Снимка: БГНЕС/МРРБ

Мария Вранеску - съдията от Софийски градски съд (СГС), която по думите на служебния икономически министър Кирил Петков  отказа да впише новия надзор на Българската банка за развитие (ББР), е блокирала два пъти и вписването на предложения нов Управителен съвет на държавното дружество „Автомагистрали“.

В понеделник министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова ще внесе нови документи за вписване на временното ръководство на „Автомагистрали“, каза тя в интервю за БНР. В новия борд на директорите са предложени Валентин Вълков, Иван Станчев и Десислава Христова, но от СГС не разрешават вписването в Търговския регистър вече два пъти заради това, че за постовете не бил проведен конкурс, а членовете в съвета трябва да са петима, а не трима. Комитова поясни, че иска вписване на временен борд от трима души до провеждането на конкурс в началото на юли, който да доведе до избиране на 5-членен съвет.

Припомняме, че в петък и икономическият министър Петков се зарече, че ще внася предложения за вписване на надзора на ББР всеки ден от началото на седмицата, за да провери кои съдии ще се паднат за разглеждане за заявленията.

Последното решение на Мария Вранеску за „Автомагистрали“ е взето на 25 юни, след като за втори път вписването е било обжалвано от освободения от служебния кабинет директор Стоян Беличев. Комитова заяви, че съдия Вранеску е спряла още вписването на ръководството на Александровска болница.

„Аз вече виждам четири намеси на Мария Вранеску, а се оказва, че Стоян Беличев е по-влиятелен от министъра на регионалното развитие към днешна дата“, каза тя. „Г-н Беличев и съдия Мария Вранеску много се тревожат, че аз искам за 15 дена (от 22 юни до 5 юли - бел. ред.) да сложа временно ръководство“, каза още министърът.

Смяната в ръководството на държавното дружество се наложи, след като стана ясно, че то е получило авансово 188 млн. лв. за укрепване на свлачища, срутища и пътни платна, но за около година и половина е завършена работата само по един от общо 84 обекта.

Комитова обяви още, че договорите с около 50 фирми за ремонти на стойност 1,5 милиарда лева са били подписани без процедура по обществена поръчка. Освен концентрацията на средства и изплащането им преди свършената работа - строителните фирми са успявали да договорят цени за всяка услуга по своя оферта. Заради тези договори Комитова смени цялото ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура".

По темата с предплатените авансово пари на фирми за пътно строителство Виолета Комитова посочи, че това крие огромен инвестиционен риск парите да се изгубят, фирмите да фалират и нищо да не се построи.

„Този риск аз не бих го предприела, ако парите бяха лично мои". 

Това е все едно да си купите мебели сега за къща, която ще построите след пет години, отбеляза министър Комитова.

Решение на съдия Вранеску предизвика напрежение между Софийският градски съд и министъра на икономиката Кирил Петков. Петков я обвини в нарушение на закона заради отказа ѝ да впише новите членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие. „Дълбокото вътрешно убеждение“ на съдията е базирано на „нещо различно от следването на закона“, каза той в петък вечер и намекна, че делата в СГС не се разпределят на случаен принцип. По-късно от СГС отвърнаха с критика към министъра, в която се посочва, че е „недопустимо вмешателство в работата на съда чрез неуместни политически изказвания". Молбите се разпределяли на случаен принцип измежду дежурните съдии автоматично чрез ЕИСС, отговориха още съдиите.

По случая „Артекс“ и последните протести на строителната фирма от изминалата седмица Комитова припомни, че валидността на разрешението за строеж на „Златен век“ е до 11 януари 2020 г. и това е поводът строежът да бъде спрян.

Едно от възможните решения Виолета Комитова вижда в това „Артекс“ да поиска от Столичната община съвсем ново разрешение за строеж за довършване на обекта, което ще изведе казуса от агонията.

„Те обаче решават да водят съдебни дела. Съдебните дела по-бързо ли ще приключат от един месец? Те през цялото време крещят по медиите, че ще водят съдебни дела“, коментира тя.

Втори изход Виолета Комитова очерта с т.нар. законодателна поправка „Артекс“, която касае и много други строежи първа и втора категория и уточни, че ще бъде направено предложение към бъдещите народни представители.

Фирма „Артекс“ е една от най-добрите строителни фирми, които оперират на софийския пазар, уточни министър Комитова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 3
novata_ikonomika
преди 2 години
Очевидно се налага да повторя мнението си под втора статия днес и няма да се изморя да го повтарям:"България има Севернокорейско комунистическо правосъдие. Няма да спра да го повтарям, ако трябва 30 години още (сега сме на 32 г след края на социализма)"А комунистическия рефрен "решенията на съда Не се коментират" ще го забравите. Има свобода на словото! И 100% от съдиите в СГС трябва да минат през антикорупционна лустрационна проверка - имущество в т.ч. в чужбина, зависимости, лоялност към демокрацията и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още