IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунчев: Делта вариантът на COVID ще доминира в Европа до края на лятото

Той засяга по-ниска възрастова група, няма особена разлика в тежестта на протичане, каза здравният инспектор

21:34 | 28.06.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Делта вариантът на COVID-19 ще бъде доминиращ в цяла Европа до края на лятото, включително и в България. Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, цитиран от БТА. Той коментира установените от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) южноафрикански и индийски варианти на COVID-19 в България. Седем случая на Делта вариант, известен като индийски, и един случай на Бета вариант, известен като южноафрикански, бяха установени у нас.

От 200 анализирани проби при 8 са установени варианти различни от Алфа (британския). В една от тези проби за първи път у нас се установява южноафрикански вариант Бета, а в 7 - индийски Делта вариант. Заразеният с южноафриканския вариант е мъж между 30 и 40 години, временно пребиваващ в страната. Бил е карантиниран и вече е излекуван. 

С Делта варианта са заразени две жени и петима мъже на възраст между 30 и 55 години. Само един от тях е бил хоспитализиран, останалите са били на домашно лечение.

Очакванията на големите държави са още през юли "Делта" да премине 50% положителност от всички проби, а по-късно над – 80%, посочи Ангел Кунчев. Притеснително е, че в някои държави това би съвпаднало и с началото на учебната година при тях.

Вариантът "Делта" засяга по-ниска възрастова група, няма особена разлика в тежестта на протичане, 60% по-заразен е, което означава, че 60 процента по-малко от вируса са достатъчни, за да се случи заразяването, обясни Кунчев.

По думите му здравната ни система е доста по-подготвена. „Ако искаме да сме максимално подготвени за среща с "Делта", трябва да има максимално високо ваксинационно покритие“, добави още той.

"Очевидно ще има случаи на ваксинирани, но отново заразени, но болестта ще бъде преборена по-леко", допълни още той.

"Засега няма да се въвеждат нови ограничителни мерки, тъй като начинът на разпространение на този вариант не се отличава от другите и ако се прилагат познатите противоепидемчини мерки ще бъде достатъчно", увери Кунчев.

„В близко бъдеще очакваме доста повече пациенти с Делта вариант. Това е и очаквано, защото е много по-силно инфекциозен и по-бързо прави епидемични взривове", каза по-рано днес проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

Предстои до два дни в нова заповед да се формулират указания за влизането в България на хора, идващи от държави с ниско или високо разпространение на вируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
Ооооп извинете, Гръцката азбука хои по ваксажии не по нормални ора, ам ако искате на мене да ми е вътрешно ?? ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
Israel Sees Explosion Of Cases In Vaccinated Patients Caused By "Delta" Variant
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
hxtps://wxw.zerohedge.com/markets/israel-sees-explosion-new-cases-vaccinated-patients-caused-delta
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
Ако искаме да сме максимално подготвени за среща с "Делта", трябва да има максимално високо ваксинационно покритие,..................басси , до "Омега" докат стигнем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още