IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: САЩ не могат да си позволят възход и спад на жилищния пазар

Не искаме прекомерна възходяща инерция на жилищния пазар, казва Ерик Розенгрен

20:24 | 28.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Високопоставен представител на Федералния резерв предупреди САЩ, че не могат да си позволят „цикъл на възход и спад“ на жилищния пазар, който би застрашил финансовата стабилност, пише Financial Times. Това е знак за нарастващото притеснение заради растящите цени на имотите в централната банка.

„За нас е много важно да се върнем към целта си за инфлация от 2%, но целта е тя да бъде устойчива. А за да бъде устойчива, не можем да имаме цикъл на възход и спад на пазар като недвижимите имоти“, отбеляза Ерик Розенгрен, председател на Фед в Бостън.

„Не прогнозирам, че непременно ще имаме спад. Но смятам, че трябва да следим внимателно какво се случва на жилищния пазар“, изтъкна той.

По данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти от миналата седмица средните продажни цени на съществуващите жилища отвъд Океана са нараснали с 23,6% на годишна база през май и са надхвърлили 350 хил. долара за първи път.

Розенгрен заяви, че на имотния пазар в Бостън е станало обичайно купувачи, разполагащи с цялата сума, да надделяват в наддаванията за жилищни имоти и че някои хора намаляват огледите, за да получат предимство пред продавачите.

„Не искаме да наблюдаваме прекомерна възходяща инерция на жилищния пазар. Само ще посоча, че цикли на възход и спад на имотния пазар в САЩ и по света са се случвали многократно и често са ставали източник на притеснения за финансовата стабилност“, каза Розенгрен.

Според него бурният жилищен пазар трябва да е фактор в момент, когато централната банка обмисля забавяне или отмяна на част от значителната парична подкрепа за икономиката, въведена по време на коронавирусната пандемия.

Фед изкупува обезпечени с ипотека ценни книжа на стойност 40 млрд. долара на месец наред с изкупуването на държавен дълг на стойност 80 млрд. долара месечно в рамките на програмата си за изкупуване на активи.

Сега представители на централната банка започват да обмислят намаляване на изкупуването на облигации. Розенгрен заяви, че, „когато е уместно“ да започне този процес, изкупуването на обезпечени с ипотека ценни книжа трябва да бъде ограничено със същия процент като изкупуването на държавни ценни книжа. Това ще означава, че пряката подкрепа за жилищното финансиране ще намалее по-бързо.

„Това би означавало, че ще спрем да изкупуваме обезпечени с ипотека ценни книжа много преди да спрем изкупуването на държавни облигации“, изтъкна той.

Джеймс Булард, председател на Фед в Сейнт Луис, е сред хората, които призовават централната банка да преосмисли подкрепата си за жилищния пазар на фона на по-широките притеснения от зараждащ се балон.

Робърт Каплан, председател на Фед в Далас, също защитава спиране на изкупуванията „възможно най-скоро“, особено предвид нарастващите данни за финансови спекулации на жилищния пазар.

Фед съобщи, че ще започне да намалява изкупуването на облигации, едва след като постигне „значителен допълнителен напредък“ към целите си за средна инфлация от 2% и пълна заетост.

Според Розенгрен предвид бързото възстановяване „условията за обмисляне дали сме постигнали значителен допълнителен напредък вероятно ще бъдат изпълнени в началото на следващата година“.

Новите прогнози за икономиката на Фед показаха, че представители на централната бака очакват повишаване на лихвите спрямо историческото им дъно в момента през 2023 г., т.е. по-рано от предишните прогнози. Те също така показаха значителното разделение между членовете на Федералната комисия по открития пазар за очаквания път на паричната политика.

„Има голяма доза несигурност в прогнозите. Някои хора ще виждат много бърз растеж и ще смятат, че условията за затягане на политиката може да са налице по-скоро. А други хора ще мислят, че възстановяването ще бъде малко по-бавно“, отбеляза Розенгрен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още